INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.16.

Közel 100 éve nem volt olyan meleg, mint ami ma várható

Megdőlhet az 1928-as melegrekord és ez még nem minden.

A két hete tartó kánikula hatásaitól egyre többen szenvednek szerte az országban. Július 16-án keddre ez olyan mértéket ölthet, hogy akár a közel 100 éves melegrekord is megdőlhet.

Kedden és szerdán akár a 40 Celsius-fokot is elérhetjük.
Kedden és szerdán akár a 40 Celsius-fokot is elérhetjük. Fotó: Köpönyeg

1928. július 16-án Szerepen +40.00 Celsius-fokot mértek, mely az előrejelzések szerint a mai napon, 2024. július 16-án megdőlhet.

Kedden már a hivatalos előrejelzés szerint is megközelíthetjük a 42 Celsius-fokot.

- figyelmeztet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, aki hozzátette:

A jövő hét elejéig folyamatosan, minden nap, 35 Celsius-fok közeli vagy azt meghaladó maximum hőmérsékletekre kell számítani.

Ehhez még az is hozzáadódik, hogy az éjszakák is bőven 20 Celsius-fok felett telnek, ráadásul már két hete ilyen időnk van. Nem is csoda, ha egyre kimerültebbek vagyunk ebben a pokoli hőségben, melytől a hőhullám folytatódása miatt nem szabadulunk.

Ebben a hosszan tartó, rekkenő hőségben már az egészséges fiatalok is szenvedhetnek a melegtől, vagyis azok is, akik korábban semmilyen tünetet nem tapasztaltak.

- jegyezte meg a szakember. Fontos továbbá, hogy a mai napon kifejezetten nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban, még az árnyékban is ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről. Ha tehetjük, töltsünk minél több időt hűvösebb, légkondicionált helyen, hogy szervezetünk kicsit fellélegezhessen.

Az eddigi legmelegebb Magyarországon a 2007. július 20-án Kiskunhalason mért +41.9 Celsius-fok volt, mely az előrejelzések alapján akár a mai, 2024. július 16-ai napon is megdőlhet.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek