MANIMÉKER

Miért kötnek temetőkben, ravatalozókban házasságot a fiatalok?

Az Egyesült Államokban nem szokás meglepődni a szokatlan ötleteken, ám ez a trend még ott is kivert néhány biztosítékot: a temetők elkezdtek különböző társadalmi programokat, elsősorban esküvőket szervezni. A legdurvább nem is ez, hanem hogy erre van fizetőképes kereslet.

A ravatalozók hagyományosan a búcsú helyszínéül szolgálnak, ám az Egyesült Államokban egyre gyakrabban bérlik ki azokat egészen más, vidámabb célokra:

előszeretettel szerveznek esküvőket a temetői fák árnyékában.

Az ok prózai: a válság óta az emberek kétszer is meggondolják, hogy mennyi pénzt költsenek elhunyt családtagjaik búcsúztatására. Jelentősen megnőtt a hamvasztásos szertartások aránya, és ezzel együtt visszaesett a ravatalozók kihasználtsága.

Ez önmagában még nem terelné be a dekoratív épületekbe a házasulandókat, ám a statisztikák szerint a templomba járók száma is megcsappant az elmúlt években, azok pedig, akik nem az úr színe előtt kötnek házasságot, igyekeznek kitörni a sablonos keretek közül.

A divatra már a temetkezési szakma is rákapott

Egy országos felmérés szerint minden tizedik vállalkozó kifejezetten azzal a céllal épített tavaly ravatalozót, hogy ott egyéb, közösségi rendezvényeket is szervezzen. Ez az arány hat százalékkal magasabb, mint 2011-ben.

Az igazán szemfülesek egyébként nem csak esküvőket szerveznek a temetőkben: vannak vállalkozók, akik a parlagon fekvő földterületekre golfpályát építettek, mások őstermelői piacot működtetnek a templomkertben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?