Létrehozva: 2023.03.24.

Nemet mondunk a migrációra, a genderre és a háborúra!

Orbán Viktor az uniós csúcsról.

Tegnap este elkezdődött a kétnapos uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, amelynek legfontosabb témája az orosz–ukrán háború. Napirenden szerepel az a javaslat is, amely szerint az unió egy éven belül kétmillió euró értékben, összesen egymillió darab lőszerrel látná el Ukrajnát.

A magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy azonnali tűzszünet kell és el kell kezdeni a béketárgyalásokat– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette: Magyarország továbbra sem szállít fegyvert Ukrajnának, de minden olyan felkészülésben részt vesz, ami az Európai Unió, a NATO, illetve a Magyar Honvédség védelmi kapacitásait növeli.

Csütörtök délelőtt egymás után érkeztek az uniós állam- és kormányfők a brüsszeli uniós csúcsra. A tavaszi uniós találkozó hagyományosan a gazdasági kérdésekről is szól.

A tervek szerint magyar kezdeményezésre szóba kerül a kontinens népesedési kérdése is, ami a jövő nyáron kezdődő magyar uniós elnökség egyik fő témája lesz.

A másik fontos téma a migráció ügye lehet a kétnapos csúcstalálkozón. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az M1-nek úgy fogalmazott:

a magyar kormány azt szeretné, ha az unió vezetése változtatna eddigi álláspontján, és végre finanszírozná az unió külső határát is védő magyar határkerítést. Orbán Balázs azt mondta, bár látni elmozdulást az ügyben, áttörés még nem történt.

„Az elmúlt hét évben több milliárd eurónyi összegből felépítettük a déli határon a kerítést és távol tartunk évente több százezer illegális bevándorlót. Ehhez képest anyagilag semmilyen módon magához a kerítés építtetéséhez és működtetéséhez az uniós intézmények nem járultak hozzá, és jogi eljárások vannak emiatt a felállított rendszer miatt Magyarországgal szemben. Tehát amíg ebben a dologban nincs változás, addig mi továbbra is szeretnénk több tagállammal együtt nyomás alatt tartani az Európai Bizottságot, mert úgy látszik, hogy maguktól ők nem így gondolkodnak erről a kérdésről” – hangsúlyozta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Ám ezeknél a témáknál sokkal hangsúlyosabban szerepel a csütörtök-pénteki uniós csúcs napirendjén az orosz–ukrán háború. Egy új javaslat szerint az Európai Unió egy év alatt egymillió tüzérségi lőszert szerezne be, és ebből bizonyos tagországok nagy mennyiségben juttatnának Ukrajnának is.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalain számolt be az uniós csúcson történtekről. Facebook-oldalán azt írta: „A munka folytatódik. Nekünk Magyarország az első.”

 

A Twitteren pedig úgy fogalmazott, hogy „A magyar álláspont továbbra is egyszerű és világos:

Nem kell migráció! Nem kell gender! Nem kell háború!”

„A kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a Kormányinfón úgy fogalmazott:

aggodalomra ad okot, hogy nem a békés megoldás, hanem az eszkaláció irányába haladnak a folyamatok.

Leszögezte: Magyarország a közös lőszerbeszerzésben részt vesz, de ebből nem küld Ukrajnába.

„Most egyelőre egy közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalunk, ebben szeretnénk részt venni. Csoportos megrendelés lesz ez gyakorlatilag egy hétéves időszakra. Ez előnyös Magyarország számára, abban az időszakban, amikor nagyon nehéz lőszerhez jutni, könnyebben tudunk lőszerhez jutni. Az ennek keretében vásárolt lőszereket csak a Magyar Honvédség fogja felhasználni, itt nyilván lesznek olyan uniós tagállamok, amelyek az így vásárolt lőszerből a frontra is küldenek. Magyarország a lőszerbeszerzésben részt vesz, de külföldre továbbra sem fog fegyvereket, élet kioltására alkalmas eszközöket küldeni” – szögezte le Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely arra kért minden politikai erőt, hogy a jövő heti parlamenti szavazáson támogassa a kormánypárti képviselők által benyújtott békepárti határozati javaslatot. Emlékeztetett: egy éve a magyar állampolgárok világosan állást foglaltak a béke ügyében, a határozattal pedig megerősíthetik ezt a nyilvánvaló választói akaratot.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szétplasztikáztatta magát, és teljesen lecsúszott az egykori gyönyörű szexszimbólum - drámai képek

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

metropol.hu

„Hú, de szép lány!” – Sydney van den Bosch exférjére is újra rátalált a szerelem

hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

magyarnemzet.hu

A Hertha már tárgyal Dárdai Pál utódjával, a berlini szurkolók kiakadtak

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Ez a hét nagyon nagy lehetőségeket rejt

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A csokoládékirály elindul Zelenszkij ellen az ukrán elnökválasztáson

POLITIK

Szexrabszolgaként tartottak, kínoztak meg lányokat a Németországban letartóztatott migránsok

POLITIK

Több tízezer forint plusz pénzt ér ez a hír a nyugdíjasoknak

POLITIK

Félkarú rablókkal seftelő "üzletember" pártját vette meg Magyar Péter

POLITIK

A DATADAT pénzelte a Magyar Pétert támogató céget

POLITIK

A Fidesz a valaha volt legerősebb EU-kampányra készül

POLITIK

A britek szerint az oroszok külföldi zsoldosokat toboroznak

POLITIK

A Lánchíd-botrány az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye