MANI

Ennyibe kerülnek a környező országok autópályái

A különböző országok eltérően szedik be az útdíjakat. Van időalapú és van ahol a megtett távolságért kell fizetni.
  • Szerző: MZ/X

Az e-autopalyamatrica.hu összegyűjtötte a nyári utazások legnépszerűbb Európai célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő alapvető tudnivalóit, vagyis azt, hogy a szállás felé vezető úton mennyit és milyen módon kell fizetni.

Érdemes felkészülni a dugókra az autópályákon

Érdemes felkészülni a dugókra az autópályákon

Autópályadíjak Ausztriában

Ausztriában az itthonihoz hasonló, időalapú matricás rendszer van. A matricát a szélvédőre kell ragasztani, amit a hazai benzinkutakon is meg lehet venni, de online verzió is létezik. A 10 napra szóló autópálya-matrica ára: 9,50 euró, mai árfolyamon 3500 Ft. A 10 napos matricánál a lyukasztás napja az első nap. A lakókocsi, utánfutó nem matricaköteles.

Autópályadíjak Horvátországban

Horvátországban 11 autópálya szakasz van. Ha felhajtunk rájuk, fizetnünk kell, méghozzá kapus rendszerben. Lehet készpénzzel, bankkártyával és egy ENC nevű készülékkel is fizetni. Ha Budapest irányából a tengerpartra tartunk, először a Letenye – Zágráb szakaszt kell kifizetni. Itt ér véget ugyanis az A4-es autópálya. Ez (hivatalosan Gorican – Zágráb szakasz) 44 kuna. Innentől pedig az úti cél szabja meg a költségeket. Zágrábból Rijeka például plusz 70 kuna, innen Pula pedig még 63, összesen tehát 177. Ez forintban 8500/személyautó/csak oda.

Mi az az ENC?

Az ENC egy elektronikus útdíjfizetési eszköz, amit a szélvédő belső oldalára kell tapasztani. A horvát autópályán lévő fizetőkapuk érzékelik, ha ilyennel utazunk és rögtön felnyitják a sorompókat. Ráadásul külön sávot tart fent az autópályakezelő az ilyen készülékkel utazóknak, így a fizetőkapus sorban állást is megúszhatjuk. Készpénzzel és bankkártyával is fel lehet tölteni a rajta lévő egyenleget, online és egyes benzinkutakon személyesen is.

Autópályadíjak Montenegróban

Montenegróban nincsenek autópályák, fizetni csak három helyen kell: a Sozina alagúton való áthaladásért 2.5 eurót/személyautó, a Lepetane komp használatáért, ami 5 euró/személygépkocsi és a 13 km-es Trebinje-Herceg Novi kétsávos útért, ami 3 euró/személygépkocsi.

Indulás előtt mindenképp tájékozódjon a külügyminisztérium honlapján az ottani járványügyi és beutazási szabályokról

Indulás előtt mindenképp tájékozódjon a külügyminisztérium honlapján az ottani járványügyi és beutazási szabályokról

Autópályadíjak Olaszországban

Olaszországban is kapuknál kell fizetni, akárcsak Horvátországban. Az autópályára történő felhajtáskor egy jegyet kapunk, a díjat az autópálya elhagyásakor kell kifizetni, akárcsak Horvátországban. A szakaszok díja 10 és 64,4 euró között alakul. Négy alagúton való áthaladásért is fizetnünk kellhet, 15 és 47,4 euró közötti összeget.

Kihez fordulhatunk, ha bajba kerülünk a horvár autópályán?

A probléma súlyosságától függően hívhatjuk a 112-es segélyhívót, az ottani rendőrséget a 192-es, a
tűzoltóságot a 193-as, a mentőket a 194-es telefonszámon, vagy a horvát autóklub segélyszolgálatát a 1987-esen. Az eltűnt gyermekek felkutatására a 116 000-ás közösségi segélyvonal van fenntartva.

Autópályadíjak Romániában

Románia teljes úthálózatán matricás fizető rendszer van használatban. A személyautós kategóriában az 1 hétig érvényes matrica ára 3 euró, az 1 hónapig érvényes változat ára 7 euró.

Nem mindenhol kell fizetni az autópálya használatért

Nem mindenhol kell fizetni az autópálya használatért.Fotó: Ripost

Autópályadíjak Franciaországban

Franciaországban is fizetőkapus rendszer működik, személyautós használattal az egyes szakaszokért 5 és 80 euró közötti összeget kell kifizetnünk. Léteznek nem fizetős autópálya-szakaszok is.

Egyéb hasznos tudnivalók a horvát utakról

Fontos tudni, hogy Horvátországban radardetektort használni és a kocsiban tartani sem lehet (még kikapcsolt állapotban sem). Ha egy ellenőrzésen találnak egy ilyen, itthon legálisan beszerezhető készüléket nálunk, szabálysértési bírságot fognak kiszabni ránk.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?