Létrehozva: 2023.04.28.
Módosítva: 2023.04.28.

Kozma atya: A pápa Magyarország legfőbb szövetségese – és mi az övé

Szegényekkel és menekültekkel találkozik Ferenc pápa szombat délelőtt a Rózsák terén lévő Árpádházi Szent Erzsébet templomban, ahol már 9 órától imádsággal várják. Az esemény egyik szervezője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, melynek alapítóját, Kozma Imre irgalmasrendi szerzetest személyes kapcsolat fűzi a pápához. Kozma atya a pápa látogatására készülve nyilatkozott a Ripostnak.

Ripost: Miben látja a jelentőségét annak, hogy Ferenc pápa Magyarországra jön?

Kozma Imre atya: Ő az egyetlen szövetségesünk és mi az ő szövetségesei vagyunk a keresztény értékek képviseletében. A látogatása hozzájárul ahhoz, hogy felismerjük és a mindennapokban megjelenítsük ezeket az értékeket. Egy véleményen vagyunk az orosz-ukrán háborút illetően is: a Vatikán és Magyarország Kormánya egyaránt elkötelezett a béke iránt, az értelmetlen öldöklésnek véget kell vetni mielőbb. Nagyon nehéz békéről beszélni akkor, amikor mások egyre hatékonyabb fegyvereket adnak a harcolók kezébe. Aki a háborút el tudja fogadni, az nincs tisztában az emberi élet értékével.

Kozma atya már többször találkozott Ferenc pápával  Fotó: maltai.hu

Ripost: A pápa nem politizál, bár a Vatikán fejeként államfő is. Miből táplálkozik a háborút illető azonos álláspont?

Kozma atya: A keresztényi értelmezésből, miszerint arra születtünk, hogy egymás életét elfogadjuk és gazdagítsuk. Akik a fegyverek erejében bíznak, attól remélnek békét, tévúton járnak. A szeretet erejénél nincs nagyobb erő. Ha nem tudjuk a rosszat jóval viszonozni, a háborúságnak soha nem lesz vége. Amikor az emberi közösségeket, társadalmakat az egymással való szembenállásra buzdítják a győzelem reményében, akkor nem gondolnak arra, hogy egy háborúban csak vesztesek vannak. Győzelmet csak a szeretet ereje hozhat.

Ripost: Ferenc pápa köztudottan az elesettek, szegények pártfogója, az ő kívánsága volt, hogy ilyen emberekkel találkozhasson a Rózsák terei templomban, ahol ön a Magyar Máltai Szeretetszolgálat védenceivel együtt lesz jelen. Mit vár ettől a találkozástól? Mit várhatnak tőle az elesettek?

Kozma atya: A katolikus egyház legfőbb pásztorának a figyelme még inkább megerősíti minden keresztény embernek azt a magától értetődő hozzáállását, hogy azok felé kell fordulnunk, akik bajban vannak. Ez Krisztus elvárása tőlünk. Ha hiszünk abban, hogy Isten az életünket mérlegre teszi majd, minden bizonnyal aszerint értéli, amit másokért tettünk. "Amit eggyel a legkisebbek közül tesztek, velem teszitek." A Magyar Máltai Szeretetszolgálat küldetése, hogy gyógyítsuk a társadalom sebeit és senkit ne hagyjunk magára a bajban. Ott van a helyünk a bajbajutottak mellett.

Ripost: Miért éppen az Árpádházi Szent Erzsébet templomot választották a találkozó helyszínéül?

Kozma atya: Árpádházi Szent Erzsébet az egész világ patrónája, ahogyan Ferenc pápa fogalmazott: a hatékony tékozlás szentje. Amikor a bajban lévőkön segít, bizonyos értelemben tékozol, de ennek a „tékozlásnak” értelme van! Sok mindent eltékozlunk a saját kedvünkre és örömünkre, de mi annak a haszna hosszú távon? Amikor a tékozlás szelleme kíséri a másoknak tett szolgálat küldetését, az annyit tesz: méricskélés nélkül mindent odaadunk, odaajándékozunk. Ez az, ami igazán kifizetődik! Ferenc pápa ragyogó módon fejezte ezt ki, amikor Árpádházi Szent Erzsébetet hatékony tékozlónak nevezte.

Árpádházi Szent Erzsébet templom a Rózsák terén 

Ripost: Van önnek személyes kötődése a Rózsák terei templomhoz?

Kozma atya: Talán csak annyi, hogy Lékai bíboros úr oda kívánt küldeni szolgálattevőnek, de azután a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal kapcsolatos munka fontosabbnak bizonyult és abban az időben már barátkoztam az izgalmasrendi küldetéssel is. Szegények mindig voltak, vannak és lesznek, végtelen a nyomorúság és sok arca van. Ferenc pápa az Eucharisztikus Kongresszus alkalmával felfigyelt arra, milyen jól szervezett Magyarországon a szegények és elesettek felkarolása.

Ripost: Hogyan választották ki, kik találkozhatnak közülük Ferenc pápával szombaton délelőtt?

Kozma atya: Ez nagyon nehéz, hiszen adott létszámot határoztak meg. Nehéz a döntés, ki legyen az a szerencsés, aki részt vehet a találkozón. A többi karitatív szervezettel együtt igyekeztünk, hogy azok közül legyenek ott néhányan, akik a gondjaikat megoszthatják, különböző csoportok képviselői. Rajtuk keresztül a pápa áldása sorstársaikra is kiterjed.

Ripost: Mi történik ezen a találkozón?

Kozma atya: A Szentatya bizonyára szól hozzájuk és segítőikhez és megtalálja a legmegfelelőbb szavakat és kifejezéseket, amik megerősítik ezeket az embereket és azokat, akik a gondjaikat hordozzák. A találkozás öröme a legfontosabb, ahogyan a segítségnyújtásban sem a tál étel vagy a fekhely, hanem a találkozás, az emberi szó az igazi segítség, az, hogy a bajban lévő érezheti, átélheti: nincs egyedül. Az odafordulás, a találkozás életszükséglete az embernek. Az a legfőbb, hogy mindenki el tudja mondani: van emberem, van, akinek én fontos vagyok. Ferenc pápa ezt is adja nekünk: fontosak vagyunk az ő számára.

Ripost: Már többször is találkoztak. Emlékszik arra, amikor először beszélgetett Ferenc pápával?

Kozma atya: Hogyne! A Szentatya tudott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatról és a tevékenységünkről egész Kárpát-medencében és a világ számos pontján. Azt mondta nekem: induljak el azok felé, akik a peremre sodródtak, akik a társadalom szélén élnek. Azt válaszoltam neki: Szentatya, én ötven éve indultam el ezen az úton, a társadalom peremén élők közelségében találtam meg a helyem és jól is érzem magam ebben a szolgálatban. 

Pope Francis visits Hungary
Orbán Viktor miniszterelnök átadja különleges ajándékát a Szentatyának 2021. szeptember 12-én  Fotó: ©VATICAN MEDIA /CPP / IPA / Northfoto

Ripost: Minek tulajdonítja, hogy a Szentatya immár harmadszor jön el a magyarokhoz, ha beleszámítjuk a csíksomlyói miséjét is?

Kozma atya: A Szentatya Magyarország békepártisága és az elesettek, rászorulók iránti elkötelezettsége mellett nagyra értékeli azt is, hogy a család központi helyet foglal el a magyar társadalomban, azt, hogy mennyit tesz a magyar kormányzat a családok megerősítéséért, partnerségben az egyházzal és a kereszténységgel. Megérintette a pápát az az ajándék is, amit legutóbb Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott: annak a levélnek a másolata, amelyet IV. Béla magyar király IV. Ince pápához intézett. Ebben arra figyelmeztet, hogy az életet komolyan szolgáló világi és egyházi szervezetek egymásra találva képesek betölteni a hivatásukat, legfontosabb szövetségesük pedig ebben a római pápa. Nem véletlen, hogy ez a gondolat a magyarokkal összefüggésben fogalmazódott meg, Mi kicsit árva nép vagyunk az emberiség nagy családjában, sok-sok megpróbáltatást elszenvedett nép. Legfőbb szövetségesünk a Vatikán és a pápa, Isten és az ő földi helytartója. Ez az ajándék és ez a gondolat mélyen megszólította a Szentatyát.    

Szombaton 9 órától imádsággal várják a pápát 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselői, a pátyi Kerámia Műhely munkatársai is imát mondanak Ferenc pápa apostoli útjának második napján a Rózsák terei találkozón. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyolc segítő szervezetet kért fel arra, hogy kísérjenek el hajléktalan és nehéz sorsú embereket, menekült családokat az eseményre, ahol a Szentatya meghallgatja tanúságtételeiket és együtt imádkozik a rászoruló emberekkel.

 Az ezt megelőző közös imádság 9 órakor kezdődik.

 

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követhetitek a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjáról minden részlet megtalálható a HírTV oldalán.

INSIDER

„Azt reméljük, megbékélést hoz" – Így várják a szentatya vasárnapi miséjét a magyarok – Videó

Van, aki tévén, de sokan személyesen vesznek részt a misén.

INSIDER

„Azt reméljük, megbékélést hoz" – Így várják a szentatya vasárnapi miséjét a magyarok – Videó

Van, aki tévén, de sokan személyesen vesznek részt a misén.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb borzalmas képek az orosz-ukrán háború pusztításáról

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

mandiner.hu

Elon Musk Zelenszkij újabb tervéről: „Ez őrültség”

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

mandiner.hu

Miért kussolnak? Miként merészelik kinyitni a kenetteljes pofájukat?

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Interjú

Kozma Imre atya: Európa az istentagadás és vallástalanság csapdájában szenved

RIPOST7

Meseváros a Belvárosban: befejeződött a Szabadság téri játszótér felújítása