Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
Létrehozva: 2024.08.27.

Most kiderült az igazság: Ennyit sugároznak a mobilok! Itt a lista!

Idén is megmérte a Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal, hogy a telefonok mennyi rádiófrekvenciás sugárzást bocsájtanak ki. Íme a friss mobil sugárzási lista!

A mérések eredményéből kiderül, hogy melyik mobil bocsájtja ki a legtöbb sugárzást, és az is, hogy a közkedvelt telefonok használata mekkora veszélyt jelent a használóikra. Arra is választ adnak, hogy kell-e egyáltalán foglalkozni a sugárzásértékekkel!

üzenet, SMS, mobil
Íme a friss mobil sugárzási lista!

Rengeteg mobilt megvizsgáltak már

A Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal (BFS) hosszú ideje listázza a mobilok sugárzási szintjét. A hivatalos lista jelenleg 609 modellről tartalmaz információkat, a régi modellekkel együtt pedig több mint 4000 készülékről lehet adatot találni. A legutóbbi mérés top20 legsugárzóbb mobilja között olyan gyártók készülékeit találjuk, mint az Asus, Motorola, OnePlus és Samsung.

Mit és hogyan mérnek?

A mobilok rádiófrekvenciás sugárzás (RF-sugárzás) mértékét az úgynevezett SAR-értékkel (fajlagos elnyelési tényező) határozzák meg, amit watt per kilogrammban (W/kg) mérnek. Ez a szám azt határozza meg, hogy a fülön mérve mennyi energiát nyel el a fej, miközben a készüléket a fül mellett tartva használják-írja a Pénzcentrum.

Melyek a legsugárzóbb mobilok 2024-ben?

Jelenleg az Allview P7 Pro készülék a leginkább sugárzó azok közül a készülékek közül, amiket vizsgáltak, a legkevesebb sugárzást kibocsájtó eszközök pedig a Xiaomi készülékei.

A legsugárzóbb mobilok 10-es listája

Mobiltelefon

Sugárzás mértéke

Mobiltelefon

Sugárzás mértéke

Allview P7 Pro

1,82

Motorola edge

1,79

Telekom - T Phone Pro

1,76

Allview - X4 Soul

1,65

Wiko - JERRY3

1,61

Allview - X4 Soul Lite

1,59

Asus - ROG Phone 6D Ultimate

1,58

Asus - Zenfone 10

1,55

OnePlus - OnePlus 6T

1,55

Asus - ROG Phone 6

1,54

Forrás: Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal (BfS)

Mennyire veszélyes egyáltalán az RF-sugárzás?

A tudományos közösség még nem állapított meg egyértelmű ok-okozati összefüggést a mobiltelefonok használata és komoly egészségügyi kockázatok között. Nem tudni azt sem, hogy ha káros, akkor mennyire, ha meg nem az, miért nem. Jelenleg a következőket bizonyították be a telefonok által kibocsájtott sugárzás hatásaival kapcsolatban:

  • A nagyfrekvenciás elektromágneses mezők (amiket pl. a mobil bocsájt ki) felszívódnak az emberi szervezetben és különböző hatásokat okozhatnak.
  • Az energiaelnyelés erőssége az elektromágneses terek erősségétől, gyakoriságától, a szervezetünk tulajdonságaitól és szerkezetétől is függ.
  • A sugárzás elnyelése hőhatással jár, vagyis hőt termel a szervezetünk miközben a sugárzás éri.
  • Az emberi test sugárzás elnyelés miatti hőtermelése hatással van a metabolikus (anyagcsere és információáramlási) folyamatokra, a viselkedésre és az embrionális fejlődésre.
  • A megahertz-tartományban lévő sugárzás a testbe 10-30cm mélységig hatol be. A 10 gigahertz feletti frekvencia már csak 1 milliméternyire.
  • Készülék használat közben az emberi test antennaként működik és 70-100 megahertzen rezonál. Érdekességképp: ezt a frekvenciatartományt használják például az FM állomások is. 
  • A sugárzás nem termikus hatásait még vizsgálják. Több kutatás szerint a mobiltelefonálás rákkeltő, agydaganatot okoz és a nyálmirigyek rosszindulatú elváltozását is elősegíti. 

Amit még tudni érdemes a telefonok sugárzásértékéről

  • A SAR értéket laboratóriumi körülmények között mérik, ahol a telefon a maximális teljesítményen működik, és különböző helyzetekben tesztelik.
  • A listán szereplő legsugárzóbb mobil is az EU-ban meghatározott határérték alatt van.
  • Az Európai Unióban a SAR határérték 2 W/kg (10 grammos testszöveten mérve).
  • Az Egyesült Államokban a meghatározott határérték 1,6 W/kg (1 grammos testszöveten mérve).

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek