MANI

Szerző MZ/X

2 hónapja

Mennyibe kerül idén egy elsős beiskolázása? Kiszámoltuk!

Mint minden, így sajnos az iskolakezdés is drágulni fog idén. Utánajártunk, hogy pontosan mennyivel.

Szerző MZ/X

Egy elsős beiskolázása igen költséges dolog, mivel gyakorlatilag mindenből újat kell neki vásárolni. Szerencsére a nagyáruházak már júliusban elkezdik a tanszervásáraikat, így van időnk megtalálni a számunkra legmegfelelőbb termékeket. Kiszámoltuk, mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha a legolcsóbb termékeket vesszük alapul.

Sokat drágult a papír

Havonta 10 százalékos drágulás volt az idei első fél évben a magyarországi papíriparban, ahogy a tavalyi év második felében is, valószínűsíthető, hogy most tetőzik az áremelkedés – mondta a VG-nek Orgován Katalin, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója. Ez azt jelenti, hogy a füzeteket és egyéb papíripari termékeket 40-50 százalékkal drágábban tudják majd megvásárolni a családok iskolakezdésnél, mint az év elején.

Fotó: Mohai Balázs

A többi irodaszer is drágul

A nem papír jellegű irodaszerek esetében is 30 százalékos áremelkedéssel lehet számolni. Ennek oka, hogy főként importtermékek tartoznak a kategóriába, amelyeket az árfolyamváltozás és a szállítási költségek emelkedése is érint.

Ennyi volt tavaly egy elsős beiskolázása

A saját kalkulációnk alapján 2021-ben 61.580 Ft-ba, 2020-ban 57.350 forintba, 2019-ben 42.700-ba, 2018-ban pedig 37.000 forintba.

Ennyibe kerül idén

Abban az esetben, ha az általunk választott nagyáruházak akciós és egyben legolcsóbb tételeit vesszük alapul, akkor 67.860 forintba került egy elsős beiskolázása. Vagyis a saját számításaink szerint nagyjából 10%-os a drágulás 2021-hez képest

Fotó: MTI

Így számoltunk

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is ugyanannak az iskolának a tanszerlistáját vettük alapul, és mindenből a legolcsóbb, legegyszerűbb kivitelt adtuk hozzá a bevásárlólistánkhoz. Ez azt jelenti, hogy nem foglalkoztunk az ár-érték aránnyal, sem pedig a termékminőséggel. A cél a lehető legolcsóbb bevásárlás volt. Ehhez az Lidl, az Aldi és a Spar iskolakezdési ajánlatait vettük alapul 07.28-án.

Mi került a virtuális kosarunkba?

Az alapfelszerelésen kívül -ami tolltartóból, táskából, ceruzákból, tornazsákból és tisztasági felszerelésből áll- szüksége van még egy elsősnek bérletre, íróasztalra, rajzfelszerelésre, füzetekre, borítókra, címkékre és még néhány apróságra.

Amit nem számoltunk

Nem vettük figyelembe az étkeztetés, az osztálypénz és a különórák tanszer és felszerelés igényét, illetve a nagycsaládosokra vonatkozó kedvezményeket, ahogy nem vontuk le a végösszegből az önkormányzatok és a munkáltatók által kínált iskolakezdési támogatások összegét sem.

Szerző MZ/X

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!