MANI

Figyelem: kiderült, melyik hiteleket érdemes mégis törleszteni

A kormány elrendelte a hiteltörlesztési moratóriumot, vagyis most nem kötelező törleszteni – de lehet, ha nyilatkozunk a banknak, és van olyan hitel, amit nagyon is érdemes tovább fizetni...
  • Szerző: Ripost

A hiteltörlesztések felfüggesztése a lakosságot és vállalkozásokat is tehermentesíti – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Gion Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a folyószámlahitelt és a hitelkártyahitelt a magas kamatok miatt lehetőleg törlesszék az ügyfelek.

Kitért arra, hogy a moratórium ellenére a lakosság 40 százaléka és a vállalkozások 30 százaléka továbbra is fizeti a hiteleit, ami azt mutatja, hogy most sokkal erősebb a lakosság és a vállalkozások pénzügyi helyzete, mint a 2008-as válság idején volt.

Hozzátette: a lakosság megtakarítási rátája az éves jövedelem 12 százaléka, ami a legmagasabb arány az Európai Unió tagállamai között.

A kormányzat által bevezetett hiteltörlesztési moratórium világszinten is egyedülálló, mert nem csupán az igazolt krízishelyzetben lévők vehetik igénybe, hanem általános, továbbá az év végéig mentesít a hitelek törlesztése, alól, miközben a környező országokban ezt az intézkedést csupán 3 hónapra vezették be – mondta Gion Gábor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedés a folyószámlahitelekre, illetve a hitelkártyákra is vonatkozik. Ugyanakkor azt ajánlotta, hogy ezeket a hiteleket a lehetőség szerint mindenki törlessze, mert e termékek kamata nagyon magas.

Ha valaki jelezte a bankjának, hogy a moratórium ellenére továbbra is törleszteni szeretne, ám később mégis nehéz helyzetbe kerül, bármikor igénybe veheti a moratóriumot – tette hozzá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?