INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.02.

Különleges augusztus: kár lenne kihagynod ezeket az égi csodákat!

Hihetetlen látványosságokkal kecsegtet az idei augusztus, valóságos égi fesztiválnak lehetsz tanúja.

Már most borítékolható, hogy több elképesztő, hihetetlen jelenség szemtanúja lehetsz hamarosan. Mutatjuk, mikor érdemes felnézned az égre, hogy csodát láthass.

Comillas, 2023. augusztus 11.
Csíkot húz az égen egy hullócsillag az észak-spanyolországi Comillasból fotózva 2023. augusztus 10-én, a Perseidák meteorraj hullásának idején.
MTI/EPA/EFE/Pedro Puente Hoyos
Az égen csíkot húzó hullócsillag a Perseidák idején, 2023-ban. Fotó: Pedro Puente Hoyos /  MTI

Egyes hobbi csillagászok imádják a rekord vékony holdsarlókat, melyből augusztus 3-án szombaton most megfigyelhetünk egyet. A Hold hajnali 4 óra 44 perckor elképesztő vékonysággal kecsegteti a korán kelőket, akik tiszta égbolt esetén megfigyelhetik a jelenséget. Azok számára, aki valamiért lemaradnának róla, van egy jó hírünk. Csupán kettőt kell aludni, hogy érkezzen számukra a következő látványosság.

Augusztus 5-én a Mars a Bika csillagképben, míg a Vénusz a Hold sarlóján lesz észlehető, akár szabad szemmel is. Akik szabad szemmel is felismerik a Plejádok, azaz a Hét Nővér csillagok együttesét, már meg is találták a Bikát. Hajnali 2 órakor egyéb égitestek is a közelében lesznek, melyet érdekes lehet megcsodálnunk. A Mars, valamint a Jupiter is a csillagképben lesz érzékelhető, méghozzá úgy, hogy a Bika csillagkép Hyadok elnevezésű halmazának részét képezik majd. Az 5 kék óriáscsillag szabad szemmel is látható lesz, de távcsővel még hatásosabb látványt nyújt majd. Azok számára, akik nem szeretnének hajnalban kukorékolni, azt javasoljuk, hogy este 20 óra 51 perckor nézzék meg a Hold és a Vénusz együttállását, mely a nyugati látóhatár felett lesz megcsodálható.

Kisbolygók szembenállásával folytatódik majd az augusztus, méghozzá 6-án, amikor a Nap és a Föld vonalába kerül két kisbolygó is, az Iris és a Psyhé. Ezek megfigyeléséhez szinte kötelező lesz a távcső, hiszen szabad szemmel nem láthatók az objektumok. Az Iris egyébként a Vízöntő, a Psyché pedig a Bak csillagkép irányában látszik majd, akár egész éjszaka.

Ha augusztus első napja nem elég kecsegtető, akkor eláruljuk, hogy ott lesz még a híres Perseidák meteorraj augusztus 12-én, amikor óránként akár 100 hullócsillagot is láthatunk. A Hold és a kisbolygók mellett az egyik fő attrakcióként lehet említeni, hogy augusztus 26-án hajnalban a Hold fedi majd a Fiastyúkot. A szabad szemmel is látható csillag halmazt, amelynek megfigyelése már önmagában is megér egy misét. Szóval mire várunk még? Távcsövet elő!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek