INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.01.22.

Olyan tüntetés jön, amilyet Németország még nem látott. Ismét utakra vonulnak a gazdák

Kemény ellenállást hirdetett meg a német gazdaszövetség elnöke a kormány megszorító politikája ellen.

A német gazdák az őket érintő költségvetési megszorítások visszavonását követelik, de a kormánypártok - SPD, Zöldek, FDP - változatlanul eltörölnék a mezőgazdasági gázolaj adótámogatását. A gazdák számára ez azt jelenti, hogy a tiltakozásuk folytatódik.

Elfogyott a gazdák türelme, hétfőtől ismét országos demonstrációk leszenek. Fotó: Clemens Bilan

 „Hétfőtől ismét folytatjuk az akciókat az egész országban” – jelentette be Joachim Rukwied, a gazdálkodók szövetségének elnöke a berlini  Zöld Hét, a világ legnagyobb szakvásárának megnyitóján- közölte a dw.com. A gazdálkodói szövetség korábban „olyan januárt hirdetett meg, amilyet az ország még soha nem tapasztalt”. A szövetség elnöke azt mondta: Nem emlékszem arra, hogy a berlini fal leomlása, és a német újraegyesítés óta a gazdálkodók ilyen erőteljes módon fejezték volna ki elégedetlenségüket a politikával szemben.  A korábbi tiltakozások csak az „előrengés”volt, ha semmi nem változik, jön a kitörés - figyelmeztetett Rukwied.

A gazdatüntetés csak a kezdet volt Németországban

Több ágazati szakszervezet is tiltakozó akciókat, munkaleállításokat jelentett be januárban. Pénteken a fuvarozók kamionjaikkal vonultak a Brandenburgi kapunál tartott demonstrációra. A szállítmányozók az autópályadíj emelésének visszavonását, valamint a tisztességes versenyfeltételeket követeltek Németországban és az Európai Unióban. Amikor a Bundestag tagja, Christoph Ploß (CDU) felszólalt a tüntetésen, a demonstrálók azt kiabálták, hogy „fogd be a szád”, és „menj el”. 

Halászok is tüntettek már

Az Északi-tenger partján élő halászok is tüntettek már, vagy csatlakoztak a gazdák tiltakozásaihoz. "A halászok elutasítják a mezőgazdasági gázolaj kedvezményének eltörlését." Ugyanez vonatkozik az útdíjemelésre is – közölte a halászok szakszövetsége. Az egyesület szerint a horgásztüntetések horgászterületeik elvesztése ellen irányulnak. 

A vendéglősök szerint az áfaemelés miatt sokan lesznek veszteségesek

„A Német Gazdálkodók Szövetségével együtt elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a regionálisan előállított és az éttermekben előállított élelmiszerek megfizethetőek maradjanak” – magyarázta Guido Zöllick, az érdekvédelmi szövetség elnöke. A fogadósok bírálják az élelmiszerek áfájának emelését, valamint az áram- és gázárplafon eltörlését, a CO2-adó emelését és az új útdíjakat.

A kisiparosok nagyobb megbecsülést kérnek

A brandenburgi ipari szövetség szerint a gazdák tiltakozását a kézműves vállalkozások is támogatják. A múlt héten a Barndenburgi  Ipartestület bírálta a kormány terveit.
"A szakmák és a középvállalkozások nagyobb megbecsülést és támogatást érdemelnek. Az elmúlt hetek-hónapok politikája miatt cégeink elveszítették a jövőbeli fejlődésbe vetett bizalmukat" - mondta Robert Wüst, a Brandenburgi Ipartestület elnöke. "Sok kézműves vállalkozás csalódott a szövetségi kormány politikájában. A pékek és a hentesek attól tartanak, hogy a gazdálkodók támogatásának elvesztése megnöveli vállalkozásuk nyersanyagköltségét.

A vasutasok a munkaidő csökkentését, magasabb béreket követelnek

Január 5-én ért véget a Német Mozdonyvezetők (GDL) háromnapos munkabeszüntetése, de a szakszervezet már jelezte, az új sztrájk bármikor elkezdődhet. A vasutasok a munkaidőkeret csökkentését, magasabb fizetést akarnak kiharcolni, de eddig nem kaptak számukra megfelelő ajánlatot.

Üresek maradhatnak a boltok

Nem született megállapodás a kereskedelmi dolgozók és a munkáltatók között a kollektív szerződések módosítása ügyében. Továbbra is üres polcok lehetnek egyes üzletekben az áruosztályon zajló sztrájkok és tiltakozások miatt. 

Az orvosok az új szabályozás ellen tiltakoznak 

Hetek óta vitatkoznak az orvosszövetségek a jelenlegi javadalmazási rendszerről, amelyet sok orvos igazságtalannak talál. Az orvosokkal és az egészségbiztosító társaságokkal folytatott válságtalálkozót követően Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter bejelentette, hogy eltörli a háziorvosok díjazásának jelenlegi felső határát. A sapka azt jelentette, hogy sok orvos gyakran ingyen dolgozott, miután kimerítette a költségvetését. Lauterbach azonban csak a háziorvosi felső határt akarja eltörölni. Továbbra is meg kell határozni a felső határokat a szakorvosok számára. Ez most fogorvosokat, kardiológusokat, szemészeket és más egészségügyi szakembereket vihet a barikádokra.

A pilóták is sztrájkra készülnek

A Cockpit (VC) pilóták szakszervezete és a Lufthansa leányvállalata, a Discover közötti tárgyalásokon sem látszik megállapodás. A szakszervezet már tavaly egy figyelmeztető sztrájkkal blokkolta a repülőtereket. A januári tárgyalások előrehaladása nélkül további sztrájkok várhatóak.

A postások a munkahelyüket féltik

Tavaly több ezer postás már tüntetett Berlinben, mert a szövetségi kormány a postatörvény módosítását tervezi. A postának jelenleg munkanapokon kellene kézbesítenie, de ez nem mindig lehetséges, amint azt a Szövetségi Hálózati Ügynökséghez intézett egyre növekvő panaszok mutatják.

A kukások is sztrájkba léphetnek 2024-ben 
A szövetségi és önkormányzati közszolgáltatások több mint kétmillió alkalmazottja, köztük a közműcégek alkalmazottai, de a hulladékszállításban, -feldolgozásban foglalkoztatottak is új kollektív szerződések megkötésére törekszenek idén. Tavaly már több figyelmeztető sztrájkot tartottak a német városokban, s ezek az idei évben is folytatódhatnak.

Vagyis igaz az az állítás, amit a Brandenburgi kapunál tartott demonstráción az egyik plakátra írtak: „Nem csak a gazdák türelme fogyott el! A többieknek egyszerűen nincs traktoruk!” 
 

 

 

origo.hu

Olyat tettek Zelenszkijék, ami még közelebb hozta a világháborút

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

borsonline.hu

Így változtatta meg a szerelem Krausz Gábor külsejét is

mandiner.hu

Csütörtök reggelig kettészakadhat Románia

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

mandiner.hu

Az állam megvásárolja a Dürer Park irodakomplexumot

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

mindmegette.hu

Ezek a legjobb fogások a Primarkban, ha konyhai kiegészítőkre vadászol

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

ripost.hu

Tömegbaleset történt, áll a forgalom Budapestről kifelé

ripost.hu

Most kaptuk: tömegkarambol történt Budapesten, rohantak menteni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter rendezvényei egyre agresszívabbak - itt a bizonyíték!

INSIDER

Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER

„Ez nem a mi háborúnk, nem nekünk kell odamenni harcolni" - így vélekednek a magyarok a háborúról

INSIDER

Magyar Péter a kötelező sorkatonaságot támogató Weberrel akar szövetségre lépni

INSIDER

Rohantak a mentők: súlyos támadásra került sor Szekszárd központjában

INSIDER

Az ország legjobb fiatal sofőrjeit keresi a Magyar Autóklub

INSIDER

Egy perce sem maradhat magára a 9 éves Zalán, ez a betegség kínozza - Videó

INSIDER

Döbbenetes: A léleklátó tudta, hol van a verőcei tragédia utolsó áldozatának teste