Létrehozva: 2022.08.28.

Kezdődik a suli: ezek a leghasznosabb tudnivalók!

Azért, hogy ne kelljen keresgélned, összegyűjtöttünk minden olyan fontos információt az iskolakezdésről, amire úgy is rákeresnél az interneten.

Hamarosan kezdődik a tanév, ami együtt jár a stresszel, az iskolák környékén megnövekedett forgalommal és számos olyan élethelyzettel, amire nem árt előre felkészülni. Ebben igyekszünk segíteni a következő összeállítással, melyben praktikus tanácsokat találhatnak a szülők információs és egyéb biztonságról, a sulira való felkészülésről vagy épp a beiratkozáshoz szükséges iratokról.

Így fog kinézni a tanév

A Magyar Közlönyben megjelent belügyminisztériumi rendelet értelmében a 2022/2023. tanév első tanítási napja 2022. szeptember 1-e, csütörtök, az utolsó pedig 2023. június 15-e, szintén csütörtök. lesz. Az első félév 2023. január 20-ig tart. Az iskola utolsó, befejező évfolyamán vagy befejező szakképzési évfolyamán az utolsó tanítási nap középfokú iskolákban 2023. május 4., míg a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2023. május 31. Vagyis a tanítási napok száma általában 183 nap, a nappali oktatás munkarendje szerint működő szakgimnáziumban 179, gimnáziumban és szakiskolában 180 nap lesz. Az első szünet 2022. október 28. és 2022. november 7. közé esik.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Erre készüljön, aki nem megy suliba

Aki nem tanul tovább vagy tavasszal már lediplomázott, de még nem talált munkát, annak hamarosan fizetnie kell majd maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ismertebb nevén a TB-t. Ha a volt nappali tagozatos diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedik el, akkor december 16-ától, azaz a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie. Ez idén havonta kereken 8.000, vagyis naponta 270 Ft.

MANI

Mennyibe kerül idén egy elsős beiskolázása? Kiszámoltuk!

Mint minden, így sajnos az iskolakezdés is drágul idén.

MANI

Mennyibe kerül idén egy elsős beiskolázása? Kiszámoltuk!

Mint minden, így sajnos az iskolakezdés is drágul idén.

Erre figyeljen az, aki még nem végzett a tanszervásárlással

Azon kívül, hogy ez idén sem lesz egy olcsó mulatság – számításaink szerint egy elsős beiskolázása idén 67.860 forintba kerül –, jól fontoljuk meg, hol és mit veszünk a gyermeknek. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint például, ha online vásárolunk, alaposan olvassuk el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF) és csak megbízható helyről vásároljuk. Apropó online vásárlás, arról, hogy megéri-e webshopból rendelni a tanszereket vagy inkább menjünk el egy szupermarketbe, itt írtunk részletesen. És ha már vásárlás, az iskolatáskával kapcsolatban a következőkre érdemes figyelni: a táska alja legyen strapabíró, erős anyagból és az sem árt, ha a hátrésznél szellőzést biztosító anyag található, így ugyanis kevésbé fülled be a gyermek háta. További részletek a táskával kapcsolatos tudnivalókról itt olvashatók. Ha pedig kulacsot vásárolnánk a gyermeknek, arra figyeljünk, hogy műanyag esetén az alján található háromszögbe kettes, négyes vagy 5-ös szám legyen írva, fém kulacs esetén pedig válasszunk bevonatmentes rozsdamentes acélt.

Sokakat anyagilag is leterhel ez az időszak, nekik a következőt tanácsoljuk

Ahogy arról korábban beszámoltunk a hitelből való iskolakezdésnél érdemes körültekintőnek lenni és több bank ajánlatát is megnézni, valamint összehasonlítani a személyi kölcsön és az áruhitelek kamatát, futamidejét. Az iskolakezdéshez igényelhető támogatásokról itt írtunk részletesen

MANI

Iskolakezdés: ha hitelből oldanád meg, erre számíts

Ennyi most a kölcsönök és a hitelek kamata.

MANI

Iskolakezdés: ha hitelből oldanád meg, erre számíts

Ennyi most a kölcsönök és a hitelek kamata.

Biztonsági tanácsok iskolakezdéshez

A rendőrség azt tanácsolja, hogy mindenki időben induljon el otthonról, mert a rohanás figyelmetlenséget szül, ami veszélyes a zsúfolt utakon. Ha a gyermek tömegközlekedéssel, gyalog megy az iskolába, sem egyedül, sem a szülő kezét fogva nem lépjen tilos helyen az úttestre. Lehetőleg a zebrát használja mindenki az átkelésre, ennek hiányában pedig a legbiztonságosabb helyet. Álló jármű mögül, takarásból ne lépjünk a zebrára, úttestre, és tudatosítsuk a gyermekben, hogy elsőbbsége annak van, akinek meg is adják. Menet közben nincs mobilozás, a közút és környéke pedig nem játszótér!

Fotó: MTI

Hasznos tippek a digitális felkészülésről

Manapság minden hordozható, és az előnyük egyben a hátrányuk is: könnyű elhagyni őket, ellophatják a menzán, az iskolapadból, vagy a buszon hazafelé, de az is előfordul, hogy leejti őket a gyerek és összetörik. Ez ellen védekezni különböző biztosítások megkötésével lehet és érdemes is. Az adatvesztés sokszor még az anyaginál is nagyobb kár, mint maga az eszköz elvesztése. Ezek védelmének alapszabálya, hogy valamilyen kóddal legyen ellátva az eszköz – legyen az PIN, ujjlenyomat vagy jelkód  amit más nem ismer.

Tanácsok felsőoktatásban tanulóknak

A mostani albérletárak és élelmiszerárak mellett minden támogatás jól jöhet a tanulóknak. A megpályázható ösztöndíjakról itt írtunk részletesen, a diákhitellel kapcsolatos tudnivalók pedig itt találhatók.

MANI

Miben más a diákhitel mint egy banki?

Sok diák szeretné az anyagi terheit mérsékelni.

MANI

Miben más a diákhitel mint egy banki?

Sok diák szeretné az anyagi terheit mérsékelni.

Ezeket vigyük az elsőssel szeptember elsején

Akinek a gyermeke idén kezdi az első osztályt, ne felejtse el magával vinni a beiratkozáshoz a gyermek személyi igazolványát, lakcímkártyáját, TAJ-kártyáját és az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást, valamint azokat a papírokat, amiket az iskola még külön előírt.

Nem lesz gondja a szülőknek a tankönyvekre

​Összesen 40 kiadó 2404 különböző kiadványát, köztük számos új fejlesztésű tankönyvet rendelhettek meg az iskolák a megjelent új köznevelési és szakképzési tankönyvjegyzékről. A tankönyveket a kormány valamennyi tanulónak az 1. osztálytól a középfokú oktatás befejezéséig ingyenesen biztosítja.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb borzalmas képek az orosz-ukrán háború pusztításáról

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Még nagyobb sebességre kapcsolt az ukrán kényszersorozás + videó

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANIMÉKER

Újabb helyen lehet majd gyógyszert venni

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANIMÉKER

A szó elszáll... Ezért éri meg eltartási szerződést kötni

MANIMÉKER

Tiéd lett az 1 milliárd 310 millió? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Hat tévhit és a tények a védőoltásokkal kapcsolatban

MANIMÉKER

Mikor lehet füvet nyírni, és hol kötelező? Íme a szabályok