Létrehozva: 2024.07.13.

Tényleg csak este lehet locsolni, ha meleg van? Itt a szakértő válasza!

A nyári hőséget nem csak az emberek és az állatok, de a növények is megszenvedik. Mikor és hogyan érdemes locsolni őket, hogy túléljék a kánikulát? Íme a Nébih válaszai!

Sokan úgy tudják, hogy ha nem este locsolják meg a növényeiket nyáron, akkor azok könnyebben kiéghetnek. Ez valóban így van? Hogyan érdemes a nagy melegben a növényeket, füvet locsolni? Most kiderül!

Watering,The,Garden.,Man's,Hand,Holding,A,Water,Hose,With locsol öntöz növény
Mikor és hogyan érdemes locsolni nyáron? Fotó: ViJpeg /  Shutterstock

Ez okozhat gondot nyáron

Alapvetően nem okoz gondot a nyári melegben történő öntözés, ha az megfelelő technológiával történik. A leggyakoribb gond, hogy túl alacsony hőmérsékletű vízzel (ez főleg a fúrt kutakra jellemző), valamint nagyon gyorsan, rövid idő alatt öntözik meg a növényeket. Ebben az esetben a nagy hőmérséklet különbség okozhat rövid ideig tartó „sokkhatást”, de általában ez sem jelentős-olvasható a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal közösségi oldalán.

De akkor mitől égnek ki a növények nyáron?

A klasszikus „megégést” az okozza, ha a növények felületén maradó vízcsepp nagyítóként összegyűjti a napsugarakat, ami apró pöttyökben égési foltként jelenhet meg. Ha az öntözés adagja nagyobb és már az egész levélfelület nedves, akkor ez a hatás nem észlelhető.

Így érdemes locsolni a szakértő szerint

A nagyobb területek öntözését többségében felszíni vizekből, víztározókból teszik, ahol a vizek hőmérséklete a nyári időszakban 22-28 Celsius fokos is lehet, ez biztosan nem okoz negatív hatást az öntözés során. A korszerű öntözőrendszerek (pl. csepegtető öntözés) pedig egyáltalán nem okoznak semmiféle negatív hatást a növények számára. Esőszerű öntözés esetén a megfelelő szórófej választással minimálisra csökken mindenféle kockázat, hiszen a megfelelő cseppméret a levegőben, és a növény felületén, vagy a talajon gyorsan felmelegszik, illetve hűti a környezetét, ami a növényeink számára a magas nyári hőmérsékletek esetén inkább előny, mint hátrány!

És ha már locsolás: ezeken a településeken érdemes spórolni a vízzel!

Néhány településen vízhiány alakulhat ki a közeljövőben, ha az emberek nem takarékoskodnak a vízzel-figyelmeztet a Duna Menti Regionális Vízművek. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó rendszer fokozott igénybevételét okozzák. A fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amely következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki. A vízkorlátozás és vízhiány kialakulásának megelőzése céljából az alábbiakat kérik a következő települések lakóitól: Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, Üröm, valamint Acsa, Csömör, Fót, Erdőkertes, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház területén mindenki

  • törekedjen az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencefeltöltés, autómosás);
  • csökkentse a növényzet locsolására használt ivóvízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát;
  • mellőzze az ivóvízzel történő pormentesítést, azaz az utak, járdák locsolását.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek