ÉLETMÓDI

Szerző N.T.

Létrehozva: 2024.07.28.

Így kereshetsz pénzt az üres palackokkal

Július 1-jétől ellepték a boltok polcait az új visszaváltható csomagolású italok! Figyeljünk, hogy ezeket ne a szemetesbe vagy szelektívbe dobjuk, mivel darabonként akár 50 forintot is bukhatunk! Mutatjuk, hogyan működik a visszaváltás!

1. Folyamatos körforgás

2024 januárjában indult el országosan a REpont rendszer, de a gyártók július 1-ig kaptak haladékot, hogy átálljanak a betétdíjas csomagolásokra. Az új rendszerrel valóság lehet a műanyag, üveg és fém italcsomagolások  90 százalékos újrahasznosítása. Szlovákiában alig egy év alatt 70%, míg a balti államokban három év alatt 90%-os lett a visszaváltás az új rendszernek köszönhetően - írja a Fanny magazin

Kiderült, hova gyűjtik a családok a visszaváltható palackokat.
Fotó: Vémi Zoltán VZ/ Világgazdaság  VG

2. Hol tudjuk visszaváltani?

A palackokat Magyarországon minden 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzlet automatáiban tudjuk visszaváltani, de a kisebb, önkéntesen csatlakozó boltokban kézi visszaváltásra is van lehetőség. Immár 3000 automata pont van szerte az országban, és 1000 kisboltban van lehetőség automata nélküli, kézi visszaváltásra.

3. Palackon van a logó

Minden 2024. január 1. után forgalomba került, 0,1-3 liter közötti PET, alumínium vagy üveg italos csomagolású termék visszaváltható, kivéve a tej és tejalapú termékeket. A visszaváltható csomagolásokon egy logó található, amiről beazonosíthatjuk, hogy a termék visszaváltható-e.

4. Palackonként 50 Ft

A palackok nagyobb része egyszer használatos, úgynevezett egyutas csomagolás, mint például a PET palackok vagy a fém dobozok. Ezekért egységesen 50 Ft visszaváltási díjat kell fizetnünk, amelyek árát csak akkor kapjuk vissza, ha az ép, üres palackot bedobjuk a MOHU egyik automatájába, vagy leadjuk a kézi visszaváltó pontokon.

5. Gyártótól függően

A többutas, jellemzően üveg alapú italokat is visszaválthatjuk, ám ezek visszaváltási díját a gyártó cég határozza meg, amelyet kötelezően fel kell tüntetnie a palackon található logóban. Fontos, hogy az egyszer használatos termékekkel ellentétben ezeket csak azoknál az üzleteknél lehet visszaváltani, ahol árusításra kerülnek!

6. Három lehetőség 

A visszatérítés háromféle módon történhet. A visszaváltott palackok ellenértékét levásárolhatjuk vagy készpénzre válthatjuk az üzletben vagy az üzletláncban. Emellett jótékonysági szervezet részére is felajánlhatjuk, de a REpont applikáció használatával bankszámlára történő visszautalásra is van lehetőség. Ez egy magyar innováció, ilyen lehetőség nincs máshol Európában.

1. Így vigyük vissza

Először mindig ellenőrizzük, hogy a csomagoláson rajta van-e a visszaváltható jelzés. Mivel a gyártók június 30-ig haladékot kaptak, és addig hozhattak forgalomba nem visszaváltható termékeket, ezért a boltok polcain még találkozhatunk régi csomagolású palackokkal is, amelyeket a REpontokon nem tudunk visszaváltani.

2. Nézzük a logót!

Könnyen ellenőrizhetjük, melyik palackot lehet visszaváltani. Ha van rajta 50 forintos logó, akkor visszaváltható. Ha nincs rajta logó, és nem fizettük ki érte az 50 forintos díjat, akkor ugyanúgy, ahogy régen, a szelektív kukába kell dobni.

3. Olvassuk le a vonalkódot

Könnyen ellenőrizhetjük az italcsomagolásokat a REpont mobilapplikációval is. A szkenner funkció segítségével egyszerűen csak olvassuk le a vonalkódot, és az alkalmazás megmutatja, hogy az adott csomagolást visszaválthatjuk-e.

4. Mutatja a térképen

Nézzük meg, hol található a legközelebbi REpont! A MOHU honlapján vagy az applikáció térképes keresőjében könnyen megtalálhatjuk, hol tudjuk a legközelebb visszaváltani a palackokat.

5. Vasárnap is nyitva?

Figyeljünk arra, hogy a palackokat, dobozokat, üvegeket csak az üzlet nyitvatartási idejében vihetjük vissza! Az applikáció ebben is segítségünkre lehet: a térképen található pontokra kattintva megnézhetjük az üzletek nyitvatartási idejét.

6. Ne tapossa laposra!

A palackokat ne nyomjuk össze! Az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, így csak ép, jól olvasható vonalkódú termékeket tudunk visszaváltani.

7. Maradjon rajta a kupak

A palackokat kupak nélkül is bedobhatjuk az automatába, de célszerű a kupakkal együtt leadni, hiszen ezek is újrahasznosíthatóak. Idén júliustól környezetvédelmi okok miatt a palackokat rögzített kupakokkal kell gyártani, ezzel megelőzve, hogy a kupakok a szemétben végezzék.

8. Mutassuk az utalványt!

Miután behelyeztük az automatába, kiválaszthatjuk, hogy milyen formában szeretnénk visszakapni a visszaváltási díjat. Amennyiben levásárolnánk vagy készpénzre váltanánk, akkor az automatából nyomtatott utalványt kell bemutatnunk a kiállító üzlet pénztáránál.

9. Segítsünk együtt!

A visszaváltási díjat jótékonysági szervezet részére is felajánlhatjuk az automata kijelzőjén jelzett lehetőség kiválasztásával. Az idei évben az adományokkal a gyermekegészségügyet, meghatározott gyermekkórházakat támogathatunk a felajánlásainkkal.

10. Pár másodpercen belül

Kérhetjük a visszaváltási díjat a bankszámlánkra is. Ehhez a mobiltelefonunkra kell letölteni a REpont applikációt, majd az ott megadott bankszámlaszámra történő azonnali utalással kapjuk meg a visszatérítési díjat.

11. Egyszerre csak egyet

Egy tranzakció során csak egyféle visszatérítési módot választhatunk, így ha például a visszaváltási díjat részben utalványban, részben jótékonysági felajánlásként szeretnénk kérni, akkor a visszaváltást két külön tranzakcióban kell végrehajtanunk. 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek