tóth gabi
Egyes ömlesztve árult termékek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Szerencsére könnyen ki lehet kerülni azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amikkel gond lehet. Csak alaposan át kell nézni őket!
A Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség (AESAN) összeállított egy listát arról, hogy mely ömlesztve árusított zöldségekkel és gyümölcsökkel kell vásárláskor a leginkább óvatosnak lennünk. Íme a részletek!
Egyes élelmiszerek romlását nagyon sok minden előidézheti vagy gyorsíthatja: sérülések, vízveszteség, különböző szennyeződések, az érés során történő változások, vírusok és kórokozó baktériumok általi keresztszennyeződés és társaik. Ha pedig romlásnak indult élelmiszert veszünk, nem csak a pénzünket dobjuk ki az ablakon, az egészségünket is kockára tesszük. Mit tehetünk vásárlóként enne elkerülése érdekében? Válogassunk körültekintőbben, főleg a következő zöldségek és gyümölcsök esetében!
A környezetnek jót tesz, az embereknek nem biztos
Az ömlesztve árusítást első sorban a csomagolási hulladék csökkentése érdekében alkalmazzák a kereskedők. A szorosan egymás mellett szállított, csomagolásmentes áruknak azonban megvan a maga élelmiszerbiztonsági kockázata.
Az AESAN szerint a romlás veszélyének és az ebből fakadó élelmiszerbiztonsági kockázatoknak leginkább az olyan bogyós gyümölcsök, mint a málna, eper, szeder, ribizli, áfonya és a csírák vannak kitéve. Ezeket követik a fűszernövények, mint a petrezselyem, kapor, metélőhagyma, bazsalikom, oregánó és az egyes leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, a saláta, a spenót, az endívia, a mángold és a rukkola. A gombák, a szőlő, a licsi, a cseresznye, a kajszibarack, a füge, a kelbimbó, a brokkoli és a karfiol is olyan termékek, amiket nem árt alaposan átnézni, mielőtt a kifizetjük őket.
Kevésbé kell aggódnunk olyan szár- és gyökérzöldségek vásárlásakor, mint a zeller, a retek, a sárgarépa, a legtöbb hagymaféle és a spárga. Ugyancsak nem tartoznak a könnyen romló élelmiszerek közé a fejes káposzta, a koktélparadicsom, bizonyos paprikafélék, a naspolya és a datolyaszilva. A legkevésbé a gumós zöldségek, mint a burgonya vagy a batáta (édesburgonya) romlandóak.
Az ömlesztve árusított termékek élelmiszerbiztonsági kockázati szintjei és elemei | |
Nagyon magas | áfonya, málna, eper, szeder és ribizli, csírák |
Magas | ehető virágok, aromás fűszernövények (borsmenta, menta, koriander, metélőhagyma, petrezselyem, bazsalikom, kapor, cseresznye és friss oregánó), néhány magos gyümölcs (pl. szőlő, licsi), rukkola, báránysaláta, cikória, kelkáposzta, pak-choi, mángold és spenót, gombák, csonthéjas gyümölcsök (cseresznye és kajszibarack), füge, kelbimbó, brokkoli és karfiol |
Közepes | szár- és gyökérzöldségek (zeller, retek, sárgarépa, mogyoróhagyma, puha fokhagyma és spárga), koktélparadicsom, chili paprika, naspolya, datolyaszilva, fejes káposzta |
Figyelem: a lista nem teljes!; Forrás: AESAN, Rizikometer |