Létrehozva: 2024.05.11.

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket nem árt átválogatni a boltban: ez az oka!

Egyes ömlesztve árult termékek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Szerencsére könnyen ki lehet kerülni azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amikkel gond lehet. Csak alaposan át kell nézni őket!

A Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség (AESAN) összeállított egy listát arról, hogy mely ömlesztve árusított zöldségekkel és gyümölcsökkel kell vásárláskor a leginkább óvatosnak lennünk. Íme a részletek!

20180424_1002_FDA zöldség
Alaposan át kell nézni ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket! Fotó: FOLDI D. ATTILA

Miért kell óvatosnak lenni bizonyos zöldségekkel, gyümölcsökkel?

Egyes élelmiszerek romlását nagyon sok minden előidézheti vagy gyorsíthatja: sérülések, vízveszteség, különböző szennyeződések, az érés során történő változások, vírusok és kórokozó baktériumok általi keresztszennyeződés és társaik. Ha pedig romlásnak indult élelmiszert veszünk, nem csak a pénzünket dobjuk ki az ablakon, az egészségünket is kockára tesszük. Mit tehetünk vásárlóként enne elkerülése érdekében? Válogassunk körültekintőbben, főleg a következő zöldségek és gyümölcsök esetében!

A környezetnek jót tesz, az embereknek nem biztos

Az ömlesztve árusítást első sorban a csomagolási hulladék csökkentése érdekében alkalmazzák a kereskedők. A szorosan egymás mellett szállított, csomagolásmentes áruknak azonban megvan a maga élelmiszerbiztonsági kockázata.

Ezekkel a termékekkel kell a leginkább vigyázni

Az AESAN szerint a romlás veszélyének és az ebből fakadó élelmiszerbiztonsági kockázatoknak leginkább az olyan bogyós gyümölcsök, mint a málna, eper, szeder, ribizli, áfonya és a csírák vannak kitéve. Ezeket követik a fűszernövények, mint a petrezselyem, kapor, metélőhagyma, bazsalikom, oregánó és az egyes leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, a saláta, a spenót, az endívia, a mángold és a rukkola. A gombák, a szőlő, a licsi, a cseresznye, a kajszibarack, a füge, a kelbimbó, a brokkoli és a karfiol is olyan termékek, amiket nem árt alaposan átnézni, mielőtt a kifizetjük őket.

Vannak olyan ömlesztve árusított termékek, amik jobban bírják a megpróbáltatásokat

Kevésbé kell aggódnunk olyan szár- és gyökérzöldségek vásárlásakor, mint a zeller, a retek, a sárgarépa, a legtöbb hagymaféle és a spárga. Ugyancsak nem tartoznak a könnyen romló élelmiszerek közé a fejes káposzta, a koktélparadicsom, bizonyos paprikafélék, a naspolya és a datolyaszilva. A legkevésbé a gumós zöldségek, mint a burgonya vagy a batáta (édesburgonya) romlandóak.

Az ömlesztve árusított termékek élelmiszerbiztonsági kockázati szintjei és elemei

Nagyon magas

áfonya, málna, eper, szeder és ribizli, csírák

Magas

ehető virágok, aromás fűszernövények (borsmenta, menta, koriander, metélőhagyma, petrezselyem, bazsalikom, kapor, cseresznye és friss oregánó), néhány magos gyümölcs (pl. szőlő, licsi), rukkola, báránysaláta, cikória, kelkáposzta, pak-choi, mángold és spenót, gombák, csonthéjas gyümölcsök (cseresznye és kajszibarack), füge, kelbimbó, brokkoli és karfiol

Közepes

szár- és gyökérzöldségek (zeller, retek, sárgarépa, mogyoróhagyma, puha fokhagyma és spárga), koktélparadicsom, chili paprika, naspolya, datolyaszilva, fejes káposzta

Figyelem: a lista nem teljes!; Forrás: AESAN, Rizikometer

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek