MANI

Így spórolhatsz a gyógyszereken!

Az ingyengyógyszer sokkal több embernek jár, mint ahányan hinnék, pedig betegség esetén minden támogatás jól jön.

A közgyógyellátás azt jelenti, hogy egy beteg bizonyos feltételek mellett egy összegig ingyen juthat hozzá a gyógyszereihez.

Vannak olyan esetek, amikor egy beteg méltányossági közgyógyellátást igényelhet, akkor is, ha a törvény szerint alanyi jogon vagy normatív alapon nem járna neki. Ehhez mindenképpen a helyi önkormányzat jegyzőjét  vagy képviselőtestületét kell megkeresni, mert minden település magának szabályozza, hogy kinek milyen feltételek mellett és mekkora támogatást adhat.

A támogatás alanyi jogon jár például azoknak, akik rokkantnyugdíjból élnek vagy rendszeres szociális segélyben részesülnek. Normatív alapon jár azoknak, akiknek a havi gyógyszerszámlája több, mint 2846 Ft és a családjában az egy főre jutó jövedelem alacsonyabb, mint 28.460 Ft, vagy, ha egyedül él, akkor a bevétele kevesebb, mint 42.690 Ft. (A jogosultságok pontos feltételei az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján olvashatók.)

A Szociális Törvény korlátozza az önkormányzatokat: még a leggazdagabb városok sem jogosíthatják fel a lakóikat közgyógyellátásra, ha a családjuk egy főre jutó bevétele több, mint 42.690 Ft, (ha egyedül élnek, akkor a jövedelmük magasabb, mint 56.920 Ft) és a gyógyításuk havi költsége kevesebb, mint 7115 Ft.

Éppen ezért vannak olyan városok, ahol ezt másképpen oldják meg: az egyik leggazdagabb magyar városban, Budaörsön például gyógyszertámogatásnak hívják azt a támogatási formát, ami legjobban hasonlít a méltányossági közgyógyellátáshoz, ám a megengedett bevételek ebben az esetben sokkal magasabbak, mint a törvényben szabottak.

Ha tehát olyan betegség fordul elő a családban, ami hosszabb időre súlyosan megterheli a családi kasszát, akkor mindenképpen érdemes felkeresni az önkormányzatot: némi utánajárással havi sokezer forinttal kevesebbet hagyhatunk ott a patikában!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?