Létrehozva: 2023.05.01.

Kozma atya: szeretetre épül az új világ, vagy mindent elpusztít a háború

Kozma Imre atya, irgalmasrendi szerzetes szerint jobban meg kellett volna mutatnunk a nagyvilágnak, mit tesz Magyarország az elesettekért, a menekültekért. Ferenc pápa háromnapos látogatása azonban rámutatott a lényegre. A pápalátogatás tanulságairól kérdeztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját.

Ripost7: Ön nem először találkozott a Szentatyával, hogyan üdvözölték egymást Budapesten?

Kozma Imre atya: Szívélyes kézfogással. Sosem felejtem el azt, amikor 2013-ban maga mellé hívott az oltárhoz és együtt miséztünk Rómában. Utána beszélgettünk is, megható volt, hogy ismerte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepvállalását, magyarországi és európai tevékenységét. Ajándékoztam neki egy képet, amin száz gyermekarc van, máltais gyerekek. Később a szobájában a fő helyre tette ezt a képet. Külön megköszönte, hogy a Betegápoló Irgalmasrend kötelékébe léptem 1996-ban és Magyarországon már három irgalmasrendi kórház működik. Azt kérte akkor tőlünk, akik jelen voltunk, hogy „imádkozzunk egymásért és hordozzuk együtt a terheket”. Úgy gondolom, az emberiség terheire utalt. 

A képet a Szentatya fő helyre tette a szobájában. Fotó: maltai.hu

Ripost7: Milyen volt a mostani találkozásuk, a pápa látogatása az Árpádházi Szent Erzsébet templomban?

Kozma atya: Megható és emelkedett. A helyszínnek is volt egyfajta üzenete: Árpádházi Szent Erzsébetet Ferenc pápa az egész világ patrónájának, a "hatékony tékozlás szentjének" nevezte. Amikor a szegényeken, az elesetteken segítünk és nem méricskélve mindent odaadunk, bizonyos értelemben tékozlunk, de ennek a „tékozlásnak” értelme van, ez az, ami a legjobban kifizetődik. Ferenc pápa is önmagát adta: erejét megfeszítve állt fel és ment oda az emberekhez, köztük egy nagyon aranyos kisfiúhoz, akit nemrég kereszteltem meg. Most is azt kértük a Szentatyától, amit IV. Béla királyunk: ne engedje elveszni Magyarországot. Az Európai Unió mai felelősei közül sokan Isten nélküli világot képzelnek el és építenek, ebben pedig a fiatalok nem találják a helyüket, az útjukat, mert nem kapnak olyan impulzusokat, amik elirányítanák őket, amire érdemes föltenni az életüket. Céltalanná válnak.

Bármennyire fáj a pápa lába, erejét megfeszítve gyakran felállt a kerekesszékből. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ripost7: Aki mer, az nyer, mondta a fiataloknak magyarul a pápa, amikor a Papp László Sportarénában találkozott velük. Mit üzent ezzel?

Kozma atya: Manapság ismét bátorság kell ahhoz, hogy egy fiatal felvállalja keresztény hitét és a krisztusi úton induljon el. Ferenc pápa azt is hozzátette: válj csapatjátékossá, másokkal együtt menj ezen az úton! Lehet, hogy sok mindent, ami egy fiatal számára fontosnak tűnhet, fel kell adni ehhez, de a nyereség sokkal jelentősebb. Nagy öröm, hogy sok magyar fiatal megérti ezt, hogy ilyen sokan ott voltak ezen a találkozón, hiszen az útkereső fiatalok sokféle ajánlattal szembesülnek, sőt rájuk akarnak kényszeríteni bizonyos tévhiteket.

FERENC pápa
A pápa szeretete sokat jelentett az elesetteknek, betegeknek is. Fotó: Koszticsák Szilárd

Ripost7: Ferenc pápa megerősítette őket és a magyar hívőket hitükben és abban, hogy jó úton járnak. Hogyan értékeli a pápa magyarországi látogatását?

Kozma atya: Valóban felemelő és meghatározó élmény volt. Amit hiányoltam, ha szabad kritikát is megfogalmaznom, hogy nem eléggé jelent meg a karitatív szervezetek erőfeszítése a magyarországi szegényekért. Az Árpádházi Szent Erzsébet templomban igyekeztünk ezt felvillantani, de hiányoltam, hogy kevés szó esett a menekültek megsegítéséről. Egy ukrán család volt ott a templomban, aki köszönetet mondott a segítségnyújtásért, de az, hogy majdnem kétmillió ukrán menekültet befogadtunk és átmenetileg vagy tartósan gondoskodunk róluk, hogy igenis befogadjuk és segítjük a valóban háború elől menekülőket és a szülőföldjükön maradókat is, az nem lett eléggé kidomborítva, megjelenítve. Pontosan akkor, amikor Magyarországot bírálják a békeszeretetéért és amikor a nemzetközi sajtó figyelme a pápa látogatása során ennyire ránk irányult, jobban meg kellett volna mutatnunk a világnak, hogy mit jelent a mi értelmezésünkben ez a békeszeretet. Nem szállítunk gyilkos fegyvereket egyik harcoló félnek sem, de folyamatosan és áldozatkészen segítünk a bajbajutottaknak. 

FERENC pápa
A fiatalok úgy fogadták a sportarénában a pápát, mint egy rocksztárt. Fotó: Koszticsák Szilárd

Ripost7: Külföldön sokan azzal érvelnek, hogy Magyarországon csak átutaznak az ukrán menekültek, valójában Nyugat-Európa fogadja be őket.

Kozma atya: Éppen ezért nagy lehetőséget hagytunk ki, amikor nem mutattuk meg jobban, nem ejtettünk több szót arról, hogy százezrek elhelyezéséről gondoskodunk, munkát biztosítunk a felnőtteknek, iskoláztatást a gyermekeknek. Magyarország nemcsak kerítést épít, hanem hatalmas áldozatot hoz a bajbajutottakért, azokért, akik a háború elől menekülnek és azokért is, akik megpróbálnak a szülőföldjükön maradni. Csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 500 családot elhelyezett, gondoskodik ellátásukról, a felnőttek munkába állásáról, a gyermekek iskoláztatásáról, és ez csak egy példa. Sajnálom, hogy ezt nem mutattuk be a Szentatyának és a világsajtónak a maga teljes valójában, nem helyeztük eléggé a középpontba. Sokkal több információt kaphatott volna a Szentatya környezete és a világsajtó ezekről az erőfeszítésekről. 

Ripost7: Ferenc pápa beszélt arról is, hogy a békéhez nyitottság kell, párbeszéd, hidak Kelet és Nyugat, Észak és Dél között. Ebben mintha visszaköszönne a magyar álláspont. Ön hogyan látja ezt?

A magyarok nagy szeretettel fogadták Ferenc pápát. Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

Kozma atya: A Szentatya apostoli úton érkezett ide és találkozott a magyarok apostolának örökségével. 2013-ban Benedek pápa azt mondta: Szent István öröksége, hogy Isten előtt vállalt felelősséget a nemzetéért. Ő isteni küldetést betöltő ember, apostol volt. Az igazi karitatív munka alapja is az a gondolat, hogy Isten egymásra bízott bennünket. A Szent istváni gondolat: a szeretetszolgálat, a hit továbbadása és tanúságtétele, a nemzetért Isten előtt való felelősségvállalás tökéletesen egybevág a Magyar Máltai Szeretetszolgálat küldetésével. A hit védelme és a rászorulók segítése, ez a feladatunk, és Szent István erre építette országát, Magyarország pedig vállalja Szent István spirituális örökségét, és ezt a 2011-es Alkotmányban le is fektette. Mi nem adunk gyilkos eszközöket mások kezébe, hanem békét akarunk és mindent megteszünk az áldozatokért. Magyarország szövetségese a Vatikánnak a béketeremtésben és vállalja Szent István azon örökségét is, ami a Kelet és a Nyugat közötti híd szerepe. Szent István édesanyja ortodox, felesége latin keresztény volt, István pedig sem a Kelet, sem a Nyugat kiszolgálója nem lett, hanem független, a hit talaján álló országot épített, betöltve a híd szerepét. A kereszténységben született Nyugat-Európa mára ateista lett, XVI. Benedek ezt a halál kultúrájának nevezte. Bölcsőkkel és nem sírokkal teli világ kell, fogalmazott most Ferenc pápa. Sokan bírálják a keleti nyitás magyar politikáját, pedig ez nem jelent a Kelet iránti elköteleződést, hanem éppen a Szent istváni gondolkodást: nem lehet a világot megosztani, mi kapcsolatot akarunk a nyugati világgal és kapcsolatot akarunk a keleti világgal is, kölcsönös előnyök mentén, hogy Kelet és Nyugat ismét egymásra találjon. A hitét vesztett Nyugat visszataláljon a kereszténységhez. Nem fogadjuk el a hitet tagadó Nyugat erőszakos nyomulását, de a keleti nyitás sem jelent keleti elkötelezettséget.

Ripost7: Nyugat-Európában vannak, akik azzal vádolják Magyarországot, a magyar kormányt, hogy Putyin szövetségese.

Kozma atya: Ez szemenszedett hazugság! Ha nem vagyok ellensége az ellenségednek, akkor nem lehetek a barátod? Mi nem akarunk ellensége lenni senkinek. Istentől megtanultuk, hogy egymásért vagyunk, azért születtünk, hogy egymás életét, fejlődését segítsük. A máltai küldetés is ez: a hit védelme és a rászorulók segítése, szolgálata. Több ez, mint fizikai segítség: keressük a helyüket a társadalomban, építjük a jövőjüket, mutatjuk az előre vezető utat. Isten egymásra bízott bennünket és erről szól az élet, annak a világnak a felépítése, amit Isten gondolt el. Krisztus halála és feltámadása Isten igenje erre az új világra. Vagy ezt építjük fel, vagy a háború mindent elpusztít. A Szentatya ragyogó tanítást adott a fiataloknak Isten igenjéről: nem elég, ha tudjuk a jót, azt cselekedni is kell, egymás javára és békében kell élnünk mindenkivel. Tudatformáló három nap volt ez, amit Ferenc pápa velünk töltött. 

 

 

origo.hu

Megvan az étel, ami elpusztítja a betegségeket

ripost.hu

Katalin lett a célpontja? Sunyi tervet eszelt ki Meghan Markle

borsonline.hu

Zokognak a rajongók: elhunyt mindenki kedvenc sorozatának sztárja

vg.hu

Nagy bejelentést tett a magyar mobilszolgáltató: még ezen a héten ingyenessé teszik a netet – de csak egy napra

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy szerelmi élete felfordul

vg.hu

Foci-Eb 2024: tízezrek ünnepelték a török válogatott győzelmét – Németországban

ripost.hu

Vérfagyasztó jóslat: ekkor borult teljes sötétség az emberiségre

ripost.hu

Dühöngenek a Tesco dolgozói: ez a vásárlói szokás mindenkit az őrületbe kerget

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

ripost.hu

Kétperces helyesírási teszt: mennyit találsz el?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Interjú

Müller Péter: Most vált kérdésessé az emberiség léte, döntenünk kell

Interjú

Kozma Imre atya: A háború emberellenes, életellenes és sosem hoz megoldást

RIPOST7

Meseváros a Belvárosban: befejeződött a Szabadság téri játszótér felújítása