POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.22.

Több mint 10 százalékkal nőtt a reálbér decemberben

Éves viszonylatban 16,4 százalékkal, azaz több mint 92 ezer forinttal emelkedtek a fizetések.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 decemberében 655 600 forintra emelkedett a bruttó átlagkereset, ami azt jelenti, hogy éves viszonylatban 16,4 százalékkal, azaz több mint 92 ezer forinttal emelkedtek a fizetések – emelte ki a legfrissebb adatokat értékelve Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Csütörtökön kiadott közleményében az államtitkár felhívta figyelmet arra is, hogy decemberben 10,3 százalékkal nőtt a reálkereset, köszönhetően a hatékony és eredményes kormányzati intézkedéseknek, amelyek a tavalyi év végére 5,5 százalékra, januárra pedig 3,8 százalékra szorították vissza az inflációt.

Egyre többet ér a családok jövedelme, a szeptemberi reálbérfordulatot követően a fizetések vásárlóereje gyorsuló növekedésnek indult, amit a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 10 százalékos decemberi emelése is segített.

Czomba Sándor kiemelte: „a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetést visz haza, miközben 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, a regisztrált álláskeresők száma pedig történelmi mélyponton van”.

Rámutatott, hogy a reálbérek dinamikus növekedése hozzájárul a fogyasztás, ezen keresztül gazdasági növekedés helyreállításához, a 4 százalék körüli dinamikus GDP bővülés eléréséhez.

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,4, a nettó átlagkereset 16,3, a reálkereset pedig 10,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 14,2 százalékkal volt magasabb mint 2022-ben, miközben a reálkereset 2,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az előző év decemberéhez viszonyított béremelkedésre elsősorban a decemberi minimálbér és garantált bérminimum emelése volt hatással.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 565 400 forintra becsülhető, 17,3 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 570 700, a költségvetésben 532 700, a nonprofit szektorban 606 000 forintot tett ki, 18,1, 13,3, illetve 19,9 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 435 900, a kedvezményeket figyelembe véve 451 300 forintot ért el, 16,4, illetve 16,3 százalékkal volt magasabb, mint 2022 decemberében.

A reálkereset 10,3 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 5,5 százalékos növekedése mellett.

A bruttó mediánkereset 496 100 forint volt, 16,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 342 800 forintot ért el, 15,3 százalékkal felülmúlva az előző év azonos időszakit.

A tavalyi év egészét tekintve a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 571 200 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 379 800, a kedvezményeket figyelembe véve 393 700 forintot ért el.

A bruttó, a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset, valamint a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset egyaránt 14,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkereset változását befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 1,3 százalékponttal lenne magasabb.

A reálkereset 2,9 százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 17,6 százalékos növekedése mellett.

A bruttó mediánkereset 450 000 forint volt, 15,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 312 600 forintot ért el, 15,9 százalékkal felülmúlva az előző év azonos időszakit.

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 589 100 forint volt 2023. január-decemberben.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset, valamint a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset egyaránt 14,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az átlagkereset változását befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz.

Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 1,4 százalékponttal lenne magasabb.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború, és onnan egy lépés az atomháború

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél