
Kiderült, a magyarok egyik kedvenc gyümölcse a legszennyezettebb! - nem mindegy, milyet eszünk
Idén is közzétették a piszkos 12 és a tiszta 15 elnevezésű listákat. Ezeken többek között a legtöbb és legkevesebb növényvédőszer-maradékot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök szerepelnek. Ezúttal az eper végzett az élen, ami sajnos nem jó hír!
2024-ben is megjelent az a két lista, amin a legtöbb, illetve legkevesebb növényvédőszer-maradékot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök találhatók. A listát minden évben elkészíti az USA Környezetvédelmi Munkacsoportja (EWG). A mostani felméréshez 46 zöldségből és gyümölcsből vett 47.510 mintát elemeztek. Mutatjuk az eredményeket!

Milyen vegyszert találtak a gyümölcsökben, zöldségekben?
Az EWG elemzése szerint főleg peszticidek és gombaölő szerek vannak jelen a gyümölcsökben és zöldségekben. A leggyakrabban kimutatott öt vegyi anyag közül négy ilyen. Kimutattak a mintákban például fludioxonilt, piraklostrobint, boszkalidot és pirimetanilt. Ezen gombaölők károsítják például a hormonháztartásunkat (endokrin károsítók) és negatív hatással vannak a termékenységre is. Rossz hír, hogy a vizsgált termékek 75%-ában találtak potenciálisan káros növényvédőszer-maradékokat. Jó hír viszont, hogy az EU-s piac jóval szabályozottabban működik (szigorúbbak a vegyszerekre vonatkozó szabályok), mint például az amerikai.
Ezek a legkevésbé szennyezett zöldségek, gyümölcsök
Az EWG elemzése szerint a legkevésbé szennyezett élelmiszer a vizsgáltak közül az avokádó. Ezt követei a csemegekukorica, az ananász, a hagyma, a papaja, a spárga, a sárgadinnye, a kivi, a fejes káposzta, a görögdinnye, a gomba, a mangó, az édesburgonya és a sárgarépa.
Mely gyümölcsök és zöldségek a legszennyezettebbek?
Az vizsgálatok szerint a leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáját az eper vezeti, ezt követi a spenót, a kelkáposzta és a fodros kel. Helyett kapott még a listán a
- a szőlő,
- az őszibarack,
- a körte,
- a nektarin,
- az alma,
- a kaliforniai és a csípős paprika,
- a cseresznye,
- az áfonya
- és a zöldbab is.
Mihez kezdjünk ezekkel az információkkal?
- Az EWG szerint a negatív listán szereplő zöldségekből és gyümölcsökből válasszuk inkább a bio változatot.
- Az Alliance for Food and Farming szerint viszont ezeknek a termékeknek a fogyasztásának az egészségügyi előnyei meghaladják a növényvédőszer-elfogyasztásának kockázatait, valamint a termékek mosása hatékonyan csökkentheti vagy megszüntetheti a jelen lévő növényvédőszer-maradványokat.
- Emellett törekedjünk a hazai forrásból származó gyümölcsöket és zöldségeket előnyben részesíteni. Ezeknek nem csak az ökológiai lábnyoma kisebb, de a termesztésükhöz is csak bizonyos vegyszerek használhatók.






