INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.07.
Módosítva: 2024.02.07.

Gazdák forradalma rázza meg Brüsszelt. Futótűzként terjed Európában a tiltakozás

A tüntetők az elhibázott szabályozások visszavonását követelik egész Európában.

Nem hátrálnak a gazdák, naponta vannak újabb tüntetések Európa-szerte. Elegük van a gazdálkodóknak  abból, hogy Brüsszel rendelkezései szándékosan megdrágítják a termékeiket, miközben olcsó importtal törik le az árakat. 

FRANCE, BORDEAUX, 29 JANUARY 2024, FARMERS' DEMONSTRATION, BLOCKADE OF THE LANGON TOLL PLAZA AND SNAIL MAIL OPERATION ON THE A62 MOTORWAY
A francia tüntetők további engedményeket várnak a kormánytól. / Fotó: Only France via AFP / AFP


A tavaly év végén Németországból induló tüntetéshullám mára elérte egész Európát, Franciaországtól Lengyelországig. Északtól, Délig. Nincs olyan nap, hogy ne lennének újabb megmozdulások valamelyik uniós tagállamban. 

A termelők haragja elérte Brüsszelt is. A legutóbbi EU-csúcson gazdák tüntettek az unió központjában.

Spanyolországban mára kaotikus helyzet alakult ki. A gazdálkodók kedden utakat zártak le, 200 traktorral blokkolták a malagai kikötőt. 

A tiltakozók tisztességes árat követelnek a termékeikért, kifogásolják a tisztességtelen versenyt, kérik a KAP (Közös Agrárpolitika) követeléseinek lazítását, az élelmiszerlánc-törvény betartását és a mezőgazdasági gázolaj adócsökkentésének fenntartását - tudósított a történtekről az rtve.es. A tüntetők leállították a forgalmat a Madridot Cordobával összekötő A-4-es autópályán. Valencia, Malaga kikötője, valamint Zaragoza és Valladolid központi piacai nem érhetők el.

Hollandiában keddre virradóra gazdák torlaszoltak el több autópályát. A megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek - tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál kedden.

Németországban a gazdák már nem csak autópályákat, logisztikai központokat blokkolnak, hanem rádióadóknál is tüntetnek - írja a nius.de. Úgy látják, hogy a gazdálkodók tiltakozásait helytelenül és egyoldalúan ábrázolják. Műsoridőt követelnek, és szembe akarnak nézni az őket sújtó szabályozások felelőseivel.
Olaszországban a tüntető gazdák traktorokkal vették körül Rómát. 

Farmers Protest With Tractors In Milan
A tüntetők Rómába vonulnak. / Fotó: NurPhoto via AFP / AFP

Terveik szerint csütörtökig ezernél is több traktor veheti körbe az olasz fővárost. Egyelőre nem lépnek be Róma területére, mivel nem kaptak rá engedélyt. A nemzeti színű zászlókkal díszített traktorok az európai agrárpolitika megszorításai, valamint a szintetikus agrár- és élelmiszertermékek ellen tüntetnek.
Giorgia Meloni miniszterelnök Japánban folytatott tárgyalásairól üzent, és úgy vélte, Brüsszel téves „ideológiai” agrárpolitikája vezetett a gazdák tiltakozásához.

Máltán „Az EU megöli a farmereit” és „Ha nincsenek gazdák, nincs élelem, nincsen jövő” feliratú traktorokkal tiltakoztak a gazdák, mert elegünk van abból, hogy a semmiért dolgoznak.
Görögországban a tüntetők azt mondták az Euronewsnak, ha nem kapnak gyors segítséget, fel kell számolniuk gazdaságaikat. A tiltakozók egyike szerint az Uniónak változtatnia kell agrárpolitikáján, ha így maradnak a dolgok, ha senki nem tesz semmit, akkor a termelői szektornak vége.

Bulgáriát is elérték a gazdatüntetések, a termelők hétfőn mezőgazdasági miniszter lemondását követelték, aki szerintük képtelen volt megvédeni a gazdákat az agrárszektort sújtó, egyre nagyobb kihívásoktól. A bolgár gazdák a tisztességtelen versenyre hivatkozva egyéb ukrán termékek mellett a búza, kukorica és repce importjára vonatkozó tilalmat sürgetik, és kárpótlást akarnak az ukrajnai háborúval összefüggő veszteségeikért.

Svájcban első alkalommal mozdultak meg az elégedetlen gazdák, akik 30 traktorral tüntettek Genf utcáin. A megmozdulást szervező szakszervezet vezetője elmondta: sokan azt gondolják, hogy ott eltérő a gazdák helyzete más európai országokhoz képest, és hogy Svájcnak nem kell viselnie az uniós politika következményeit, de valójában ugyanazok a nehézségek.

Új vezetőkre van szükség Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti EU-csúcson Brüsszelben belga újságíróknak kijelentette: az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. 

Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket. Kiemelte, hogy az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan versenyhelyzet alakult ki. A probléma megoldásaként Orbán Viktor azt javasolta, hogy legyen teljes vezetőváltás Brüsszelben, mert „ezek a vezetők soha nem fognak a gazdák számára kedvező döntéseket hozni”. „Olyan új vezetőket kell találni, akik valóban az emberek érdekeit képviselik” - tette hozzá a júniusi európai parlamenti választásra utalva.

 

origo.hu

Verőcei hajótragédia: drámai hír érkezett

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

borsonline.hu

Négy csillagjegy, aki még májusban átéli a karmikus szerencsét

mandiner.hu

Magyar Péter ezt benézte: fogalma nincs hol született Babits Mihály vagy József Attila

life.hu

Victoria Beckham szívhezszóló üzenetet küldött menyének, a gyászoló Nicolának

magyarnemzet.hu

Verőcei hajóbaleset: újabb részletek derültek ki a motorcsónakról

ripost.hu

Rengeteg rendőr és mentő lepte el a budapesti pláza környékét, nagy a baj

lakaskultura.hu

Hangulatos pici erkély: ezt a DIY megoldást imádni fogod!

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Az UFO-vadász állítja, hogy aggasztóbb dolgot talált, mint az idegenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A történelem ismétli önmagát? A dollárbaloldal ismét háborúba sodorná Magyarországot

INSIDER

„Manipulatív, erőszakos, nárcisztikus” – Magyar Péterről kérdezték mesterséges intelligenciát

INSIDER

Nyugati katonai kiképzők Ukrajnába küldését fontolgatja a NATO

INSIDER

Kocsis Máté: sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett

INSIDER

"Veszélyre akar bennünket figyelmeztetni" – 22 éve vigyáz egy szellem Mónika családjára, az édesanya ledöbbent, ki lehet az

INSIDER

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

INSIDER

Szuperhősök mérték össze az erejüket a S.E.R.E.G. főhősével

INSIDER

"Már sosem tudjuk tőle megkérdezni, mi bántotta" – vonat elé lépett a 14 éves Eszter