INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.29. 19:45

Ezt tedd, ha nem működnek a Repont visszaváltó automaták!

Időnként nemcsak az a gond, hogy megtelnek az automaták. A Repont rendszere körüli kérdésekre kerestük és találtuk meg a válaszokat.

Országszerte egyre népszerűbbek a Repont visszaváltó automaták. A magyar lakosság lassan kezdi megszokni, hogyan működnek és hol találhatók. Egyre többen figyelnek oda rá, hogy melyik műanyag palack, fémdoboz vagy üveg váltható vissza. Még mindig előfordul ugyanakkor, hogy olyan hibákkal lehet találkozni, ami viszonylag könnyen kiküszöbölhető lenne. A Ripost utána járt hogyan.

Repont, Repontok, visszaváltó, automaták, 20240704 Budapest, Megérkezett a kötelező visszaváltási rendszer, vagyis 2024. első napjától visszaválthatóvá váltak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok - maximum 3 literes kiszerelésig. A REpontok működését megmutatta nekünk Fodor Attila a CBS komminkációs igazgatója. Fotó:Bánkúti Sándor
A Repont visszaváltó automaták után az összepréselt fém dobozok és műanyag palackok a MOHU-hoz kerülnek Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Mára nagyságrendileg heti 50 millióra nőtt itthon az így megfelelő helyre kerülő palackok, üvegek és dobozok száma. Országszerte már több mint 3200 bedobónyílásban lehet mintegy 2700 automatában visszaváltani és 1000 kézi visszaváltó pont működik

- tudta meg a Ripost a MOHU-tól. Lapunk annak is utána kérdezett, hogy mi lehet az oka annak, hogy időnként hallani, hogy az egyes visszaváltó automaták üzemen kívül vannak. Meglepő lehet, de az esetek nagy többségében, közel 90 százalékában ezek a problémák néhány perc alatt orvosolhatók.

Megesik, hogy a gép nem volt megfelelően kitakarítva, nincs belőle kiszedve az összenyomott, összetört csomagolóanyag, nincs beletéve az új zsák, elfogyott belőle a papír vagy nincs megnyomva az aktiváló gomb

- értesültünk a leggyakoribb hibákról, melyek a közhiedelemmel ellentétben nem a MOHU felelősségi körébe tartoznak. A MOHU ugyanis magát a berendezést és az azzal járó lehetőségeket biztosítja a boltok, üzletláncok számára, onnantól az ő felelősségük az automata üzemeltetése, és ezért a boltok minden egyes palack után kezelési díjat kapnak A MOHU logisztikának is alkalmazkodnia kellett az elmúlt hetek tapasztalataihoz, hiszen sok boltban jóval több palackot váltottak vissza, mint amire számítottak.

Mindez a boltoknak is megéri, hiszen augusztus végéig összesen több mint tízmilliárd forintra rúg a visszaváltott csomagolások ellenértéke. Ezt az összeget pedig 80-90 százalékban a papír alapú utalványon kérték a vásárlók. Nagy többségük azért, hogy utána a boltokban használja fel, azaz működik az őket ösztönző rendszer, mely a gazdaságra is jó hatással van.

További érdekesség, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb boltok esetében őket arra kötelezik, hogy legyen Repont visszaváltó automatájuk, melyhez személyzetet kell biztosítaniuk, aki nemcsak kezelni tudja a gépet, de annak hibája esetén személyesen veszi át a palackokat - tehát ha nem jó a gép, kötelesek kézileg átvenni a palackokat. Amennyiben 400 négyzetméternél kisebb boltról van szó, nem kötelező az automata beszerzése. Abban az esetben pedig, ha mégis élne vele az üzlet, nem köteles a gép hibája esetén a személyes átvételre.

„A begyűjtéshez szükséges, MOHU által biztosított zsákok rendelése és kiszállítása folyamatos. Az eddigi visszajelzések alapján az üzletekhez kihelyezett készleteket is megemelte a vállalat, így augusztusig már több mint félmillió került kiosztásra, melyekből közel 200 ezret használtak már fel a kereskedelmi egységek. Abban az esetben, ha egy üzemeltető boltnál mégis hiány keletkezik és ezt jelzik a vállalat felé, akkor a MOHU további adagot biztosít a számukra” - tették hozzá a MOHU-tól.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek