Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.22.

Ebből óriási botrány lesz! - A brit légitársaságok nem fizetnek a kiesett járatok utasainak

Utasok ezreinek borult az utazási vagy nyaralási terve a globális informatikai leállás okozta légiközlekedési fennakadások miatt. Lehet, hogy mégsem lesz kártérítés.

A Daily Mail számolt be arról, hogy a brit légitársaságoknak nem kell kártérítést fizetniük a pénteki járattörlések és jelentős reptéri késések miatt, amit a CrowdStrike leállása okozott és világszerte 8 és fél millió Windows-számítógépet érintett. A hiba megbénította a teljes globális közlekedési hálózatot is, aminek a hatása főleg a reptereken volt érezhető: utasok ezrei ragadtak a különböző légikikötőkben. A brit napilap szerint az Egyesült Királyság légiutas-ellenőrző szervezete, a Polgári Légiközlekedési Hatóság még pénteken arról tájékoztatta írásban a légitársaságokat, hogy szerintük a globális informatikai összeomlás valószínűleg „rendkívüli körülménynek” számít és mint ilyen, mentesül a szokásos kártérítési kötelezettségre vonatkozó szabályok alól.

Reptéri káosz, 2024-07-19 kártérítés
A világ számos repterén torlódtak fel az utasok a pénteki informatikai leállás miatt. Sokuk járatát törölték és lehet, hogy kártérítés sem jár majd nekik Fotó: olvasói

Az, hogy ezzel a pórul járt utasok mennyire értenek egyet, már más kérdés, mindenesetre a brit Polgári Légiközlekedési Hatóság szerint a pénteki informatikai leállásból bekövetkezett járattörlések és jelentős késések az olyan ellenőrizhetetlen események közé sorolhatók, mint a terrorizmus, a szabotázs és az utasok által okozott zavarok. Ezekért pedig az üzemeltetők nem tartoznak felelősséggel.

A brit hatóság figyelmeztette is a járatok üzemeltetőit, hogy számítsanak jogi lépésekre az utasoktól, vagy az utasok egyes csoportjait képviselő jogászoktól, ha azok közvetlenül a légitársaságoknál próbálnak kártérítést követelni és az új útmutatás miatt ezt megtagadják tőlük. A járatkésések miatt extra kiadásokat ugyanakkor kifizetnék a hoppon maradt utasoknak. Ilyen lehet például a váratlan szállodai és étkezési költségek megtérítése. A bevett uniós szabályok szerint viszont az utasok ezen túlmenően nem igényelhetnek további kártérítést.

Behajtják a veszteségeiket

Nem úgy a járatokat üzemeltető légitársaságok, amelyek a brit Polgári Légiközlekedési Hatóság szerint elméletileg joggal fordulhatnak anyagi kompenzációért a leállást okozó kiberbiztonsági céghez, az amerikai CrowdStrike-hoz. A Daily Mail azt sem tartja kizártnak, hogy már meg is állapodtak a texasi informatikai céggel, vagy ha nem, akkor a közeljövőben ez meg fog történni.

A The Sunday Timesnak nyilatkozó utazási tanácsadó cég vezérigazgatója ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a pénteki események irdatlan pénzügyi és érzelmi stresszt okoztak az embereknek.

 

Ha a szabályozó ebben az esetben nem tudja megvédeni az utasokat, akkor valójában mire való? 

- tette fel a költői kérdést Paul Charles, a PC Agency utazási tanácsadó cég vezetője.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek