MANI

Ki kell kapcsolni a mobilt, ha villámlani kezd? Ezt tuti nem tudtad

A villámlás nem vicc, főleg a szabadban, sokan mégsem tudják, hogy mit kell ilyenkor tenni, és mi az, amit nem szabad. Jön a viharok időszaka, érdemes rá felkészülni!
  • Szerző: MZ/X

Magyarországon évente átlagosan 20 és 40 közé tehető azoknak az embereknek a száma, akiket közvetlenül vagy közvetett módon villámcsapás ér. Az esetek túlnyomó részt a szabadban történnek, és az áldozatok nagy része vízparton és sík terepen szenvedi el az egyébként elővigyázatossággal legtöbbször megelőzhető szerencsétlenséget. Mit tegyünk és mit ne, ha rosszra fordul az idő?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezt tegyük, ha villámlik

Ezt tegyük, ha villámlik
Fotó: Időkép

Mit tegyünk ha villámlani kezd?

Ha a villámlás és a mennydörgés között kevesebb mint 15 másodperc telik el, mi pedig épp a szabadban vagyunk, kevesebb, mint 5 km van köztünk és a villámok között – hívja fel a figyelmet a Turista Magazin. Ilyen esetben ha tehetjük, mindig keressünk biztonságos menedéket, és várjuk meg, míg a vihar elvonul. Egy kis érdekesség: a villámcsapások nagyjából 10 százaléka verőfényes, kék égbolt mellett következik be, akár 15 km-re a vihartól.

Mire figyeljünk a víz közlében?

A nyílt vízen fokozottan ki vagyunk téve a villámcsapásoknak. A víz ráadásul vonzza és jól vezeti az áramot. Ezért ha jön a vihar, haladéktalanul jöjjünk ki a vízből, mert az áramütés veszélye akkor is fenn áll, ha nem közvetlen belénk, hanem tőlünk távolabb csap le a villám. Ha csónakból, vagy partról horgászunk, azonnal csukjuk össze és fektessük le a horgászbotokat, mert azok a nyílt vízen villámhárítóként működnek. Bármilyen vízi járművel is tartózkodunk a vízen (pl. vitorlás hajó vagy gumicsónak), még a vihar kitörése előtt igyekezzünk kikötni a parton. Többek között ezért is fontos az elővigyázatosság és a megelőzés.

Mit kell tenni sík terepen?

Ha nem sikerül védett helyre menekülnünk, próbáljunk minél alacsonyabb pontot keresni, és kerülni a vízpartok közelségét, a vízátfolyásos, nedves felületeket. Semmiképpen se tartózkodjunk magas épületben vagy kiemelkedő tárgyak közelében. Ha nincs más választásunk, összezárt lábakkal, lábujjhegyen guggoljunk le a sarkunkat összeérintve, és nyakunkat behúzva fogjuk be a fülünket, ezzel is csökkentve a halláskárosodás veszélyét. Ne hasaljunk vagy üljünk le a földre, mert minél kisebb felületen érintkezünk a talajjal, annál biztonságosabb!

Mire figyeljünk az erdőben?

A sík terephez képest az erdőben nagyobb biztonságban vagyunk, de a magas fák itt is bevonzhatják a villámokat. Különösen veszélyes közvetlenül a fák törzsének támaszkodni, vagy közvetlenül mellé állni.

Tévhitek a villámlással kapcsolatban

Tévhitek a villámlással kapcsolatban

Tévhitek a villámcsapással kapcsolatban

  • Nincs mitől tartanunk, ha tiszta az ég. Tévedés, nem alaptalan az a közmondás, hogy „Mint derült égből a villám”.
  • Vihar esetén ki kell kapcsolnunk a mobiltelefont, mert a rádióhullámok vonzzák a villámokat. Ez sem igaz.
  • A villám mindig a legmagasabb pontot célozza meg. Valójában nem mindig.
  • Le kell kapcsolni a villanyt az épületben, hogy ne vágjon bele a villám. Ez sem így van.
  • Nem szabad futni, mert a mozgó embert könnyebben eléri a villám. Tévedés.
  • A villámcsapást szenvedett emberhez nem szabad hozzáérni, mert megráz. Veszélyes tévhit.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?