KÜLFÖLD

Szerző K. C.

Létrehozva: 2024.06.26.

„Élek és csak ez számít” - Legyőzte a rákot a kétgyermekes édesanya

Soha nem dohányzott, mégis meg kellett küzdenie a tüdőrákkal.

„Egészségesebb nem is lehettem volna, de a halál a csápjait, mégis a tüdőm köré fonta” – kezdte megdöbbentő vallomását az a kétgyermekes édesanya, aki sosem dohányzott, mégis majdnem belehalt a tüdőrákba.

sztetoszkóp, kórház, betegség, rák, beteg, páciens
Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

A Corkból származó fiatal anyukánál 2021. november 12-én diagnosztizálták a rákot. Gillian Ryan a diagnózissal kapcsolatban azt mondta: „A betegséget a legrosszabb esetben is meg lehet gyógyítani. Soha nem számítottam arra, hogy tüdőrákom lesz. Két tinédzser elfoglalt anyja voltam, és teljes munkaidőben dolgoztam. Nagyon szerettem a fitneszt, hetente háromszor jártam edzőterembe, és a legtöbb este futottam vagy sétáltam. A 40. születésnapom után 10 nappal diagnosztizálták.”

A kezelését azonnal elkezdték. A műtét volt az egyetlen lehetősége, ezért jobb oldali lobektómiát végeztek rajta, és eltávolították néhány nyirokcsomóját. A felépülése borzalmas volt. De a családja és a barátai támogatásával túlélte.

„Még mindig nehezen kapok levegőt, de élek, és csak ez számít. És ezért vagyok olyan szenvedélyes a rákkutatás támogatásában. Szeretném, ha a tüdőrák ugyanolyan elismerést és finanszírozást kapna, mint más rákos megbetegedések. Van egy stigma, mert a dohányzással hozzák összefüggésbe, de ez nem mindig van így, akárcsak az én esetemben” – tette hozzá Gillian.

A tüdőrákos betegek öt éven túli túlélési esélye mindössze 24%, és világszerte minden 18. másodpercben egy ember életét követeli. A tüdőrák világszerte minden 18. ember halálát okozza - írja a Mirror. 

A tüdőrák gyakori tünetei közé tartozik az új köhögés, a változó köhögés, a légszomj, a vér felköhögése, a mellkasi fájdalom, a mellkasi fertőzések, az étvágytalanság, a tartós fáradtság és a megmagyarázhatatlan fogyás.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek