RETRO RÁDIÓ

Kiderült, a magyarok egyik kedvenc gyümölcse a legszennyezettebb! - nem mindegy, milyet eszünk

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 05. 14. 08:30

Idén is közzétették a piszkos 12 és a tiszta 15 elnevezésű listákat. Ezeken többek között a legtöbb és legkevesebb növényvédőszer-maradékot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök szerepelnek. Ezúttal az eper végzett az élen, ami sajnos nem jó hír!

2024-ben is megjelent az a két lista, amin a legtöbb, illetve legkevesebb növényvédőszer-maradékot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök találhatók. A listát minden évben elkészíti az USA Környezetvédelmi Munkacsoportja (EWG). A mostani felméréshez 46 zöldségből és gyümölcsből vett 47.510 mintát elemeztek. Mutatjuk az eredményeket!

Mennyire egészséges a csokoládé? A dietetikus válaszolt.  kutató, orvos, gyógymód, gyümölcs
Alaposan megvizsgálták a zöldségeket és a gyümölcsöket. Fotó: Josep Suria

Milyen vegyszert találtak a gyümölcsökben, zöldségekben?

Az EWG elemzése szerint főleg peszticidek és gombaölő szerek vannak jelen a gyümölcsökben és zöldségekben. A leggyakrabban kimutatott öt vegyi anyag közül négy ilyen. Kimutattak a mintákban például fludioxonilt, piraklostrobint, boszkalidot és pirimetanilt. Ezen gombaölők károsítják például a hormonháztartásunkat (endokrin károsítók) és negatív hatással vannak a termékenységre is. Rossz hír, hogy a vizsgált termékek 75%-ában találtak potenciálisan káros növényvédőszer-maradékokat. Jó hír viszont, hogy az EU-s piac jóval szabályozottabban működik (szigorúbbak a vegyszerekre vonatkozó szabályok), mint például az amerikai.

Ezek a legkevésbé szennyezett zöldségek, gyümölcsök

Az EWG elemzése szerint a legkevésbé szennyezett élelmiszer a vizsgáltak közül az avokádó. Ezt követei a csemegekukorica, az ananász, a hagyma, a papaja, a spárga, a sárgadinnye, a kivi, a fejes káposzta, a görögdinnye, a gomba, a mangó, az édesburgonya és a sárgarépa.

Mely gyümölcsök és zöldségek a legszennyezettebbek?

Az vizsgálatok szerint a leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáját az eper vezeti, ezt követi a spenót, a kelkáposzta és a fodros kel. Helyett kapott még a listán a

  • a szőlő,
  • az őszibarack,
  • a körte,
  • a nektarin,
  • az alma,
  • a kaliforniai és a csípős paprika,
  • a cseresznye,
  • az áfonya
  • és a zöldbab is.

Mihez kezdjünk ezekkel az információkkal?

  • Az EWG szerint a negatív listán szereplő zöldségekből és gyümölcsökből válasszuk inkább a bio változatot.
  • Az Alliance for Food and Farming szerint viszont ezeknek a termékeknek a fogyasztásának az egészségügyi előnyei meghaladják a növényvédőszer-elfogyasztásának kockázatait, valamint a termékek mosása hatékonyan csökkentheti vagy megszüntetheti a jelen lévő növényvédőszer-maradványokat.
  • Emellett törekedjünk a hazai forrásból származó gyümölcsöket és zöldségeket előnyben részesíteni. Ezeknek nem csak az ökológiai lábnyoma kisebb, de a termesztésükhöz is csak bizonyos vegyszerek használhatók.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.