MANI

Milyen a jó spárga?

Javában zajlik az idei spárgaszezon, a boltokban pedig még kapható friss, magyar spárga is. Sajnos itthon kevesen szeretik, pedig rengeteg vitamin van benne, és sokféleképp felhasználható.
  • Szerző: MZ/X

A magyar spárga hiába kiváló minőségű, normál esetben nagyrészt külföldön, Németországban, Ausztriában és Svájcban értékesítik. Holott egy sokféleképpen felhasználható zöldségről van szó, ami tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal és pont most van a szezonja.

Fotó: Pixabay

Ezt érdemes tudni a spárgáról

Tény, hogy nem egy olcsó zöldség, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai miatt mindenképpen ajánlott kihasználni az épp most zajló szezonját-hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A spárga tele van rostokkal, vitaminokkal, és kevés a kalóriaértéke, ezen kívül elkészíteni sem túl bonyolult. Fogyókúrához, méregtelenítéshez, de hajunk, bőrünk és körmünk szépségének, egészségének megőrzéséhez is hatékonyan hozzájárul. Kifejezetten gazdag A-, C-, E-, K-, és B-vitaminokban, folsavban, kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, illetve káliumban. A szárat jól emészthető rostok alkotják, amelyek segítik a bélműködést és az emésztést.

A spárgáról számokban

Mintegy 1570 hektár a magyarországi üzemi spárga termőterület, az évi termésmennyiség 5000 tonna közül szokott lenni-olvasható az Agrárágazat honlapján. A legjelentősebb termőterületek Bács-Kiskun (58%) és Csongrád (29%) megyékben találhatók, de kisebb ültetvények vannak még Hajdú-Bihar, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben is. Ennek ellenére jelenleg itthon mintegy negyed kilogramm/fő az éves fogyasztás. Az Európai Unió tagországai közül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, 1,7 kilogramm/év.

Hogyan vásároljunk spárgát?

A spárga évelő növény, aminek a friss, zsenge hajtását, az úgynevezett spárgasípját fogyasztjuk. A hazai polcokon jellemzően a fehér a zöld és a lila fajtával találkozhatunk. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 cm-t is naponta, tehát gyakran kell szedni és mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon.

A spárgát szedés vagy vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, szükség esetén nedves ruhába csavarva, maximum egy hétig a hűtőszekrényben is eltartható. A zöldség kiválóan tartósítható a mélyhűtőben is, de fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül főzzük elő vagyis blansírozzuk. Így tárolva 7-10 hónapon át is eltartható.

Vásárláskor mindig tartsuk szem előtt, hogy csak ellenőrzött forgalmazótól vásároljunk és olvassuk el a termék címkéjét, jelölését is. A legfrissebb terméket közvetlenül a termelőktől szerezhetjük be. A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű (enyhén lilás lehet a fejnél), egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések. Kifejezetten az ilyen tulajdonsággal rendelkező darabokat érdemes az üzletekben keresni.

Melyik spárgafajta mire jó?

Alapvetően háromféle spárgával lehet találkozni a boltokban. A legtöbben a fehéret kedvelik, mivel ennek lágy, enyhe spárga íze van. Ebben a fajtában van a legkevesebb vitamint, ráadásul az egész növényt meg kell hámozni felhasználás előtt, így főleg mártásokhoz, salátákba alkalmas. Ha nem hámozzuk meg teljesen, nagyon keserű lesz az íze. A zöld spárga ezzel szemben kiválóan alkalmas grillezéshez, pároláshoz, halhoz, húshoz egyszóval bármihez. Meghámozni sem kell, és ebben van a legtöbb vitamin is. A lila rokonuknak nagyon markáns íze van, és a fehér spárgához hasonlóan lehet felhasználni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?