LEHÚZÁS

Súlyos átverés a Made in Italy

Divatszakmában jártas kereskedők mondják, hogy amit a bevásárlóközpontokban sok esetben márkás olasz női holmiként árulnak, valójában szorgos kínai munkásnők varrják, de nem Kínában, hanem Olaszországban. Vagyis valóban Made in Italy, igaz, a kínai maffia aktív! közremûködésével.

2013-ban egy üzemi tűzesetben hét kínai munkás halt meg Firenze közelében. Ez az incidens irányította rá a figyelmet arra, hogy több olasz divatmárka is kínai gyárakban készül Olaszországban. Az eset nyomán először a BBC írt arról, hogy a Made in Italy címke már rég nem azt jelenti, amit korábban.

 

Nem az, aminek látszik

Az olyan, nálunk is ismert márkák, mint a Primark, a H&M és Topshop termékei a Firenze közeli Pratóban készülnek, az ottani kínai tulajdonú üzemekben, nagy valószínűséggel kínai vendégmunkások közreműködésével.

Olaszországban győzték le az olaszokat

Marco Landi, az olasz textilipari cégek szövetségének elnöke szerint ma már többségben vannak a kínai gyártók Olaszországban. Egyelőre az olcsóbb márkában nyomulnak, de a céljuk előbb-utóbb a nevesebb termékek piacának megszerzése lesz.

Pénzmosás, maffiakapcsolatok

A friss hír pedig, hogy az olasz ügyészség pénzmosással vádolja az olasz a Bank of China milánói fiókjának vezetőit és a bank mintegy 300 ügyfelét. Az Ansa hírügynökség forrásai szerint a Bank of China ügyfelei – a bank hathatós közreműködésével – 4,5 milliárd eurót vittek ki Olaszországból, ennyit utaltak át ellenőrizetlenül Kínába.

A pénz forrása: prostitúció, márkahamisítás, be nem fizetett adó és rabszolgamunka. A nyomozók szerint az összeg közel felét 2007 és 2010 között utalták át, és mind a milánói fiókon haladt keresztül.

Öngerjesztő folyamat

A pénzmosás pedig a kínai szervezett bűnözés kapacitásait növeli, ezzel támogatja további illegális bevándorlók érkezését. A migránsokat pedig a ruhagyárihoz hasonló módon dolgoztatják, majd a haszon egy részét visszautalják Kínába a maffiának, és így tovább…

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?