tóth gabi
Idén is közzétették a piszkos 12 és a tiszta 15 elnevezésű listákat. Ezeken többek között a legtöbb és legkevesebb növényvédőszer-maradékot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök szerepelnek. Ezúttal az eper végzett az élen, ami sajnos nem jó hír!
2024-ben is megjelent az a két lista, amin a legtöbb, illetve legkevesebb növényvédőszer-maradékot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök találhatók. A listát minden évben elkészíti az USA Környezetvédelmi Munkacsoportja (EWG). A mostani felméréshez 46 zöldségből és gyümölcsből vett 47.510 mintát elemeztek. Mutatjuk az eredményeket!
Az EWG elemzése szerint főleg peszticidek és gombaölő szerek vannak jelen a gyümölcsökben és zöldségekben. A leggyakrabban kimutatott öt vegyi anyag közül négy ilyen. Kimutattak a mintákban például fludioxonilt, piraklostrobint, boszkalidot és pirimetanilt. Ezen gombaölők károsítják például a hormonháztartásunkat (endokrin károsítók) és negatív hatással vannak a termékenységre is. Rossz hír, hogy a vizsgált termékek 75%-ában találtak potenciálisan káros növényvédőszer-maradékokat. Jó hír viszont, hogy az EU-s piac jóval szabályozottabban működik (szigorúbbak a vegyszerekre vonatkozó szabályok), mint például az amerikai.
Az EWG elemzése szerint a legkevésbé szennyezett élelmiszer a vizsgáltak közül az avokádó. Ezt követei a csemegekukorica, az ananász, a hagyma, a papaja, a spárga, a sárgadinnye, a kivi, a fejes káposzta, a görögdinnye, a gomba, a mangó, az édesburgonya és a sárgarépa.
Az vizsgálatok szerint a leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáját az eper vezeti, ezt követi a spenót, a kelkáposzta és a fodros kel. Helyett kapott még a listán a