LEHÚZÁS

Diétázz jóllakottan! 20 százalékkal többet költ az éhes ember

Tudtad, hogy a kihagyott étkezések szabotálhatják a diétádat? Amerikai kutatások szerint, ha éhesen indulsz bevásárolni, az nemcsak általában növeli a megvett élelmiszer mennyiségét, de tudat alatt arra is sarkall, hogy sokkal több magas kalóriaértékû ennivalót vegyél.
címkék:

Kihagyunk egy-egy étkezést, mert fogyókúrázunk, sietünk, vagy csak rossz az időbeosztásunk. De mindegy is az ok! A lényeg, hogy ez arra késztet bennünket, hogy több chipset és jégkrémet vegyünk, és a polcon hagyjuk a répát meg a sovány tejet.

Kalóriafalásra késztet a koplalás

A Cornell Egyetem kutatásában olyan vásárlókat vizsgáltak, akik elmulasztottak egy étkezést. Az egyik csoport kapott enni vásárlás előtt, hogy ne legyen éhes (például egy kis kekszet), a másik csoport viszont úgy indult el az üzletbe, hogy már öt órája nem evett semmit. Az éhesek 19%-kal több élelmiszert vettek, ráadásul 31%-kal magasabb kalóriaértékűt. Vagyis minden tekintetben drágán megfizetünk, ha éhesen vásárolunk.

Vásárlás előtt egyél almát!

A kutatók ugyanezt tapasztalták, amikor a délutáni-esti vásárlási szokásokat tanulmányozták: megfigyelték a vacsora előtti bevásárlókat, akik éhesek voltak, és a vacsora utániakat, akik már jóllaktak. Teli gyomorral nem az illatok, színek, ízek a legfontosabbak, hanem előtérbe kerül az egészségtudatosság. A tudósok arra biztatnak bennünket, kapjunk be valamit – pl. egy almát, egy szelet sajtot –, mielőtt vásárolni megyünk.

Bűnre csábít az üres gyomor

Az üres gyomor a gyerekeket is rosszra csábítja az iskolai büfében. Ha azonban előre megrendelik az ebédet, nagyobb valószínűséggel választanak egészségesebb fogásokat.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?