Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.29.

Kiderült meddig lélegezhetünk fel, ekkor jön vissza a kánikula

A következő napokban jobb lesz, ha erőt gyűjtünk.

Az utóbbi időszakot főként a kánikula jellemezte, és ráadásul a páratartalom is nagyon magas volt, így az idő még melegebbnek hatott, mint egyébként. Most azonban jön egy nagyon rövid periódus, mely során érdemes a pihenésre és a feltöltődésre koncentrálnunk.

időjárás, előrejelzés, nyár, lehűlés, hidegfront, kánikula,
A szakember szerint a hétfő és a kedd alkalmas lesz a pihenésre. Fotó: Köpönyeg

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója szerint „hajlamosak vagyunk arra, hogy nem vesszük elég komolyan a hőhullámokat”. Pedig a szervezetünknek szüksége van a pihenésre, a feltöltődésre, melyet tartós meleg esetében nehéz kiviteleznünk.

Vasárnap átvonult egy hidegfront, ami ezúttal a szerencsének köszönhetően nagyrészt kedvező hatásokat hozott.

 - hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint a néhány fokos lehűlés és a szél alkalmassá teszi ezt a rövid időszakot arra, hogy átszellőztessük az otthonunkat és felkészüljünk a további felmelegedésre.

Az ország nagy részén néhány fokos hőmérséklet csökkenést tapasztalhatunk hétfőn és kedden, mely alkalmas lesz a regenerálódásra.

- árulta el a meteogyógyász, aki szerint a szél ugyan többfelé megélénkül, ezért az érzékenyek körében nyugtalanságot, fejfájást, alvászavarokat okozhat. A nagy napi hőingás miatt vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, rosszullét alakulhat ki, de összességében sokkal kevesebb panasszal kell számolnunk, mint a kánikula idején.

Több hatással is számolhatunk

Javában tart a parlagfű pollenszezonja, mely koncentrációja országosan az alacsony-közepes tartományban van jelen, de helyenként már magas szintet is regisztráltak. Az előrejelzések alapján a következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja már országos viszonylatban is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, az Alföld nagy részén pedig már magas koncentráció is előfordulhat.

A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. A pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja sokfelé alacsony, helyenként közepes szintet ér el. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

A hét további része is hullámzó lesz

A Köpönyeg előrejelzése szerint kedden szinte mindenhol derült időre számíthatunk, csapadék ezen a napon sem lesz. Keleten még megélénkül az északias szél, máshol gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. Friss reggelre ébredhetünk, 10-17 fok közé hűl le a levegő. Délután pedig 26-31 fok várható.

A meteogyógyász szerint már csak azért is érdemes hétfőn és kedden ügyelni a megfelelő pihenésre, mert a hétvége felé ismét felmelegedésre van kilátásunk. A Köpönyeg szerint már csütörtökön (augusztus 1-jén) elérhetjük a 35 fokot, majd ez kitart egészen egy hétig, sőt, újra megközelíthejtük jövő hét közepétől (augusztus 7-től)  akár a 40 fokot is!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek