Létrehozva: 2024.05.25.

Még jó, hogy fel kell tüntetni! Egyetlen boltban 29 összement termék!

Most látszik csak igazán, milyen sok termékkel próbálnak átverni a multik! Mióta kötelező bejelenteni, ha ugyanazt a terméket kisebb csomagolásban, ugyanannyiért árulják, azóta tele vannak a boltok figyelmeztető táblácskákkal. Egyetlen üzletben huszonkilencet számoltunk össze!

Szerző Oszlányi Gyöngyvér

Megelégelte a kormány a multik trükközését, akik egyszerűen csak átcsomagolják a terméküket és kevesebbet raknak ugyanakkora csomagolásba, de ugyanannyiért árusítják. Így a vevő nem is veszi észre a drágulást. Éppen ezért március óta rendelet kötelezi a gyártókat, hogy amennyiben egy termék mérete megváltozik, azt be kell jelenteniük és nyilvánosságra hozzák a NÉBIH honlapján, továbbá két hónapon keresztül a kereskedő köteles egyértelmű jelöléssel felhívni a figyelmet arra, hogy a termék összement. 

Woman,Doing,Grocery,Shopping,At,The,Supermarket,And,Comparing,Products,
A törvényi szabályozás előírja az üzleteknek, hogy tüntessék fel a boltjaikban, hogy ha egy termék mérete csökkent. Fotó: Stokkete / Shutterctock

Ez alól kivétel, ha az új, kisebb kiszerelés mellett ott van a polcon a korábbi termék is, már legalább hat hónapja.

A Ripost arra volt kíváncsi, hány terméken találunk jelölést, ha ezen a hétvégén megyünk el vásárolni. Azt tapasztaltuk, hogy a főként külföldi és saját termékes árut kínáló boltokban jóval kevesebb a jelölés, mint azokban, amik elsősorban hazai termékeket forgalmaznak. Az egyik hazai üzletlánc boltjában 29 olyan terméket találtunk, amelyikre kitették a figyelmeztetést: "Vigyázzon, a termék kisebb lett!"

A mosószereknél és az öblítőknél is van méretcsökkenés. Ez a felirat mutatja, hogy a termék mérete csökkent. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

A mosószereknél például a Tomi Power 13-as és 15-ös mosókapszulánál és a Persil négy az egyben mosókapszulánál látható a méretcsökkenés. Az öblítőknél, a Coccolino 1050 ml-es kiszerelés lett kisebb. Figyeljünk, mert 17 féle  Somat mosogatógél és tablettás termék mennyisége is kevesebb lett!

Az élelmiszereknél a csomagoláson látható az új, kisebb mennyiség. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

Mit mond ki a rendelet?

Az előrecsomagolt termékeknél a legalább egy milliárd forint árbevételű üzleteknek, a forgalmazás megkezdésétől számítva két hónapig jelölniük kell a kiszerelés változását. Ha az új, kisebb kiszerelés mellett van a korábbi termék már legalább hat hónapja, úgy nem kell feltüntetni semmit a boltoknak. Az érintett termékek listája a Nébih oldalán látható. Az elmúlt két hónapban a gyártók több termék méretét és csomagolását változtatták meg. 

A tartós élelmiszereknél és a tejtermékeknél is gyakori, hogy kisebb csomagolásba teszik és így észrevétlenül árat emelnek. Az EVA szardínia például 115 grammról 100 grammra ment össze. A Nesquik instant kakaó 150 és 600 grammos kiszerelését jelzik az üzletekben. A Kellogg's gabonapehely 330 grammos kiszerelését árulják ugyanannyiért, mint a 375 grammost.  A Lays chipseknél érdemes nagyon figyelni, mert a csomagolás mérete változatlan, egyedül a felirat mutatja a különbséget, így az 55 grammos kiszerelés ugyanannyiba kerül, mint a 60 grammos. A Balaton szelet mérete is 3 grammal csökkent, a korábbi 30 grammról 27 grammra. A Detki Mese mézes linzeres keksz mérete is változott, de az ára nem: a korábbi 200 grammról 180 grammra ment össze. 

Az Alföldi Tej piacra dobta új, 300 grammos méretben a Mesés tejfölt, ami korábban 330 grammos volt. A Mizo szeletelt sajtok is 25 grammal lettek kisebbek, az új csomagolásba már csak 100 gramm fért bele. A Tihany Camembert sajt is csökkent öt grammal, ám a kisebb, 120 grammos kiszerelés ára ugyanaz, mint a nagyobb méretűé. A Sissy zsírszegény túró 100 grammal csökkent, most már 400 grammot kapunk a korábbi 500 gramm áráért. 

A jégkrémek mérete is változott, csak a csomagolás nem. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

A jégkrémeknél is történt méretcsökkenés. Megtévesztő, hogy a Carte D'Or jégkrémeket ugyanakkora dobozban árulják, miközben a benne lévő mennyiség nem egyforma, a 45 grammtól egészen 47,3 grammig mindenféle változat van, miközben az ár ugyanaz. A pálcikás változat közül a Magnum 110 ml lett kisebb és már csak 90 ml kapható a nagyobb méret árában. Az üdítőitaloknál a Pepsi termékek mérete változott.

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) oldalán elérhető a szupermarketekben kapható termékeknek a listája, amelyeknek a mérete csökkent. A multik azonban észlelhették, hogy már nem érdemes ezzel a módszerrel élniük, mert míg márciusban 581 terméket jelentettek le méretcsökkentettként - ez volt az első hónap, amikor jelenteni kellett a méretcsökkenést, így a legtöbb bejelentés március 1-jén érkezett -, addig áprilisban már csak 31 terméket, májusban eddig viszont már csak nyolc árucikket jelentettek. Ez azt mutatja, hogy a kormány intézkedése megtette a hatását: lassacskán vége a trükközésnek, hiszen most már a vásárlók is láthatják, ha kevesebbet kapnak ugyanannyi pénzért. 

 

 

origo.hu

Az egy nap alatt szupersztárrá vált Ádám Martin nem fél, s üzent a németeknek - videó

ripost.hu

"Végre újra itt!" – falatnyi topban jelentette be a hírt Stana Alexandra

metropol.hu

Ezt nem vártuk: Matthäus aljas módon rúgott bele a magyarokba

magyarnemzet.hu

Botrány az Eb-n, keményen támadja az európai szövetséget a volt játékvezető

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

magyarnemzet.hu

Donáth és a Momentum csúfos veresége, megbukott a magyargyűlölet

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

astronet.hu

Nyári angyalhoroszkóp 2024: ezt üzeni neked az őrangyalod!

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

ripost.hu

Varga Miklós Joe és a kisfia, Alexander: „Belehalnék, ha hétvégi apuka lennék”

ripost.hu

Még a rutinos sofőrők is megbukhatnak ezen a KRESZ-teszten – te vajon átmész?

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

"Csak annyit kértem, tartsák rendben" – Ildikó segíteni akart a tűzeset károsultjainak, de rosszul sült el a jótékonykodás

INSIDER

Ez ma minden autóst érint: rendkívüli bejelentést tett a rendőrség

INSIDER

Berobban a kánikula: az ország jelentős részére figyelmeztetést adtak ki

INSIDER

Két életmentés a dunaújvárosi strandon: 16 éves fiú szíve állt meg, és 70 éves nő lett rosszul

INSIDER

"Lassan már nem féltem, inkább ideges voltam, hogy mi a francot akar "– Kata évekig élt együtt az előző lakó szellemével