POLITIK

Szerző Ripost

2 hónapja

Nemet mondunk a migrációra, a genderre és a háborúra!

Orbán Viktor az uniós csúcsról.

Tegnap este elkezdődött a kétnapos uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, amelynek legfontosabb témája az orosz–ukrán háború. Napirenden szerepel az a javaslat is, amely szerint az unió egy éven belül kétmillió euró értékben, összesen egymillió darab lőszerrel látná el Ukrajnát.

A magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy azonnali tűzszünet kell és el kell kezdeni a béketárgyalásokat– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette: Magyarország továbbra sem szállít fegyvert Ukrajnának, de minden olyan felkészülésben részt vesz, ami az Európai Unió, a NATO, illetve a Magyar Honvédség védelmi kapacitásait növeli.

Csütörtök délelőtt egymás után érkeztek az uniós állam- és kormányfők a brüsszeli uniós csúcsra. A tavaszi uniós találkozó hagyományosan a gazdasági kérdésekről is szól.

A tervek szerint magyar kezdeményezésre szóba kerül a kontinens népesedési kérdése is, ami a jövő nyáron kezdődő magyar uniós elnökség egyik fő témája lesz.

A másik fontos téma a migráció ügye lehet a kétnapos csúcstalálkozón. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az M1-nek úgy fogalmazott:

a magyar kormány azt szeretné, ha az unió vezetése változtatna eddigi álláspontján, és végre finanszírozná az unió külső határát is védő magyar határkerítést. Orbán Balázs azt mondta, bár látni elmozdulást az ügyben, áttörés még nem történt.

„Az elmúlt hét évben több milliárd eurónyi összegből felépítettük a déli határon a kerítést és távol tartunk évente több százezer illegális bevándorlót. Ehhez képest anyagilag semmilyen módon magához a kerítés építtetéséhez és működtetéséhez az uniós intézmények nem járultak hozzá, és jogi eljárások vannak emiatt a felállított rendszer miatt Magyarországgal szemben. Tehát amíg ebben a dologban nincs változás, addig mi továbbra is szeretnénk több tagállammal együtt nyomás alatt tartani az Európai Bizottságot, mert úgy látszik, hogy maguktól ők nem így gondolkodnak erről a kérdésről” – hangsúlyozta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Ám ezeknél a témáknál sokkal hangsúlyosabban szerepel a csütörtök-pénteki uniós csúcs napirendjén az orosz–ukrán háború. Egy új javaslat szerint az Európai Unió egy év alatt egymillió tüzérségi lőszert szerezne be, és ebből bizonyos tagországok nagy mennyiségben juttatnának Ukrajnának is.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalain számolt be az uniós csúcson történtekről. Facebook-oldalán azt írta: „A munka folytatódik. Nekünk Magyarország az első.”

 

A Twitteren pedig úgy fogalmazott, hogy „A magyar álláspont továbbra is egyszerű és világos:

Nem kell migráció! Nem kell gender! Nem kell háború!”

„A kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a Kormányinfón úgy fogalmazott:

aggodalomra ad okot, hogy nem a békés megoldás, hanem az eszkaláció irányába haladnak a folyamatok.

Leszögezte: Magyarország a közös lőszerbeszerzésben részt vesz, de ebből nem küld Ukrajnába.

„Most egyelőre egy közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalunk, ebben szeretnénk részt venni. Csoportos megrendelés lesz ez gyakorlatilag egy hétéves időszakra. Ez előnyös Magyarország számára, abban az időszakban, amikor nagyon nehéz lőszerhez jutni, könnyebben tudunk lőszerhez jutni. Az ennek keretében vásárolt lőszereket csak a Magyar Honvédség fogja felhasználni, itt nyilván lesznek olyan uniós tagállamok, amelyek az így vásárolt lőszerből a frontra is küldenek. Magyarország a lőszerbeszerzésben részt vesz, de külföldre továbbra sem fog fegyvereket, élet kioltására alkalmas eszközöket küldeni” – szögezte le Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely arra kért minden politikai erőt, hogy a jövő heti parlamenti szavazáson támogassa a kormánypárti képviselők által benyújtott békepárti határozati javaslatot. Emlékeztetett: egy éve a magyar állampolgárok világosan állást foglaltak a béke ügyében, a határozattal pedig megerősíthetik ezt a nyilvánvaló választói akaratot.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai döntést hozott az RTL Klub szexbotrányba keveredett sztárja

origo.hu

UFO-észlelések, szigorúan titkos UFO-akták Magyarországon

life.hu

Munka közben vesztette életét Szőke Zsuzsanna, a gyöngyöstarjáni villámárvíz egyik halálos áldozata

magyarnemzet.hu

A Barcelona ronthatja el a Manchester City örömét a BL-döntőben

ripost.hu

Ez menthette volna meg Suhajda Szilárd életét

origo.hu

Autóbalesetet szenvedett Pumped Gabo - fotó

mindmegette.hu

Két menüsor hétvégére Kgizike konyhájából, amivel garantáltan elkápráztatod a családot

ripost.hu

Ennek a négy csillagjegynek most különös üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Gratulálunk! Megszületett Békefi Vikiék kislánya: "Amint ott volt, minden olyan magától értetődőnek tűnt!"

ripost.hu

„Akkor beszéljünk erről!” – Tóth Andi szembement Marics Petivel

origo.hu

A HANGSZÓRÓ, AMI ÖRÖKRE SZÓL(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

8 millió forintot akar fizettetni a be nem fogadott migránsok után Brüsszel

POLITIK

A genderlobbi betámadta a közlekedési táblákat is

POLITIK

Novák Katalin a Swiss Economic Forumon tart előadást

POLITIK

Kiderítettük: több helyen is zajlanak az illegális gyorsulási versenyek - videó

POLITIK

14-szer nyerte meg a lottófőnyereményt ez a matematikus

POLITIK

Putyin: az ukrán támadás elkezdődött

POLITIK

Rövidesen megkezdődik az atomfegyverek telepítése Fehéroroszországba

POLITIK

Orbán Viktor fontos szerepet játszhat az EU Kína-politikájában