Nagy tömegben vietnámi és thai kamulájkokat vásárolt Magyar Péter

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.09.21. 07:37
Módosítva: 2024.09.21. 08:34

Orbán Viktor: még öt nehéz nap van hátra az árvízi védekezésből

Az évtized árvize a fővárosban tetőzik. A legfrissebb információkat Orbán Viktor közli a szokásos reggeli árvízinfón.

Orbán Viktor a szombat reggelt is az árvízi védekezés miatt életre hívott operatív törzs ülésén kezdte. Az ott elhangzott legfontosabb  információkat a sajtó munkatársaival is megosztja az árvízinfó keretében. Budapesten az árvíz előreláthatólag szombaton tetőzik, szintén a harmadfok feletti vízállással. 

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor szerint jövő csütörtökön tudja majd szögre akasztani a gumicsizmáját. Addigra fog levonulni az ár a Dunán Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor azzal kezdte a tájékoztatást, hogy elérte az árvízi védekezés a kilencedik napot.

Most már vágjuk a centit, úgy számolnak, öt nap van hátra. Még öt nehéz napot kell átvészelni, hogy az ország fellélegezhessen. A Szigetközben egy métert apadt a víz, ott túl vagyunk a nehezén 

- mondta a miniszterelnök, aki azt is közölte, hogy jelenleg Vácnál tetőzik Európa leghosszabb folyója, és ez hamarosan eléri Budapestet is. 

A kormányfő arról is beszélt, hogy Komáromnál 55 centivel volt az áradás alacsonyabb, mint 2013-ban. Budapesten várhatóan 59 centiméterrel alacsonyabb lesz a tetőzés, mint 2013-ban. Eddig helyesek voltak a becslések, úgy számolnak, hogy a rakpart felszabadulása jövő hét elején várható. Az árvízi védekezésben részt vevők száma változott, már csak 900 főnyi katonára van szükség. A polgárőrök száma 574 főre növekedett a védekezésben, pénteken összesen 5344 ember védekezett.  

Orbán Viktor elmondta, hogy az önkéntesek feladata most már a járőrözés lesz, mert a homokzsákokat megpakolták. A kormányfő közölte, néhány önkormányzati helyszín kiemelt védekezési helyszín lett, és ott újabb homokzsákokat vittek. Pilismarótnál megcsúszott a töltés, és egy 16 órás küzdelemben a búvárok megerősítették a gátat. Vácon sem lesz baj, de kellemetlenséget okozott a szennyvíz kitörése. Kiemelten figyelik a Budapest alatti helyszíneket: ilyen Ercsi, Kisapostag, Dunaföldvár és Paks. Mindegyik helyen 100 százalékos a készültség.  

A miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy 

ne menjenek ki a budapesti tetőzést megnézni, mert azzal hátráltathatják a munkát. Senkinek ne lankadjon a figyelme! - kérte a kormányfő.

Orbán Viktor újságírói kérdésre elmondta, hogy 2013-ban 19,6 milliárd forintba került a védekezés, míg most jóval ez alatt az összeg alatt vagyunk.

A szombat reggeli árvízinfót itt tudod visszanézni:


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek