5 éve

Egymillió migráns érkezik még Európába

"Keveset tettetek, azt is túl késõn" - keserû kritika érte az Európai Uniót tétlensége miatt, a közösség nagyban felelõs a kialakult migránsválságért.

A Bengáziban található brit nagykövetség egykori vezető munkatársa, Joseph Walker-Cousins szerint jelenleg Líbiában több mint egymillió migráns áll tömött sorokban, arra várva, hogy átutazhasson Európába.

 

Az embercsempészek milliókat kaszálnak azzal, hogy átszállítják Európába a menekülők százezreit. Az EU ugyan kidolgozott egy tervet arra, hogyan tartóztathatná fel őket a líbiai-olasz vonalon, Walker-Cousins szerint ez a megoldás elkésett, és amúgy sem ér túl sokat – a Sophia Művelet megbukott.

Walker-Cousins  a nyugati országokat sem kímélte. A szakember szerint ugyanis ezek az országok semmi érdemit nem tettek azután, hogy Líbia Kadhafi halálával összeomlott. Így nem is csoda, hogy migránsok milliói táboroznak a bukott államban, ahol az embercsempészek mások nyomorából gazdagodnak meg. Ha viszont például az EU megerősítette volna a líbiai határokat, most nem kéne attól tartania, hogy újabb egymillió migráns lepi el a kontinenst.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!