MANI

Szerző MZ/X

1 hónapja

Miben más a diákhitel mint egy banki?

Sok diák szeretné az anyagi terheit mérsékelni valamilyen módon, amire kézenfekvő megoldás lehet a diákhitel. Ezt érdemes tudni erről a hitelformáról.

Négyféle kölcsönt lehet igényelni a Diákhitel Központtól, amik kamatozása és felhasználhatósága némileg eltér a többi banki hiteltől. Ettől persze még kölcsönről beszélünk, aminek a feltételeivel jóval az igénylés előtt jobb tisztában lenni. A következőkkel minimum.

Ebben más a Diákhitel, mint egy banki hitel

Először is könnyebb felvenni. Nincs hitelbírálat, kezes vagy fedezet és rejtett költségek sem. Ezen kívül teljesen online lehet intézni, ha van ügyfélkapus regisztrációnk. Ez egyelőre még csak kevés hitelről mondható el. Az igényelt összeget akár félévente is lehet módosítani, a törlesztést elég a tanulmányok befejezése után elkezdeni, a törlesztőrészlet pedig attól függ majd, hogy mennyit keresünk. További előnye a diákhitelnek, hogy van kamatmentes formája, illetve a gyermekek számától függően akár a teljes tartozást is elengedhetik.

Felvehető diákhiteltípusok

 • Diákhitel1
 • Diákhitel2
 • Diákhitel Plusz
 • Képzési Hitel

A Diákhitel 1-ről

Ez egy szabad felhasználású hitel, vagyis a pénzt bármire költhetjük. Bárki kaphat ilyen kölcsönt, ha van aktív hallgatói jogviszonya, lakcíme, magyar állampolgár és nem idősebb 45 évesnél. Az igényelhető összeg havi 15-150.000 Ft, félévenként akár 750.000 Ft. A kamat 4,99%.

A Diákhitel 2-ről

A Diákhitel 2 az önköltséges képzések díját fedezi és kamatmentes, vagyis annyit kell később visszafizetni, amennyit felvettünk. A pénzt a központ egyenesen az oktatási intézménynek utalja. Az igénylés feltételei megegyeznek a Diákhitel 1-el és diákok a tanulmányaik alatt bármikor igényelhetik.

Laptop
Fotó: Pixabay

A Diákhitel Plusz-ról

Ez egy egyszeri segítség, amit bármire fel lehet használni. Igényelni 55 év alatt lehet lakcímmel, magyar állampolgársággal és aktív hallgatói jogviszonnyal. 2022. szeptember 30-ig igényelhető, a maximális felvehető összeg 500.000 Ft lehet. A kölcsön kamatmentes, fix futamidejű (1-5 év) és egy évvel a felvétel után már el is lehet kezdeni visszafizetni. Az előtörlesztés és a végtörlesztés szintén ingyenes.

A Képzési hitelről

A Diákhitel 2-höz hasonlít, csak épp a felnőttképzésben, szakképzésben tanulók igényelhetik. Pontosabban azok akik, aktív tanulói vagy felnőttképzési jogviszonnyal rendelkezik, elmúltak 18-55 év közöttiek, van bejelentett lakcímük, büntetlen előéletűek, nincs köztartozásuk és a hiteligénylést megelőzően 12 hónapig volt társadalombiztosítási jogviszonyuk, vagy tanultak valahol.

További tudnivalók a képzési hitelről:

 • felnőttképzésben maximum 500 000 Ft igényelhető;
 • szakképzésnél a felső limit a képzési díj összeg;
 • a képzésednek minimum három hónapig kell tartania;
 • a képzési díj legalább 20%-át önerőként kell teljesíteni;
 • a kért összeget két részletben utalják az oktatási intézményednek;
 • a képzés kezdő napján vagy azt követően bármikor igényelhető;
 • a kamat 0%.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!