Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.07.10.

Baj van a paradicsommal, ez a gyors nyári palántázás segít

Javában zajlik a paradicsomszezon, de a bokrokon már látszik, hogy kezdi megviselni őket a sok termés. Ha nem szeretnéd, hogy nyárra teljesen lepusztuljanak, próbáld ki ezt a trükköt: így egészen októberig szüretelheted a sok paradicsomot!

Aki egész nyáron szeretne paradicsomot szüretelni, érdemes folyton növő fajtákat nevelnie, hiszen a determinált egy alkalommal hoz bőséges termést, ezek pedig folyamatosan ontják magukból a friss paradicsomot. Azonban ahogy telik az idő, nyár végére a paradicsombokrok hajlamosak elöregedni, és ennek egy-két növényen máris láthatóak az előjelei. Szerencsére van egy jó trükk, hogy ne kelljen lemondanod a friss paradicsomról, és egészen az első őszi fagyokig szüretelhess; ez pedig nem más, mint a gyors palántázás.

Woman,Planting,Tomato,Seedling,Into,Soil,At,Vegetable,Garden.,Organic
Készíts új növényeket a letört hónaljhajtásokból! Fotó: encierro /  Shutterstock

Nem a magvetésről van szó

Nyilván nyáron már semmi értelme nem lenne poharakba paradicsommagot vetni, de a gyors palántázás nem is erről szól. A folyton növő paradicsomfajtákat időnként kacsozni kell, vagyis a levelek tövéből kinövő fattyúhajtásokat letörni. Ezek többnyire a komposzton végzik, de a nagyobb, erősebb hajtásokat érdemes megmenteni, és palántát készíteni belőlük.

Neveld fel cserépben az új növényt

A levágott hónaljhajtást ültesd el egy nagy cserépbe; gyorsan gyökeret fog ereszteni, és növekedésnek indul. Locsold rendszeresen, tartsd napos helyen; őszre megerősödik a paradicsomnövény, és termést is hozhat. Ha jönnek a nagyobb fagyok, akkor vidd majd be a lakásba, például a konyhaablakba, hogy ott érjenek be a gyümölcsök.

Kint rizikósabb, de érdemes kipróbálni

A hónaljhajtásokból készített új növényeket a kertbe is kiülteted, de erősen kérdőjeles, hogy a fagyok előtt lesz-e termés rajtuk. Ha van helyed a kertben, érdemes kipróbálni, hiszen az elmúlt években sok helyen még október végén se voltak komolyabb fagyok, addig pedig még teremhetnek az új növények bőven. A levágott fattyúhajtásokat állítsd egy-egy pohár vízbe, és állítsd napos helyre. Egy hét múlva megjelennek a gyökérkezdemények; ekkor már kiültetheted a kertbe az új palántát. Óvatosan bánj vele, nehogy letörjenek a sérülékeny új gyökerek! Ezután gondozd úgy a palántát, ahogy a többi paradicsomot; őszig még hozhat termést!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek