Létrehozva: 2024.01.18.
Módosítva: 2024.01.22.

Sorozatos sztrájkok rázzák meg Európa vezető országát

Mozdonyvezetők, kereskedelmi dolgozók, pilóták, banki ügyintézők léphetnek sztrájkba.

Ismét tízezrek vonultak a német nagyvárosok utcáira vasárnap az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes álláspontja elleni tiltakozás jeléül.

Münchenben a rendőrség legalább 80 ezer tűntetőről számolt be, míg a szervezők 250 ezerről. A vártnál jóval nagyobb tömeg miatt a rendezvényt félbe kellett szakítani. A rendőrség szerint ugyanis a nagyszámú jelenlévő miatt nem lehetett szavatolni a résztvevők biztonságát. A szervezők eredetileg 25 ezer résztvevővel számoltak.

Kölnben a szervezők szerint 70 ezren gyűltek össze a szélsőjobboldali erők és az AfD ellen meghirdetett demonstráción. Saarbrücken városában csaknem 12 ezren vonultak fel „a fasizmus, populizmus és szélsőjobb ellen”. Brémában 35-40 ezerre becsülték a tüntető tömeget.

Berlinben délután négy órakor kezdődött nagy tömegtüntetés, és Cottbus, Drezda és Chemnitz városokban is meghirdettek hasonló megmozdulást vasárnapra.

Frank-Walter Steinmeier német államfő köszönetet mondott a tüntetők tízezreinek a demokrácia melletti elkötelezettségükért. „Ezek az emberek bátorságot adnak nekünk. Köztársaságunkat és alaptörvényünket védik ezek ellenségeivel szemben. Emberiességünket védik” – hangsúlyozta vasárnapi videóüzenetében a német államfő.

Az elmúlt napok mezőgazdasági demonstrációi után a következő hetekben számos szakmában fenyegetnek sztrájkok- írja a focus.de. A mezőgazdasági termelők és a szállítmányozók január 15-én fejezték be az első akciójukat, de már további demonstrációkat is bejelentettek. És ezzel nincs vége, 2024-ben új tárgyalások várhatók a kollektív szerződésekről csaknem 12 millió munkavállaló esetében.
A vasutasok a munkaidő csökkentését, magasabb béreket követelnek

GDL strike on the railroads - Münster
Bármikor sztrájkba léphetnek a mozdonyvezetők. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Alig ért véget a Német Mozdonyvezetők (GDL) háromnapos munkabeszüntetése, de a szakszervezet már jelezte, az utazóknak "rugalmasnak" kell lenniük, mivel az új sztrájk bármikor elkezdődhet, és a következő leállás 3-5 napos lehet. A vasutasok a munkaidőkeret csökkentését, magasabb fizetést akarnak kiharcolni, de eddig nem kaptak számukra megfelelő ajánlatot.

Újabb kereskedelmi sztrájkot terveznek

bevásárlókosár
Üresek maradhatnak az üzletek polcai. Fotó: Kallus György

Nem született megállapodás a kereskedelmi dolgozók és a munkáltatók között a kollektív szerződések módosítása ügyében. Továbbra is üres polcok lehetnek egyes üzletekben az áruosztályon zajló sztrájkok és tiltakozások miatt. A raktárakban és a logisztika területén dolgozók vannak a legrosszabb helyzetben. A kiskereskedők anyagi kára ma már akkora, hogy az egyes cégek közvetlenül tárgyalnak a szakszervezettel és az alkalmazottakkal inflációs kompenzációt ígérve.

Földön maradhatnak a repülőgépek 
 

Stockholm-arlanda,,Sweden,-,June,13,2022:,Crowd,Of,People,And
Tavaly már hatalmas problémát okozott a német pilóták sztrájkja egész Európában. Fotó: Arthur Matsuo

A Cockpit (VC) pilóták szakszervezete és a Lufthansa leányvállalata, a Discover közötti tárgyalásokon sem látszik megállapodás. A szakszervezet már tavaly egy figyelmeztető sztrájkkal blokkolta a repülőtereket. A januári tárgyalások előrehaladása nélkül további sztrájkok várhatóak.

Munkabeszüntetés  a Postabanknál
 A Német Banki Alkalmazottak Szövetsége (DBV) januárban szeretné megkezdeni a kollektív szerződésekkel kapcsolatos tárgyalásokat. A megállapodást márciusig kell megkötni. A szakszervezet 15,5 százalékkal több pénzt követel annak a mintegy 12 ezer alkalmazottnak, akikre a Postbank kollektív szerződése vonatkozik. Ha a DBV elutasítja a követeléseket, fennáll a munkabeszüntetés veszélye.

Ezekben az ágazatokban is sztrájk kezdődhet 2024-ben, ha nem sikerül megkötni az új kollektív szerződéseket

Építőipar - 731 000 alkalmazott
Vegyipar - 587 000 alkalmazott
Deutsche Post AG - 160 000 alkalmazott
Nyomdaipar - 109 000 alkalmazott
Szálloda- és étteremipar - több mint 1 millió alkalmazott
Fém- és villamosipar - 3 639 000 alkalmazott
Szövetségi és önkormányzati közszolgáltatások - 2 442 000 alkalmazott
Volkswagen AG - 100 000 alkalmazott

Újabb tiltakozó akciót tartanak a német gazdák Berlinben. Most a Grüne Woche, vagyis a Zöld hét nemzetközi mezőgazdasági kiállítást és vásárt blokkolják. Több mint száz traktor vonult a környékre, ugyanakkor a Brandenburgi kapu környéke sem ürült ki. Ott most a kamionosok vették át a traktorok helyét. És tovább tüntetnek a gazdák Romániában is. Ők a hétvégén a bukaresti parlament elé vonulnak.

Kilométeres sorokban állnak a kamionok a Brandenburgi kapu előtt, Berlinben. A tüntetők folyamatosan váltják egymást, most a fuvarozók kerültek sorra.

Ismét bővült a járművek sora, hiszen ismét a győzelmi oszlopig húzódik a járműsor, időnként hatalmas dudaszóval vonulnak fel, tehát folytatják a felvonulásokat. Hogyha jobban megnézzük a járműveket, akkor azt láthatjuk, hogy most a kamionok vannak többségben, tehát a szállítmányozók kis időre leváltották a gazdákat” – mondta Noll Katalin, a közmédia berlini tudósítója. A sofőrök többsége a járművében tölti az éjszakát, éjjel tábortüzek mellett melegszenek. A berliniek kiállnak mellettük, élelmet és vizet visznek nekik, hogy ezzel is támogassák az akciót.

„Az állam többet költ, mint amennyi pénze van. Más országokra költi a pénzt, pedig legtöbb rakományt kamionokkal szállítják. A gazdák a nap 24 órájában dolgoznak, egyre kevesebb a hasznuk nekik is, és mindig kevesebb jut annak ellenére, hogy az állataikat el kell látniuk” – panaszkodott az egyik fuvarozó.

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdákhoz csatlakozó kamionsofőrök sorakoznak járműveikkel a berlini Brandenburgi kapunál 2024. január 18-án. A mezőgazdasági termelők január 8-án indítottak útlezárásokat is magában foglaló, egyhetesre tervezett országos tüntetéssorozatot Németországban (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan).

A német fővárosban csaknem két hete tart a gazdák tüntetése. A legtöbben hétfőn gyűltek össze.

Péntekre a termelők egy újabb akciót szerveztek. A Grüne Woche vagyis a Zöld hét nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági kiállítás és vásár környékét blokkolják. A szervező az M1-nek azt mondta: több mint száz traktorral vonultak ki.

Reméljük, hogy csökkentik vagy megszüntetik a szén-dioxid-adót, és a végén a bürokráciát le tudjuk építeni, mert eddig az állam tulajdonképpen uralkodott az üzemeken is, és ugyanígy van ez a szállítmányozással is. Mindent szabályoznak, ennek véget kell vetni” – mondta Marco Hitze, az akció szervezője.

A Bundestagban csütörtökön téma volt a tüntetés. Várhatóan azonban csak január végén szavaznak a 2024-es költségvetésről, a gazdák így azt remélik, addig még lesz lehetőség a módsításra és arra, hogy a tőlük elvenni tervezett támogatásokat visszakapják.

Romániában is folytatódtak a tüntetések. Pénteken már kilencedik napja okoztak fennakadásokat a közlekedésben a munkagépekkel felvonuló gazdák és fuvarozók. Így tiltakoztak az olcsó, génmódosított ukrán gabona behozatala ellen is.

Azt gondolom, hogy a románoknak tetszene az önök miniszterelnökének a hozzáállása abban az értelemben, hogyan tud tárgyalni Brüsszelben. Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, mert azok, akik tárgyalnak az Európai Bizottsággal, nem tudták érvényesíteni a román érdekeket” – mondta a tüntetések szószólója, aki hozzátette: a gazdák követelése 77 pontból áll, és addig nem hagyják abba, ameddig ezek mindegyike nem teljesül.

A tüntetők eddig a városok körgyűrűjén demonstráltak. A főpolgármester azonban csütörtökön bejelentette: engedélyt ad arra, hogy a termelők a bukaresti parlament elé vonuljanak. A tervek szerint gazdák ezrei gyűlnek össze a hétvégén a belvárosban.

Jóváhagytam egy tüntetést, amely nem érinti a bukaresti forgalmat. Ez vasárnap, hétfőn és kedden lesz az Alkotmány tér parkolójában, az engedélyt pedig ötezer emberre, száz traktorra és száz nyerges vontatóra adtam ki” – írta közösségi oldalán Nicusor Dan, Bukarest főpolgármestere.

Közben a román kormány is enyhítené a feszültséget, a csütörtöki ülésen elfogadott egy intézkedéscsomagot a helyzet rendezésére.

A gazdák azonban mindezt csak részeredménynek tartják. A tüntetéseket így folytatják.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, de besüt a nap a barlangstrand mennyezetén - képek

origo.hu

Brutális képek a háború pokláról

borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

vg.hu

Miskolc új attrakciókkal lép színre a turisztikai piacon, az Ehető Erdő program már óriási siker

metropol.hu

Tejútrendszer, Szaturnusz, meteorok – Ilyen csodát nem sokat látsz évente az égbolton

mandiner.hu

Még Vágási Ferinek is elege lett Karácsony Gergelyből (VIDEÓ)

origo.hu

Hatalmas titkokat árultak el a Házasság első látásra szereplői

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? Tippek, ötletek, ha tanácstalan vagy

ripost.hu

Akiknek végtelen a türelme: ez a négy csillagjegy sosem jön ki a sodrából

ripost.hu

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

ripost.hu

Fájdalmas útra készül Meghan és Harry herceg

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Már a legszörnyűbbtől tartanak: TBC-kezelés után veszett nyoma Renátának

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki