KÜLFÖLD

Szerző Ripost

3 hónapja

Egy éve maradt hátra a szoláriumozás miatt a 23 éves fiatalnak

Idősebb barátai miatt kezdett szoláriumba járni, hogy hamarabb elfogadják. Azonban a szenvedélyévé vált, aminek túlzott használata miatt veszélybe került az élete.

Szerző Ripost

Teljes őszinteséggel mesélt megrázó történetéről egy 23 éves fiatalember, aki azért kezdett el szoláriumba járni, hogy beilleszkedjen a barátai közzé. Ám pont emiatt tragikusan lerövidült az élete.

kórház
Fotó: Pixabay

A swanseai Jak Howell már hat éve rendszeresen látogatta a helyi szoláriumot, amikor sokkoló dolgot közöltek vele az orvosai. Korábban hetente akár 100 percet is képes volt szoláriumba tölteni a tökéletes barnaságért. Az is előfordult, hogy Jak hetente akár ötször is beült 18-20 percre, pedig ajánlott a kezelések között 48 óra szünetet hagyni.

„Kezdetben kiskorú voltam, ami nagyon éretlen és buta dolog volt tőlem, de itt-ott belógtam. 18 éves korom körül beleestem abba a hibába, hogy rendesen szoláriumozni kezdtem. És azt hiszem, ha egyszer elkezded, akkor nehéz abbahagyni” – vallotta be Jak a Mirrornak.

Jak egyszer csak talált egy foltot a hátán, eleinte nehezen hitte el, hogy baljós előjel lenne, de amikor megmutatta a háziorvosának, azonnal kórházba küldte. Az anyajegyet eltávolították, majd elküldték kivizsgálásra. Néhány héttel később közölték Jakkal, hogy 3-as stádiumú melanómája van, és 12 hónapja maradt hátra.

Bár két műtéttel nem sikerült kiirtani a rákját, a kemoterápia mentőövet jelentett számára. Sőt a jelenlegi állás szerint Jak leletei ígéretesnek tűnnek, és reméli, hogy az év végén örökre búcsút inthet a ráknak.

A szolárium használata 35 éves kora előtt állítólag 87 százalékkal növeli a melanóma, a bőrrák leghalálosabb formájának kockázatát. Szakértők szerint 20 perc a szoláriumon négy órával egyenértékű a napon.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!