INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.26.

Csaknem 10%-kal nőttek a reálbérek. Tizedik hónapja nő a családok jövedelmének vásárlóereje

A bruttó átlagkereset 642 ezer, a nettó átlagkereset 442 ezer forint volt júniusban a KSH adatai szerint. A dinamikus béremeléseknek és az infláció letörésének köszönhetően 9,3 százalékkal nőttek a reálbérek. A minimálbér jelentős emelése is várható.

Júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 642 ezer, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 442 ezer forint volt Magyarországon. A bruttó átlagkereset 13,3, a nettó átlagkereset 13,1, a reálkereset pedig 9,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,7 százalékos növekedése mellett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző év azonos időszakához viszonyítva a fizetések átlagosan több mint 75 ezer forinttal emelkedtek.

Happy,Parents,With,Small,Daughter,Shopping,In,Supermarket.
Már tizedik hónapja nő a családok jövedelmének vásárlóereje - Fotó: Drazen Zigic /  Shutterstock

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a KSH adataira hivatkozva hangsúlyozta: a tartósan alacsony szinten mozgó inflációnak és a kimagasló bérdinamikának köszönhetően a reálbérek folyamatosan és jelentős mértékben emelkednek. Júniusban a reálbérek növekedése 9,3%-ot tett ki, azaz 2023 szeptembere óta már tizedik hónapja nő a családok jövedelmének vásárlóereje.

Forrás: MTI

Az államtitkár hozzátette, a foglalkoztatás és a bérek növekedése töretlen, a Gyurcsány-korszakhoz képest ma több mint 1 millióval dolgoznak többen, és az átlagos munkavállalói bér több mint háromszorosára emelkedett. A minimálbér és a garantált bérminimum 2010-hez képest már 3,6-szorosára nőtt, ami meghaladja az átlagbér növekedési ütemét.

Czomba Sándor közölte, hogy a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy a bérek növekedésének ütemét tovább erősítse, különösen a minimálbér tekintetében, ezzel is erősítve az alacsonyabb jövedelműek helyzetét. Ennek érdekében a minimálbér szintjének több lépcsős emelésére kerülhet sor, mely 2027-re elérheti az átlagbér 50%-át, ami akár 140 ezer forintos emelkedést is jelenthet.

 

Az effektív minimálbért érdemes számolni

Czomba Sándor a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta: a fizetések országok közötti összehasonlítására a valóságot legjobban tükröző képet az effektív minimálbér mutatja, ami egy súlyozott átlaga a garantált bérminimumnak és a minimálbérnek. Az effektív minimálbér összege 306 ezer forint körül van, euróra átszámítva a 17. helyet jelenti, a V4-ek tekintetében Magyarország a második helyen áll, Romániát pedig megelőzi. Czomba úgy látja, az effektív minimálbér sokkal reálisabb képet fest, hiszen Magyarországon a minimálbéren dolgozók száma csekély, a garantált bérminimumon jóval többen dolgoznak, így a súlyozás mindenképpen szükséges a valós kép érdekében. A tárgyalások iránya, hogy a mindenkori átlagbér 50 százalékára kell emelni a minimálbér összegét, ami 2027-re valósulhatna meg. Ez utóbbi közlés hátteréről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábban az Indexnek azt mondta: az átlagbérek 50 százalékára fontos lenne felemelni a minimálbért, természetesen több lépcsőben, de legkésőbb 2027-ig. Az alacsonyabb jövedelműeket közelíteni kell az átlagbérekhez. Mindez azt is jelenti, hogy a jövedelempolitika nagyon erősen felértékelődik a gazdaságpolitikán belül.

 

 


 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek