KÜLFÖLD

Szerző K. C.

Létrehozva: 2024.08.25.

„A körmösöm megmentette az életemet” – Gyanútlanul csendes gyilkos betegséggel élt egy nő

Családját és a nőt is sokkolta, amit az orvos közölt vele. Műkörmöse nélkül valószínűleg már nem élne a fiatal nő.

A nőknek kikapcsolódás és szórakozásnak számít, ha van idejük eljutni egy körömszalonba. A 34 éves Louise Whymark számára azonban a körömépítőnél tett látogatás sokkoló felfedezéssel járt: tudtán kívül egy csendes gyilkos betegséggel élt, amely miatt agyvérzés veszélyeztette.

kéz, köröm
Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

„Általában havonta egyszer szoktam megcsináltatni a körmeimet, és elmondtam Kimnek, a körömtechnikásomnak, hogy gond van az egyik lábkörmömmel. Megnézte, és azt mondta, hogy el kell mennem az orvoshoz, hogy ellenőrizzék, nem-e fertőzés. Ha nem mondta volna, akkor biztosan nem vizsgáltattam volna ki. A körmösöm megmentette az életemet” – ismerte el Louise.

Legnagyobb megdöbbenésére a 34 éves nőnél végül vesebetegséget diagnosztizáltak.

„Rendellenesen magas volt a vérnyomásom és gyors a szívverésem, a vérvizsgálat pedig azt mutatta, hogy a vesefunkcióm 22 százalékos. Egy hétig bent tartottak a kórházban. Az egész olyan gyorsan történt, és igazi sokk volt számomra és a családom számára. Mivel jól éreztem magam, nehéz volt feldolgozni. Az immunrendszerem gyakorlatilag mindkét vesémet elpusztította” – tette hozzá Louise, akinek azt mondták, hogy végül dialízisre vagy transzplantációra lesz szüksége, hogy életben maradhasson.

A vesebetegségre nincs gyógymód, és a kezelések nagy terhet róhatnak a betegek életére. A körmök és a lábkörmök a vesekárosodás jeleit mutathatják, elszíneződve, illetve textúra- vagy alakváltozással. Mivel a szervezet nehezen távolítja el a salakanyagokat, például a vér karbamid-nitrogénjét (BUN) és a kreatinint, ezek az anyagok felhalmozódhatnak a véráramban, és olyan fizikai elváltozásokat okozhatnak, mint amilyenek a körmökön láthatók.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek