Létrehozva: 2023.03.26.
Módosítva: 2023.03.26.

Magyar terápiának köszönhetően állt lábra a Szentatya, megszólal az orvos – Videó

Ferenc pápa súlyos térdproblémával küszködött, ami miatt kerekesszékbe kényszerült. Egy magyar fejlesztésű módszernek köszönhetően azonban felépült. Dr. Mester Ádám radiológus szakorvos beszélt a Ripostnak az édesapja, Dr. Mester Endre sebész professzor módszeréről.

2022. április 21-én Ferenc pápa a Vatikánban fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt. Az ez alkalommal készült fényképeken már látható, hogy a Szentatya a jobb, fájó térdén tartja kezét. A hónapokon át tartó fájdalmakat követően 2022. május 5-én Ferenc pápa már kerekesszékben érkezett meg egy audienciára a Vatikánban. A kerekesszéket az egyházfő inasaként ismert Sandro Mariotti tolta – számolt be róla az ABC.

2022. április 21-én Ferenc pápa a Vatikánban fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt.
2022. április 21-én Ferenc pápa a Vatikánban fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt. Fotó: Vatikáni Média / MTI

Az egyik lábam nem működik jól, az orvos azt mondta, ne járjak vele. Én szeretek gyalogolni, de most engedelmeskednem kell az orvosnak

– mondta akkor Ferenc pápa.

A közelmúltban a Sky News-nak nyilatkozó Szentatya hosszú hónapok után elhagyhatta a kerekesszéket. A magyar fejlesztésű, úgynevezett lágylézeres fényterápiának és a mágneses kezelésnek köszönhetően a pápa sejtjei regenerálódtak. A technológiát Dr. Mester Ádám radiológus szakorvos édesapja, Dr. Mester Endre sebészprofesszor fejlesztette ki, aki 1965-ben kezdett, Magyarországon elsőként, kísérletezni az eljárással. Dr. Mester Ádám nyilatkozott a Ripostnak.

Dr. Mester Endre sebész professzor és fiai Ádám (kép bal oldalán) és András (kép jobb oldalán).
Dr. Mester Endre sebész professzor fiaival, Ádámmal (a kép bal oldalán) és Andrással (a kép jobb oldalán). Fotó: Dr. Mester Ádám radiológus szakorvos

Ripost: Honnan ered ez a speciális kezelés és hogyan köthető az Ön nevéhez?

Dr. Mester Ádám: Egy olyan orvosi eljárásról van szó, amit az 1960-as, 1970-es években közölt le szakmai publikációban az édesapám, Dr. Mester Endre. Az első európai ország Olaszország volt, ahol átvették ezt a módszert. Ott már az 1970-es évek második felétől alkalmazzák.

Ripost: Hogyan működik maga az eljárás?

M. Á.: Az eljárás lényege nagyon leegyszerűsítve az, hogy a lézernek van egy olyan biológiai hatása, melyre a szervezet létrehoz egy választ, ami a szervezet sejtműködését segíti. Kezdetben az orvostudomány úgy volt vele, hogy a lézer csak vágásra alkalmas. Később, édesapám tudományos kísérleteinek köszönhetően egyéb felhasználása is elterjedt. Ez az eljárás, ami most már szokványosnak számít, azóta elterjedt a világon. Maga a módszer édesapám kísérletes bizonyítékain alapul, ehhez közvetlenül nekem nem volt közöm. Itt érdemes hangsúlyoznom, hogy Ferenc pápa esetében sem arról van szó, hogy konkrétan engem kerestek meg, hanem egy magyar módszer alkalmazásával kezelték a pápát. Egy sajátos fény az a lézerfény, aminek minden fényre jellemző tulajdonsága megvan, de monokromatikus, azaz egyszínű a fénye. Ez alkotja egyrészt magát a lézert, ami látható vagy az infratartomány spektrumának egy nagyon keskeny sávjában képződik. Másrészt a lézer fényfotonjai ebben az esetben nem sétálnak, hanem masíroznak nanoszekundumos fényfelvillanásokkal. A fényvillanást teljes elsötétülés követi, majd ezek váltakozása váltja ki a reakciót, azaz stimulálja a sejteket.

Ripost: Ha jól értem, nem maga a fény a gyógyító hatású, hanem arra való a fény, hogy segítse a gyógyulási folyamatot. Így van 

M. Á.:  Nagyjából erről van szó. A lézerfény szakaszos és van egy olyan biológiai hatása, ami a szokványos fénynek nincs. Minden fotonnak egyforma a színe, ezek a fotonok csoportokban érkeznek. Ez egy speciális inger a sejthártyán és ez váltja ki a biológiai hatást. A lézerek közül sok poláros, ami egy olyan tulajdonság, mely az oldalról érkező fényt szűri, ezáltal csak ennek a speciális fénynek a hatását tudja kifejteni a célzott területre. Vegyük például a poláros lámpa nevű eszköz, mely csak ezt az egy tulajdonságot használja. A lézer fénysűrűségének emellett el kell érnie egy adott tartományt. Hasonlóan működik, mint egy gyógyszer. A fénynek is határértékek között kell mozognia, se túl sok, se túl kevés nem jó.

Ripost: Milyen káros hatásai lehetnek, ha a lézer nem a megfelelő határértékek között működik?

M. Á.:  Egy gyógyszer túladagolásával ellentétben itt, a lézeres kezelés esetében baja nem lesz a páciensnek, a lézer esetében nincs mellékhatás. Nem fordulhat elő, hogy bajt csinál, legfeljebb nem hat. Így veszélytelenebb például egy hagyományos gyógyszernél.

Ripost: Ferenc pápa esetében hogyan hathatott a kezelés?

M. Á.: Ferenc pápa esetében a mágnesterápiát a lézeres kezeléssel együtt használták. Mindkettőnek gyógyító hatása van. Mindkettő széles körben elterjedt eljárásnak számít. Ezt most már a világon mindenütt és hazánkban is sok helyen csinálják. A sejt működési zavarát lehet korrigálni vele, ezt tudjuk kihasználni. Hangsúlyozom, hogy nem lehet csodát tenni az eszközzel. Ha valakinek van egy gyógyulási hajlama, ami legyengült, akkor ez az eszköz a gyógyulási folyamatot segíti. A szervezet magától gyógyul meg, de ezzel segítjük és tudjuk kompenzálni a gyógyulást hátráltató tényezőket. Egy térd például egy idő után magától is meggyógyulna, de ha ez nem következik be, az eszközzel rá lehet segíteni a gyógyulásra, kiküszöbölve a hátráltató tényezőket.

Ripost: A kezelésnek milyen hosszútávú hatásai lehetnek a pápa esetében? Előfordulhat, hogy egy idő után csökken majd a hatása és ismét hasonló eljárásra lesz szükség?

M. Á.: Igen, ez könnyen előfordulhat. A fényterápia hatékonysága több mindentől függ és a sejt alapvető gyógyulásán alapul. Egy idősebb ember esetében lehetséges, hogy több kezelésre is szükség van.

Ripost: Azt lehet tudni, hogy nagyjából meddig tart majd ki a mostani kezelés hatása?

M. Á.: Ezt egyelőre nem lehet tudni. Nagyon sok mindentől függ és előre szinte megjósolhatatlan, hogy meddig tudja majd kifejteni a hatását.

Ripost: Nagyságrendileg sem lehet tudni, hogy meddig tart a pápa gyógyulása?

M. Á.: Nem meggyógyult, járóképesé vált, ez nagyon fontos. Továbbra is fáj a térde, de már nem kell, hogy kerekesszékben közlekedjen. Egyébként még azt sem lehet tudni, hogy hónapokról vagy évekről beszélhetünk a pápa esetében. A kezelés viszont korlátlanul ismételhető, miután a hatása csökken. Lehet, hogy több alkalomra is szükség lesz, így ha a pápa állapota romlana, ismét alkalmazhatják rajta a kezelést.”

Budapestre látogat Ferenc pápa

Matteo Bruni szóvivő, a Szentszék Sajtótermének igazgatója február 27-én hétfőn délben jelentette be, hogy Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Magyarországon április 28-a és 30 között Budapesten.

Ferenc pápa április 28-án pénteken reggel 8 óra 10 perckor indul Róma repülőteréről Budapestre, ahová 10 órakor érkezik meg. Hivatalos fogadtatásban lesz része.

A repülőtérről a Szentatya Budapestre indul és 11-kor szertartással fogadják a Sándor-palota előtti téren. 11 órakor Ferenc pápa látogatást tesz a budavári Sándor-palotában Novák Katalin köztársasági elnöknél, majd 11 óra 55 perckor találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Ezt követően 12 óra 20 perckor találkozik a Karmelita kolostor épületében az állami hatóságok, a civil társadalom képviselőivel, valamint a diplomáciai testület tagjaival, melynek során beszédet mond.

Délután 5 órakor találkozik a Szentatya a Szent István bazilikában a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, szeminaristákkal és a lelkipásztori munkatársakkal, akikhez a pápa beszédet intéz majd.

Április 29-én szombaton reggel Ferenc pápa magánlátogatást tesz a Batthyány-Strattman László Otthon gyermekeinél, majd 10 óra 15 perckor rászorulókkal és menekültekkel találkozik az Árpád-házi Szent Erzsébet plébánián, ahol beszédet intéz hozzájuk.

Ferenc pápa szombaton délután találkozik a fiatalokkal a Papp László Sportarénában és beszédet mond. Szombati utolsó hivatalos programjaként találkozik a magyar jezsuita provincia tagjaival.

Vasárnap, április 30-án délelőtt fél 10-kor Ferenc pápa elnökletével lesz szentmise a Kossuth téren, melyen a pápa homíliát mond, majd a szentmise végén a Regina Coeli imádságot tartja.

Vasárnap délután 4 órakor találkozik a Szentatya az egyetem és a kultúra világának a képviselőivel a Pázmány Péter Tudományegyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán.

17 óra 30-kor kezdődik a Liszt Ferenc repülőtéren a hivatalos búcsúztatás, majd 18 órakor indul vissza Ferenc pápa repülőgépe, mely terv szerint 19 óra 55 perckor érkezik meg Róma repülőterére.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-