MANI

Szerző MZ/X

1 hónapja

Iskolakezdés: idén is több tízezres támogatást lehet igényelni

A tankönyv ingyen van ugyan, de így is sok kiadásuk van a szülőknek az iskolakezdéssel kapcsolatban. Ám ezeket lehet csökkenteni.

Az augusztus kiadások szempontjából az egyik legnehezebb hónap, főleg a többgyermekes családok esetében. Nekik nem csak egy esetleges táborozás, nyaralás költségét kell előteremteni a mindennapi megélhetés mellett, de az iskolakezdés is komoly teher. Hogyan csökkenthetők ezek a kiadások?

Kérhető támogatás a munkahelytől

Béren kívüli juttatásokkal továbbra is támogathatják a munkáltatók az erre jogosult dolgozóikat. Igaz 2019-óta kevés cég él ezzel a lehetőséggel, de érdemes azért rákérdezni.

Young,Couple,Thinking,And,Looking,At,A,Laptop,Computer
Fotó: Shutterstock

Állami támogatás is igényelhető

Az iskoláztatási támogatást a lakóhelyünk szerint illetékes kormányablakokban lehet igényelni. A támogatás a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára jár. A támogatás összege nem egyedülálló szülőknek:

  • egy gyermek esetén 12.200 forint;
  • két gyermek esetén, gyermekenként 13.300 forint;
  • három vagy több gyermek esetén, gyermekenként 16.000 forint;
  • tartósan beteg, vagy fogyatékos kiskorú gyermek nevelése esetén 23.300 forint;

Az egyedülálló szülők ennél magasabb összegű támogatásra jogosultak.

Az önkormányzatokhoz is lehet fordulni

A helyi önkormányzatok még tovább csökkenthetik a szülők anyagit terheit. Adhatnak az arra jogosultaknak például beiskolázási segélyt vagy támogatást. Például Szügyön gyermekenként 50.000 forintot, Szegeden 10.000 forintot lehet igényelni. 

Fotó: Pixabay

Az egészségpénztári számla is segíthet

Gyermekenként évente az év első napján érvényes minimálbér összegének erejéig fizethetjük a tanévkezdés költségeit az egészségpénztári megtakarításunkból - írja a BiztosDöntés.hu. A keretösszeg tehát jelenleg 200.000 forint/év/gyermek. Ez után az összeg után( amit előtte természetesen be kell fizetni apránként a számlára) 45.000 Ft adóvisszatérítést kaphat majd a szülő, vagyis ennyivel lehet olcsóbb az iskolakezdés. A támogatás a felsőoktatásban részt vevő gyermekekre is kérhető 25 éves korig. Esetükben a tandíjak és térítési díjak, kollégiumi vagy albérleti díj fizethető az egészségpénztáron keresztül.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!