INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.14. 05:45

Így teljesült a kormány terve, évek óta nem látott mélységbe süllyedt az infláció

2021 januárjában volt utoljára olyan alacsony az infláció, mint most.

Továbbra is folytatódik a drágulás mértékének csökkenése, utoljára 43 hónappal ezelőtt volt ilyen alacsony az infláció. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt héten bejelentett számai azt mutatják, hogy idén szeptemberben 3 százalékkal drágultak az árak a tavalyi év azonos időszakához képest. 

infláció
Egyre kisebb gondot okoz az infláció, jövőre robbanásszerű növekedés jöhet a gazdaságban. Fotó: MW archív

A szakértők szerint az infláció kedvező alakulásában az játszotta a legnagyobb szerepet, hogy jelentősen csökkent az elmúlt időszakban az üzemanyagok ára. Az előnyös statisztikai adatok megerősítik, hogy egyre kevésbé jelent problémát a magyar gazdaságban az infláció, azaz egyre jobban fókuszálhat a kormányzat a növekedés beindítására.

A szakemberek abban is egyetértenek, hogy bár a következő hónapokban biztosan magasabb számokat mutat az inflációs ráta a bázishatások és a közel-keleti helyzet esetleges súlyosbodása miatt, aggodalomra semmi ok, egyre kevésbé jelent problémát az infláció a magyar gazdaságban.

Csökkent a cukor, a tojás és a baromfihús ára

Ami a konkrét adatokat illeti, továbbra is a szolgáltatások felelnek a pénzromlásért, szeptemberben az előző év azonos időszakához képest 8,4 százalékkal emelkedett a szolgáltatások ára. Kellemetlen meglepetés, amiben az aszály hatása is megjelenhetett már, hogy az augusztusi 2,4 százalék után gyorsult az élelmiszer-infláció, az élelmiszerek ára átlagosan 3,7 százalékkal emelkedett.

  • Ezen belül a liszté 32,9, a tejé 13,8, a csokoládéé és kakaóé 10,1, a gyümölcs- és zöldségléé 8,5, az éttermi étkezésé 7,6, az iskolai étkezésé 6,9, az étolajé 6,7 százalékkal. 
  • A termékcsoporton belül a száraztészta ára 5,8, a cukoré 3,6, a tojásé 3,5, a baromfihúsé 2,4, a tejtermékeké 1,0 százalékkal csökkent.
  • A szolgáltatásokon belül a lakbér 10,7, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,6, a társasházi közös költség 10,5, a testápolási szolgáltatások 10,0, az üdülési szolgáltatás 3,8 százalékkal nőtt.
  • A háztartási energia 5,0, ezen belül a vezetékes gáz 9,4, az elektromos energia 1,3 százalékkal olcsóbb lett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 6,1 százalékkal csökkent.

Sikeresek a kormány intézkedései az infláció ellen

A kormány sikeresen kezelte a háború és szankciók következtében megugrott inflációt, letörte és tartósan alacsony szintre szorította azt

– így értékelte az adatokat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki hangsúlyozta: az infláció alacsony szinten tartása érdekében a kormány továbbra is fenntartja az olyan célzott és hatékony intézkedéseket, mint az online árfigyelő rendszer, amely 2023. július 1-je óta folyamatosan segíti a kiskereskedelmi verseny élénkítését és az infláció kontrollálását.

Az infláció mérséklődése és a folyamatos, már egy éve tartó, jelentős mértékű reálbér-emelkedés lehetővé teszi a kiskereskedelmi forgalom további bővülését

– fogalmazott a miniszter. Kiemelte, hogy a tartósan alacsony infláció kiszámíthatóságot jelent, ami erősíti a fogyasztói bizalmat, és a fogyasztás növekedésén keresztül tovább támogatja a gazdasági növekedést. Az árfigyelőn kívül érdemes feleleveníteni a kormány több korábbi intézkedését is:

  1.  Ország- és vármegyebérletek
  2. Kötelező akciózás
  3. Kamatstop
  4. Rezsivédelem
  5. Benzinárstop:

Robbanásszerű növekedés várható 2025-re

Összeraktuk az akciótervet, amivel Magyarországnak új lendületet fogunk adni

– fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Jelezte, hogy a gazdasági semlegesség három-hatszázalékos gazdasági növekedést fog jelenteni. Megjegyezte, hogy ez a mostani negyedévben még nem fog jelentkezni, azonban 2025 elején robbanásszerű növekedés várható. Jelezte, hogy a megfizethető lakhatás tekintetében előre kell lépni, és Budapesttel is készen állnak a tárgyalásra.

Támogatni fogjuk a falusi lakás- és házépítést, az emberek megtakarításait is felhasználjuk 

– mondta a kormányfő. Szót ejtett arról is, hogy jól haladnak a tárgyalások a szakszervezetekkel a bérekről, a cél, hogy 

egymillió forintos átlagkereset legyen Magyarországon. 

Továbbá bevezetik a munkáshitelt, valamint a Demján Sándor programmal segítik a kis- és középvállalkozásokat.
Íme videónk a témáról:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek