Létrehozva: 2023.03.01.

Itt a pontos menetrend Ferenc pápa magyarországi látogatásáról

Április 28-30 között Magyarországra látogat a Szentatya, programjáról Erdő Péter bíboros számolt be.

Ferenc pápa még a 2021-es látogatása idején, a budapesti eucharisztikus kongresszus alkalmával ígéretet tett arra, hogy visszatér Magyarországra. Szavát betartva abban a megtiszteltetésben van részük a magyaroknak, hogy rövid időn belül másodszor is meglátogatja az országot a Szentanya.

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Képen: a kongresszus záróprogramjaként, Ferenc pápa a Hősök terén
A Szentatya Magyarországra látogat április 28-30 között. Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

 

Már tavaly tervezte Ferenc pápa, hogy visszajön a magyarokhoz 

Elfogadva a meghívást: Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Magyarországon április 28-30 között. Ebben a két napban a Szentatya Budapesten fog tartózkodni és olyan helyeket és közösségeket látogat meg, melyek szimbolikusak. A Szentatya természetesen találkozni fog a világi hatóságok és az ország vezetőivel, de meglátogat több közösséget is ittléte alatt.

 

Itt láthatjuk majd a pápát budapesti ittléte alatt

Ferenc pápa árpilis 28-án, pénteken délelőtt látogatja meg az ország vezetőit, délután pedig a Szent István Bazilikában fog találkozni a magyar püspökökkel, papokkal és hitoktatókkal – mondta el Erdő Péter bíboros, aki kiemelte, hogy az alkalomra mindenkit szeretettel várnak, és aki nem fér be a Bazilikába, az is tudja majd követni az eseményeket a téren, kivetítő segítségével. A bíboros hozzátette, hogy a Bazilika különleges szimbolikus hely, hiszen ott őrzik a Szent Jobbot. István király volt az első, aki felajánlotta Magyarországot a Szűzanyának, ahogyan Ferenc pápa felajánlotta az egész emberiséget, különleges módon is Oroszországot és Ukrajnát Szűz Mária Szeplőtelen Szívének.

Szombat délelőtt a Szentatya a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona Óvodája és Általános Iskolájában tesz látogatást, ahol kifejezi szeretetét és szolidaritását az ott élők felé. Ezután a Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban tesz látogatást Ferenc pápa, itt a szegényekkel, a hajléktalanokkal és a menekültekkel szeretne találkozni.

Szombat délután a pápa a fiatalokkal találkozik a Papp László Sportarénában, koncertek és közös ima kíséretében körülbelül egy órát tölthetnek vele az érdeklődő fiatalok, akikhez szólni is fog a Szentatya. Ez után zenés programok várják majd az odaérkező ifjúságot, hiszen az egyházban az idei év az „ifjúság éve”.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtótájékoztatón részletezte a pápa áprilisi látogatásának menetrendjét. Fotó: Máté Krisztián

A nagy közös zárómisére vasárnap kerül majd sor fél 10-kor a Kossuth téren, ahová a Szentatya minden magyart vár határon innen és túlról. Az eseményre várják majd a testvéregyházakat és más vallási közösségeket is, hogy osztozhassanak az örömben, egy nagy közös együttléttel.

Reméljük, hogy mindez így együtt egy lelki ösztönzést és új indítást fog adni az egyháznak és az egész magyar népnek

- nyilatkozta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Vasárnap kora délután, már a repülőtér felé haladva, Ferenc pápa még meglátogatja a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Informatikai Karának oktatóit, valamint a kultúra és tudomány más képviselőit is.

Az MKPK külön logót is készített a pápalátogatáshoz. Fotó: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

 

„Krisztus a jövőnk” jeligére

A pápa látogatásának a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egy saját logót és mottót is készített. A logón egy híd rajzolódik ki, ami a Lánchídra utal, mely először egyesítette Budát és Pestet, de a motívum arra is utal, amit a pápa legutóbbi látogatásán említett, miszerint „hidakká kell válni ebben a világban keresztényként”. A logón megjelenő színek balról a Vatikán színeire, jobbról pedig a magyar trikolorra utal, illetve a kettő találkozására.

 

Nagy készületek és közös munka elébe néznek a szervezők

Veres András győri megyéspüspök és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke elmondta, hogy rengeteg még a teendő, hiszen csupán két hónap van arra, hogy tökéletesen megszervezzék a találkozót. Elmondása szerint most állítják össze azokat a csoportokat, amelyek részt vállalnak majd a munkában. A látogatás zavartalanságáért és koordinálásáért Tóth Tamás atya, Horváth Zoltán terézvárosi plébános, Ernyei Áron és Hajós Márton felel. Veres András kiemelte: a pápa az egész országhoz jön, így minden egyházmegyét szeretnének megszólítani, illetve a szomszédos országok Püspöki Konferenciáit is, hogy osztozhassanak ebben a hatalmas örömben. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Megható: Közterület fogja viselni a 21 éves elhunyt hős rendőr nevét

INSIDER

Megdöbbentő: fiatalok karamboloztak Salgótarjánban, itt állt meg az autójuk – Fotók

INSIDER

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

INSIDER

Már látni a végét a rossz időnek, de nem örülhetünk önfeledten