Létrehozva: 2021.10.30.

Nem csak a benzin, a kötelező is drágul

Itt az év végi kgfb-kampány időszaka, vagyis több százezer autós döntheti el, kinél és mennyi kötelező szeretne fizetni. Az árak viszont várhatóan emelkedni fognak.

Magyarországon 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem a gépjármű megvásárlásának napja számít évfordulónak. A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány viszont még idén is csaknem egymillió gépjárművet, köztük mintegy 550 ezer személygépkocsit érint.

Már zajlik az idei kgfb kampány
Fotó: Pixabay

Mi az a kgfb kampány?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kínáló biztosítók november 2-ig kalkulálják ki és teszik közzé a jövő évre vonatozó díjaikat. Ennek fényében az autótulajdonosok eldönthetik, hogy maradnak a mostani biztosítójuknál, vagy keresnek egy olcsóbbat. A biztosítók saját maguk dönthetnek arról, hogy emelnek-e, és ha igen, akkor mennyit.

Mitől függ a biztosítás ára?

A díjakat a gépjármű-biztosításban érintett társaságok saját maguk kalkulálják ki, kárhányaduk (díjbefizetések és kárkifizetések aránya) valamint a piaci tendenciák – mint például a folyamatosan növekvő forgalomból következő baleseti statisztikák, a szervízdíjak és autó alkatrészárak alakulása – figyelembe vételével. Ezek alapján idén is drágulásra számítanak a szakértők.

Ennyit drágulhat a kötelező
Fotó: mti

Ekkora drágulásra számítanak a szakértők

Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója szerint a gépjárművek üzembentartóinak a tavalyihoz képest átlagosan 5–10 százalékos díjemelkedésre kell felkészülniük. Ez azt jelenti, hogy az újonnan megkötött szerződések éves átlagos díja személygépkocsik esetében 28–29 ezer forint körül alakul majd.

Érdemes összehasonlítani a díjakat

Mivel a biztosítók maguk döntik el, emelnek-e vagy sem, érdemes körülnézni a piacon. A kgfb-díjak hiteles összehasonlítására hozta létre például a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a Díjnavigátort, ami az összes biztosító minden egyes kedvezményét figyelembe véve hasonlítja össze az árakat. Az érintetteknek érdemes jóval a biztosítás megkötése előtt itt összehasonlítani a kapott ajánlatot a versenytársakéval.

Ezekre a határidőkre figyeljenek az autósok
Fotó: ABAC Autómentő

Ezekre a határidőkre kell nagyon figyelni

  • A biztosítók legkésőbb november 2-ig hirdethetik ki a tarifáikat. Ha nem tesznek közzé újat, a már meglévő marad érvényben.
  • A saját, már meglévő biztosítótól ugyanez az ajánlat november 11-ig (legalább 50 nappal a szerződéses évforduló előtt) postán vagy e-mailben meg kell, hogy megérkezzen.
  • Azok az autósok, akik a biztosítóváltás mellett döntenek, legkésőbb december 1-jéig (az évforduló előtt 30 nappal) kell eljuttatniuk a felmondásukat a biztosítójukhoz.
  • Az új biztosítás kiválasztásának határideje szintén december 31-e, a szakértők ugyanakkor azt javasolják, hogy az új szerződés megkötését ne hagyjuk az ünnepi időszakra.
  • Mi történik, ha valaki nem fizet?

    Az autósoknak a szerződéskötéstől számítva 60 napjuk van arra, hogy befizessék a kötelező felelősségbiztosításuk díját. Ha ezt nem teszik meg, a biztostó automatikusan felmondja a szerződést. Akinek pedig megszűnik a kötelezője, egészen addig fedezettlenségi díjat kell fizetnie, amíg újra le nem szerződik egy biztosítóval. Nem is akármelyikkel, kizárólag azzal lehet, akinek elfelejtett az illető fizetni. Szerződéskötéskor pedig a fedezettlenségi díjon kívül a türelmi időre járó díjakat és a teljes éves biztosítási összeget is ki kell fizetni, ráadásul egy összegben.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

    origo.hu

    20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

    metropol.hu

    „Felnőtt" – megmutatta kész nővé cseperedett lányát Demcsák Zsuzsa

    hirtv.hu

    Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

    ripost.hu

    Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

    origo.hu

    Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

    ripost.hu

    Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

    ripost.hu

    Sztárok bulizás közben - Galéria

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MANI

    Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

    MANI

    Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

    MANI

    Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

    MANI

    Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

    MANI

    Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

    MANI

    1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

    MANI

    Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

    MANI

    Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!