MANI

Íme a csípős igazság: ez a legfinomabb bolti torma

Megkönnyítendő az idei tormaválasztást, 26 üveges torma átfogó vizsgálatát végezték el a szakemberek, az üzemi helyszíni ellenőrzés mellett. Ez lett idén a legkedveltebb termék.
címkék:
  • Szerző: MZ/X

Tavaly sonkákat vizsgált a Szupermenta, idén pedig üveges tormákat a nagyobb áruházláncok polcain széles körben elérhető termékek közül. Az olyan speciális ízesítésűeket, mint az almás, narancsos, majonézes ezúttal kihagyták a vizsgálatokból, és kizárólag a klasszikus ízű termékeket vizsgálták laborban és kóstolták vakteszten.

Mi van az üvegekben?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal termékteszt oldala, a Szupermenta tesztjén vizsgált termékek csomagolása szerint a tormák főbb összetevői a torma, cukor, ételecet, növényi olaj, egyéb összetevők, mint például a víz és az adalékanyagok, mint például a módosított keményítő, a szulfitok és szorbátok, illetve különféle fűszerek.

Laborban is vizsgálták a tormákat.

Laborban is vizsgálták a tormákat.

A laborvizsgálatok eredménye

A szakemberek megvizsgálták a 26 termék ólom-, kadmium-, növényvédőszer-, tartósítószer-, cukor-, rost-, tojás-, glutén- és tejszármazék tartalmát. Ólom vagy kadmium egy termékben sem volt, ahogy növényvédőszer maradvány sem. Minden termék megfelelt továbbá az uniós tartósítószer és adalékanyag rendeletnek, a cukortartalommal viszont egy torma esetében volt egy kis gond: a mért cukortartalom a maximális felső határ felett volt. További két termék esetében pedig a címkén szereplő cukortartalom kevesebb volt, mint a laborban mért érték.

Mivel a 26 termékből 18-at két hazai cég állít elő, náluk személyese is látogatás tettek az ellenőrök. Ennek az lett az eredménye, hogy a 26 termékből 15 esetében hatósági eljárás indult jelölési hibák miatt.

Melyik a legfinomabb torma

Melyik a legfinomabb torma
Fotó: Shutterstock

Melyik a legfinomabb torma?

Az üveges tormák hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Ezen a vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozták a termékeket, négy szempont alapján: külső megjelenés, állag, illat és íz. A súlyos jelölési hibák miatt 7 terméket kizártak a rangsorból, így az összesített eredmények alapján, a dobogó legfelső fokára az Univer reszelt torma állhatott, második helyen a Grande reszelt torma végzett, míg a harmadik helyet a Czifra ecetes reszelt asztali torma, csípős terméke érdemelte ki.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?