KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.03.

A migránskártyák bevezetése miatt áll a bál Németországban

Bankkártyákra terelnék a migránsok juttatásait – de mire fordíthatják az összeget?

Folytatódik a régóta húzódó bankkártyavita Németországban. A lassan évtizedes migrációs válság során többször előkerült az a javaslat, hogy a migránsoknak bankkártyákra (fizetési kártyákra) utalják a juttatásokat, amivel kontroll alatt lehetne tartani, milyen célokra használhatják és mikre nem a nekik adott összeget. Ennek a vitának a legújabb fejezete kezdődött el a napokban, miközben Bajorországban kísérleti jelleggel több körzetben megkapták a migránsok a bankkártyáikat.

A migránskártyák bevezetése miatt áll a bál  Németországban

Németországban előző év novemberében megegyezett a baloldali-liberális szövetségi kormány a tartományi vezetésekkel egy nagyrészt egységes fizetési kártya bevezetéséről a migránsok számára. Az akkori megállapodás szerint a cél az volt, hogy németországi költésekre használhassák, ám például az otthon maradt rokonoknak való átutalásra már ne a megkapott összegeket. Novemberben tizennégy tartomány közös rendszer bevezetése mellett határozta el magát, miközben Bajorország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia saját bankkártya bevezetésére készült.

Azóta viszont tovább akadozik a folyamat. Friedrich Merz, a CDU elnöke azt veti a Zöldek szemére, hogy blokkolják az országos szintű megoldást a migránsok bankkártyáira. Merz nem is érti, miért történik ez, hiszen novemberben már megvolt egy megállapodás a kormány és a tartományi vezetők között; és a Zöldek most ezt akarják felrúgni – mondja a CDU elnöke.

Az országos szintű szabályozás azonban még továbbra is várat magára. Egyes tartományok viszont már nem akarnak várni: Hamburgban elkezdődött egy próba-projekt, és Türingiában is zajlik a kártyák kiosztása több körzetben.

És ugyanez történik Bajorországban is, ahol csütörtöktől kezdődött több körzetben a kártyák kiosztása a menedékkérők számára. A regisztrált, közösségi szálláson élő menedékkérők 460 eurós összeget kapnak a kártyájukra havonta, amiből 50 eurót tudnak készpénzként levenni. A kártyával a kiutalt menedékhely szerinti város vagy körzet meghatározott boltjaiban lehet vásárolni, de például az online vásárlás és a pénz tovább utalása nem lehetséges.

Markus Söder, Bajorország CSU-s miniszterelnöke szerint a cél az, hogy a menedékkérőket segítsék, ugyanakkor megakadályozzák azt, hogy a német államtól kapott pénzt külföldre utalják; vagyis elzárnák a pénzcsapokat és csökkentenék Németország vonzerejét a bevándorlók számára.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik körzeti politikai vezetője az állami televízióban felső határt sürgetett a menekültek befogadása terén, és aggódva mondta el, hogy miért kell véget vetni a bevándorlási hullámnak.

A németországi menekülthelyzet több éve nyugtalanítja a szakértőket és a politikusokat egyaránt. Csak 2023-ban a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal körülbelül 350 ezer menedékkérelmet rögzített, írta a Focus. Az ezzel járó bürokratikus adminisztrációt pedig már alig győzik az ezzel foglalkozó tisztviselők. Szerda este a ZDF e témával foglalkozó háttárbeszélgetésében az állampolgárok hangulatáról szólva Erfurt szociáldemokrata polgármestere, Andreas Bausewein nyíltan bevallotta:

Évente többször is kapunk ezért halálos fenyegetést.

Kick-off for Deutsche Bahn campus
Andreas Bausewein (SPD), Erfurt főpolgármestere (Fotó: AFP/DPA /Martin Schutt)

Bausewein szerint az elmúlt négy-öt évben „jelentősen megnőtt” a bevándorlók miatt frusztrált állampolgárok agressziója. Erről számolt be az észak-rajna–vesztfáliai Kaarst város polgármestere is. A helyi politikusok szerint a frusztráció fő oka az egyre növekvő lakáshiány.

„Az a probléma, hogy már nincs életterünk” – mondta Baum nyíltan.

Erfurti szociáldemokrata társa hozzátette:

Elértünk egy olyan pontot, ahol már nem működik.

A szakértők egyetértettek abban, hogy az átmeneti menekültszállás megvalósítható, de semmiképpen sem lehet végleges megoldás. Christian Engelhardt arra figyelmeztetett, hogy az integráció nem lehetséges lakhatás nélkül: „Nagyon feszültek vagyunk. És túlterheltek. Három nappal ezelőtt a bevándorlási hivatal alkalmazottai jöttek hozzám, és sírtak. Azt mondják, nem tudnak megbirkózni ezzel az állandó terheléssel. Több emberre lenne szükségünk, de nincs” – fogalmazott.

 

Lehetetlen küldetés ennyi migránst integrálni

Németországban a legtöbb illegális migráns helyzete évek óta bizonytalan, és lakhatásukat is csak nagy nehézségek árán lehet megoldani. Számos iskolában és óvodában feszült integrációs helyzet alakult ki; az ellenzék elégedetlen a szövetségi kormány migrációs politikájával, és 21 pontos követeléslistát fogalmazott meg, melyet a szövetségi parlament március 15-én vitatott meg, írja a Migrációkutató Intézet elemzése.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) szerint ahol tíz óvodáskorú gyereknek már csak alig a fele beszél németül, ott nem működhet jól az integráció. Az ország nem tud megbirkózni az iskolák migránsokkal való túlterheltségével sem, mutatott rá az elemzés.

Central initial reception center for asylum seekers
Migránsok sétálnak át Brandenburg állam menedékkérők központi befogadó központjának (ZABH) területén Eisenhüttenstadtban (Fotó: AFP/DPA/Patrick)

A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) adatai szerint tavaly mintegy 350 ezren nyújtottak be először menedékkérelmet Németországban – többségük Szíriából, Törökországból és Afganisztánból érkezett. Ez 2022-höz képest ötvenszázalékos emelkedés. Ezenkívül az orosz–ukrán háború kitörése óta több mint egymillió ukrajnai menekült érkezett Németországba.

A CDU elnöke, Friedrich Merz szerint az évi több mint háromszázezer menekült helyett Németország legfeljebb százezer embert tud évente integrálni. Merz mellett a szászországi CDU-s miniszterelnök, Michael Kretschmer is évi legfeljebb hatvan-százezer menekült befogadása mellett szólalt fel.

Bár rengeteg bírálat éri a szövetségi kormányt migrációs politikája miatt, a szövetségi rendőrségnek bővült a hatásköre: tíz nap helyett 28 napig tarthatja fogva a kitoloncolás előtt álló embereket, otthonaikat átkutathatja, ha felmerül a gyanú, hogy a menedékkérők rejtekhelyeken húzzák meg magukat. Mindemellett a távozásra kötelezett személyek egy része úgynevezett tolerált státussal rendelkezik, ami elméletben megakadályozza kitoloncolásukat. Az AfD választási sikerei kapcsán Erfurt szociáldemokrata polgármestere figyelmeztetett:

Nincs 32 százalékos radikális jobboldal, csak húszezer mélyen frusztrált ember van más pártoktól, és hogy mitől frusztráltak? Mert bizonyos kérdésekre nem adunk választ

– vallotta be a Szociáldemokrata Párt politikusa.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Helyesírási kvíz: csak nagyon kevesek tudják hibátlanul kitölteni

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

life.hu

Lehet, hogy örökké tartó szerelemben élsz? Ezekre a jelekre figyelj

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Feljutás? Kiesés? Óriási a tét a hoki vb-n a magyaroknak

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"17 éve, hogy Madeleine-t elvették tőlünk" – Ma lenne 20 éves a világ legismertebb eltűnt gyermeke

KÜLFÖLD

Rejtélyes gyilkosság döbbentette meg a kisváros lakóit

KÜLFÖLD

Forradalmi áttörés előtt állnak a rákkutatók - Tabletta és oltás segíthet a daganatos betegségek ellen

KÜLFÖLD

Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt