Létrehozva: 2023.03.15.

Háromszor annyi migráns érkezett Olaszországba, mint tavaly

Nem csillapodik az áradat.

Aggasztónak nevezte a migrációs helyzetet vasárnap Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miután a törvényi szigorítások és a tengeri katasztrófák ellenére tovább nőtt az ország partjaihoz a Földközi-tengeren át eljutó emberek száma. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint az év eleje óta már több mint 17 ezren voltak, ami csaknem háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában mértnek.

Tajani a Radio24 adónak adott interjújában kijelentette: az Európai Uniónak észre kell vennie, hogy a helyzet aggasztó, és Olaszországot nem szabad magára hagynia, „a hétezer kilométer hosszú olasz tengerpart egyúttal egy ugyanilyen hosszú déli határa Európának”.

A miniszter szerint a nemzetközi válságok mind gerjesztik az elvándorlást a Közel-Keletről és Afrikából, ebből következően Olaszországnak újabb és újabb migrációs hullámokkal kell szembenéznie.

Az utóbbi napokban szüntelenül érkeztek az emberek, vagyis az történt, mint ami többször korábban: a Giorgia Meloni vezette kormány szigorításainak bejelentése hatására az emberkereskedők felgyorsították a migránsokkal teli hajók elindítását.

Csak péntek óta több mint kétezren érkeztek az olasz partokhoz – jegyezte meg.

A trend az év következő hónapjaiban sem lassul a titkosszolgálat vasárnap nyilvánosságra hozott jelentése szerint, amely azt mutatja, hogy a tavalyi több mint 104 ezer bevándorlóhoz képest az idén sokkal többen érhetik el az olasz partokat. A nemzetbiztonsági szolgálat adatai szerint Líbiából és más országokból több, mint 650 ezren kelhetnek útra. Ekkora tömeggel szemben nagyon nehéz lesz az ellenőrzés – olvasható a jelentésben, amely arra is rámutat, hogy a migránsok majdnem kivétel nélkül az emberkereskedőkre bízzák magukat.

A hivatalos adatok szerint az olaszországi migránstáborokban jelenleg több mint 109 ezren vannak.

„A migrációnak a Földközi-tengeren most tapasztalt erősödése tömeges bevándorlást vetít előre a tavaszi és nyári időszakra, ezért azonnali és rendkívüli beavatkozási tervre van szükség az Európai Unióval közösen” – írta közösségi oldalán Carlo Calenda, a centrista Akció párt vezetője.

Elly Schlein, a baloldali Demokrata Párt (PD) új főtitkára pedig vasárnapi székfoglaló beszédében kifejtette: másfajta migrációs politikára van szükség, mint eddig, be kell szüntetni a civilhajókkal szembeni harcot, és nem szabad többet finanszírozni a líbiai parti őrséget a migránsok megállításában. A PD-főtitkár bejelentette: az ellenzék igyekszik megakadályozni, hogy a jobboldali kormány ismét bevezesse a Matteo Salvini volt belügyminiszter által kidolgozott migrációs törvénycsomagot. Ez 2018-ban volt hatályban, majd a PD és az Öt Csillag Mozgalom kormánya eltörölte.

Lampedusa szigetén megkezdték az alig négyszáz fős migránsközpont kiürítését, miután 2500 ember szorongott a táborban. Hajókkal és repülőkkel szállítják el a bevándorlókat az ország más részeibe.

Ezzel egy időben megtalálták a február 26-án történt calabriai hajószerencsétlenség újabb áldozatát, így a katasztrófa halottainak száma 79-re nőtt.

Nyolcvan túlélőt számolnak, közülük huszonegy embert kellett kórházba szállítani, a többieket a legközelebbi menekültügyi központban helyezték el. 

A Törökországból indult hajó az olaszországi partok előtt néhány méterre a parti sziklákhoz csapódott. Más hatósági beszámolók szerint a hajót a viharos hullámok törték darabokra.  A baleset a calabriai Steccato di Cutro közelében történt.

A túlélők beszámolói szerint mintegy száznyolcvanan utaztak a hajón, akik Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból érkeztek. Más számítások szerint kétszázötven lehetett a csoport létszáma.

Giorgia Meloni miniszterelnök közleményben fejezte ki mély fájdalmát a halálos áldozatok miatt, akiknek életét a kormányfő szerint az emberkereskedők törték ketté.

Meloni bűncselekménynek nevezte, hogy egy alig húsz méter hosszú hajóval mintegy kétszáz embert szállítottak rossz időben.

„Embertelen férfiak, nők, gyerekek életét az utazásért általuk fizetett jegyre váltani, a biztonságos út hamis ábrándjával”

– hangoztatta közleményében a kormányfő.

Hozzátette: a római kormány elkötelezte magát az indulások megállítására és hasonló tragédiák megakadályozására.

Giorgia Meloni a legmagasabb szintű együttműködésre szólította fel a kiindulási és származási országokat. Megjegyezte: magától értetődik, hogy „halottakkal spekulál” az, aki a szabályok nélküli migráció illúzióját élteti.

Matteo Piantedosi belügyminiszter kijelentette, a hatalmas tragédia bizonyítja, mennyire elengedhetetlen a határozott fellépés az illegális bevándorlás hálózatával szemben,  melyet a gátlástalan emberkereskedők használnak ki saját gazdagodásukra, rögtönzött, nem megfelelő hajókkal és rossz időjárási feltételek között zajló átkelésekkel.

A tárcavezető úgy vélte, minden lehetséges kezdeményezéssel folytatni kell az indulások leállítását, és nem szabad bátorítani az átkeléseket egy jobb élet ábrándjával, ami kizárólag az emberkereskedelmet táplálja,  és a mostanihoz hasonló tragédiákhoz vezet.

Matteo Salvini kormányfő-helyettes, volt belügyminiszter, a Liga vezetője közösségi oldalán azt írta, az emberkereskedelem megállítása erkölcsi kötelesség, főleg, mivel így ártatlan életeket lehet megmenteni.

A volt baloldali kormányfő, Matteo Renzi az Élő Olaszország (IV) centrumpárt vezetője hangsúlyozta, az emberkereskedőket kell megállítani, nem a tengeren életeket mentő civilszervezeteket.

A gyakran halálba vezető emberkereskedelem feltartóztatását sürgette Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren  elmondott beszédében, amely egy héttel követte a dél-olaszországi Calabriában történt hajókatasztrófát.

A katolikus egyházfő kifejezte fájdalmát a Steccato di Cutro partjainál történt tragédia miatt.

Ferenc azt mondta: imádkozik az áldozatokért, rokonaikért és a túlélőkért. Elismerését fejezte ki a helyi lakosságnak és intézményeknek a befogadásért és az általuk tanúsított szolidaritásért.

Felhívást intézett a világhoz annak érdekében, hogy ilyen tragédiák ne következzenek be többé.

„Az emberkereskedőket meg kell állítani, ne rendelkezzenek többé oly sok ártatlan ember élete felett” – szögezte le.

„A remény útjai ne vezessenek a halálba, a Földközi-tenger kristálytiszta vizét ne szennyezze több vér, amely hasonló drámai balesetekből ered”

– tette hozzá.

Arra kérte az Urat, adjon erőt az embereknek a sors elfogadásához és a tragédia miatti gyászhoz.

Az egyházfő szokás szerint a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából mondta el vasárnapi beszédét, majd annak végén szólt az egy hete történt katasztrófáról. Ferenc pápa a prédikáció után rövid csendet tartott, amelyhez csatlakoztak a téren őt hallgató hívek.

Vasárnapra hetvenre emelkedett a calabriai hajókatasztrófa megtalált áldozatainak száma. Még kutatnak 26 eltűntkét nyilvántartott ember után. Nyolcvanan élték túl a balesetet, amelyben egy Törökországból induló hajó viharba került Calabria partjainál, szikláknak ütközött és darabokra tört.

A baleset helyszínén, Steccato di Cutro tengerpartján vasárnap délután via crucist, vagyis keresztutat tartottak Angelo Panzetta püspök vezetésével. A stációkon a halottakról emlékeztek meg. A tengerparton kereszteket állítottak fel, amelyeket az összetört hajó deszkáiból állítottak össze.

Az olasz belügyminisztériumot Milánóban képviselő prefektus megtiltotta a város önkormányzatának, hogy azonos neműek gyerekeinek anyakönyvezése esetén két szülőt tüntessenek fel; Giuseppe Sala milánói polgármester kedden visszalépésnek nevezte a belügyi tárca intézkedését.

Giuseppe Sala a Jó napot, Milánó! című, naponta közölt podcast-bejelentkezésében kijelentette, hogy Olaszországnak minél előbb olyan törvényre van szüksége, amely Dániához vagy Spanyolországhoz hasonlóan engedélyezi a gyermekek teljes jogú regisztrációját abban az esetben is, ha szüleit két férfi vagy két nő alkotja.

Az egymilliós Milánót 2016 óta vezető Giuseppe Sala, a Zöld Európa nevű parlamenti mikropárt politikusa visszalépésnek nevezte Renato Saccone prefektus hétfői rendelkezését, amellyel azonnali hatállyal betiltotta, hogy azonos neműek élettársi kapcsolatában nevelt gyerekek anyakönyvezésekor két szülő nevét tüntessék fel.

A milánói polgármester tavaly júniusban a meleg büszkeség napján, a városban rendezett felvonuláson jelentette be, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben az azonos neműek gyermekei esetében nem csak egy szülő nevét tüntetik fel az anyakönyvi dokumentumokban, hanem mindkettőét.

Utóbbi ellen lépett fel a prefektus, aki a belügyminisztérium idén januárban hozott döntésének tett eleget. A tárca érvénytelennek nyilvánította a baloldali polgármesterek vezette önkormányzatok gyakorlatát, miszerint két férfi vagy két nő gyermeke esetén mindkettőt szülőnek nyilvánították.

A belügyminisztérium a Semmítőszék 2019-es határozatára hivatkozik, amely kimondta, hogy két férfi együttélése esetén, ha gyermekük külföldön béranyaság segítségével született, az olaszországi anyakönyvezéskor csak a biológiai apát szabad feltüntetni szülőként. Hasonlóképpen két nő esetében is csak egyikük minősülhet szülőnek az anyakönyvezés során.

Tavaly decemberben a Semmítőszék ismételten megállapította, hogy a másik felnőtt szülőként való elismerése nem az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, hanem ahhoz bírósági döntés szükséges minden egyes esetben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

hirtv.hu

Oroszország úgy veszi, hogy a NATO hadgyakorlata egyértelmű jele annak, hogy az észak-atlanti hadsereg beszáll a háborúba + videó

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött