Létrehozva: 2024.07.14.

„Még ma is a számban érzem nagymamám kenyerének ízét” - emlékeiket idézték fel olvasóink nagymamák napján

Egy apró emlék is meghatározó lehet: a házi kenyér íze, a friss széna illata, titokban elmajszolt édes és sós sütemények és az a nagy-nagy szeretet, amivel egy nagymama körülveszi unokáját. Olvasóinknak ezekre az emlékekre gondolnak a legszívesebben.

Egy nagymama szeretete semmivel nem téveszthető össze. Egy nagymama minden pillanatot élvez, amit unokájával tölthet, és eközben folyamatosan tanít, mert tudja, tudománya sírba száll vele, ha azt tovább nem hagyományozza. A Ripost július 13-án, a nagymamák világnapján arról kérdezte meg olvasóit, mi a legkedvesebb emlékük nagymamájukkal. A kérdésre záporoztak a szebbnél szebb történetek, ezekből csemegézünk.

Egy nagymama mindenkinek sokat jelent Fotó: Adelhardt-Marta-fortepan

"Tele volt szeretettel és mindig jó tanácsot adott. Nagyon reálisan látta a világot."

Falusi, egyszerű, tiszta szívű, bölcs nagymama volt. Imádtam őt. 5 gyereke és 11 unokája volt. Minden étkezéskor imádkoztunk. Emlékszem, hogy a hátát kellett dögönyöznöm A kertet művelte, ez éltette. 91 évig élt. Még most is hiányzik. Szívesen gondolok rá.

"Nagypapa hajtja a szénával megrakott szekeret, s mi nagymamával ülünk a széna tetején, alattunk imbolyog a szénásszekér és mi nagyokat kacagunk. A friss széna illata, a kacagás mámora most is itt él bennem."

Még ma is a számban érzem nagymamám kenyerének ízét.

"Nagymamának volt egy "varázsbőröndje (fekete, lakk) az ágy alatt. Abban mindig volt gyereknek való édes vagy sós süti meglepetés. 12 unoka élvezhette. Ma is sütöm őket, mert mikor nagyobbak lettünk, beavatott minket a készítésükbe. Családi receptekké váltak. Nem csak sütik, de ételek, italok is őrzik emlékét: szabógallér leves, bodza pezsgő, tojás és tejmentes kakaós-piskóta, hadimézes."

Cheerful,Old,Lady,In,Apron,Looking,At,Pastry,And,Smiling
Egy nagymama felbecsülhetetlen kincs Fotó: YAKOBCHUK VIACHESLAV / Shutterstock

Azok a szép emlékek, sok nevetés, jó kedv. Mindig mellette voltam amikor főzött, sütött. Neki köszönhető, hogy most ezeket gond nélkül meg tudom csinálni. Sokszor nagyon hiányzik, jó lenne ha még élne.

"Sajnos mi messze laktunk a nagyszülőktől, de mikor mentünk, finom étellel, kaláccsal várt minket és mindig tele volt a hűtő pöttyös túró rudival, és töltött ostya szelettel, amit a mamim csinált saját maga."

"Ahogy pici lány koromban belebújtam a hálóingébe, még most is érzem az illatát. Mindig azt mondta nekem, hogy olyan szép vagyok, mint az angyalok az égben, pedig ő volt a legszebb."

Én 1 éves voltam, amikor magához vett nagymamám. Ő már nem fiatal és beteg is. Én is beteg vagyok, de annak ellenére is nevel az én nagymamám, és ezt soha nem fogom tudni neki visszaadni, mert én egy beteg kislány vagyok.

"Ahogy tanított főzni és hímezni és a délutáni sorozatok nézését sem fogom soha elfelejteni. (Csacska angyal, Esmeralda, Rosalinda)"

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek