POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.17.

Egyre durvul a helyzet Németországban

Akár az élelmiszer is elfogyhat.

Folytatódnak a gazdatüntetések Németországban: egyre nagyobb a káosz, napokon belül az élelmiszerek is elfogyhatnak. Berlinben hétfőn minden eddiginél nagyobb tüntetés volt a baloldali kormány megszorításai ellen. A német pénzügyminiszter is kilátogatott a gazdákhoz. Arról beszélt volna nekik, hogy minden rendben megy, de kifütyülték.

Madártávlatból készültek a Híradóban bemutatott felvételek a hétfői berlini tüntetésről. Gazdák és szállítmányozók ezrei gyűltek össze a Brandenburgi kapu környékén. Becslések szerint legalább 30 ezren érkeztek Németország különböző pontjairól a fővárosba.

A gazdákhoz fuvarozók is csatlakoztak, az autópályákon kilométereken át álltak a kamionok. A főváros közlekedése szinte teljesen megbénult.

A német gazdák egy hete tüntetnek a balliberális kormány megszorításai ellen. De azt is nehezményezik, hogy Berlin megszünteti a mezőgazdasági gázolajkedvezményt.

Nincsenek gazdák, nincs élelem, nincs jövő! – ez áll a molinókon. Az egyre dühösebb tömeg pedig szinte folyamatosan dudál.

Kétszer annyit kell költenünk műtrágyára, és a növényvédő szerek ára is emelkedett. Azért tiltakozunk, hogy a mezőgazdasági támogatások csökkentésével kapcsolatos politika megváltozzon” – mondta egy gazda.

A traktorok továbbra is a helyszínen vannak. A gazdák azt mondják kitartanak, ha kell hetekig, hónapokig is.

A kormányzó szocialisták, zöldek és liberálisok csütörtökig kaptak haladékot a gazdáktól arra, hogy lépéseket tegyenek az ügyben. Ha ez nem következik be, akkor a tüntetők sajtóhírek szerint az áruházak raktárait is blokkolhatják.

Minden rendben – mondta a pénzügyminiszter, aki hétfőn nézte meg a tüntetőket. De a tömeg néhány mondat után kifütyülte.

A színpadot kordonok és rendőrök védtek. A tüntetők a tábláikra azt írták: „Lindner úr pénz és terv nélkül, így a gazdáknak kell cselekedni.”

„Németország recesszióban van, és idén sem várható növekedés”

– erről Prőhle Gergely beszélt az M1-en. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem igazgatója úgy fogalmazott: nincs pénz a német költségvetésben, és ezt már az emberek is érzik.

A német társadalomban is jelentkezik bizonyos frusztráció, ami abban jelenik meg, hogy azok a közszolgáltatások és az a nagy komfortfokozat, amit a német társadalom az elmúlt évtizedekben megélt, az most látványosan omladozni látszik. A vonatok, a közlekedés, általában az infrastruktúra állapota” – fogalmazott Prőhle Gergely.

Napokon belül az élelmiszerek is elfogyhatnak Németországban, egyre nagyobb a káosz – erről az Origo írt. A lap felhívja a figyelmet arra is, hogy a német társadalom túlnyomó többsége a gazdák mellett áll. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 69 százaléka támogatja a követeléseiket, 81 százalék pedig megérti a gazdálkodók útlezárásait is. Az Origo arra is felhívja a figyelmet, hogy Olaf Scholz kormánya egyre közelebb áll a bukáshoz.

A tüntetések vesztese: Olaf Scholz

A gazdaszervezetek vezetői tárgyalóasztalhoz ülnek a kormánypártok frakcióvezetőivel – jelentkezett be Berlinből Noll Katalin, a közmédia tudósítója.

Majd azt is elmondta, hogy a gazdák bíznak abban, hogy a német szövetségi kormány mégsem rajtuk fog spórolni, nem tőlük akarja megvonni a dízeltámogatást, ami 500 millió euró takarékosságot jelentene a német költségvetésben.

A közvélemény-kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a tüntetéseknek egyetlen vesztese van: Olaf Scholz kancellár, hiszen a népszerűsége tovább csökkent.

A német gazdálkodók több, mint egy hete tartó országos tiltakozása ellenére sem látható, hogy a szövetségi kormány valós lépéseket tenne a tárgyalás érdekében. A baloldali kommunikációs retorika sem igazolódott be, amely szerint a szélsőjobboldal beszivárgása, valamint erőszakosság várható a tiltakozásoktól. A hétfő reggel tapasztalt helyzetről Schenk Richárddal, az MCC Brussels kutató munkatársával beszélgettek közmédia riporterei. aki a helyszínen követi az eseményeket.

A gazdatüntetések akcióhetének az elején még voltak olyan hangok a baloldal részéről, amelyek a szélsőjobboldal beszivárgásától tartottak, azonban vasárnap este már a német köztévé is arról tájékoztatott, hogy ezek a félelmek nem igazolódtak be – mondta Schenk Richárd, az MCC Brussels kutató munkatársa, aki személyesen látogatott ki a berlini tiltakozásra.

A tüntetések megítélése

A tüntetőkkel beszélve Schenk Richárd megerősítette, hogy a tiltakozások résztvevői határozottan ügyelnek az akció politikai és morális tisztaságára.

A közlekedés jelenleg nagyon nehéz, dugók vannak, sok helyen volt oktatási szünet is. „A közvélemény-kutatások viszont azt mutatják, hogy a lakosság 70 százaléka támogatja a tüntetéseket” – mutatott rá az elemző.

A kormány helyzete

Kérdésre válaszolva az elemző elmondta: a szövetségi kormány kommunikációs szinten azt sugallja, hogy hajlandó a tárgyalásokra. Ugyanakkor látható, hogy a kormánykoalíción belül megpróbálják elkenni a felelősséget.

Emlékeztetett, hogy Cem Özdemir zöldpárti földművelésügyi miniszter elhatárolódott a kormány megszorító intézkedésétől, majd a liberális FDP pénzügyminisztere, Christian Lindner is így tett. Mellettük pedig számos szociáldemokrata tartományi vezető is a tüntetők mellé állt.

Az MCC Brussels kutató munkatársa hangsúlyozta, hogy a szövetségi kormány elszámította magát. „Azt hitték, hogy a gazdák egyszerűen le fogják nyelni a megszorító intézkedést, de nem ez történt, ráadásul a társadalom nagy része szimpatizál a tüntetésekkel.”

Mint mondta, a német kormány retorikailag próbál kihátrálni a döntése mögül, azonban a költségvetési problémák miatt valószínűleg megszavazzák majd a megszorításokat.

Európai uniós választások

„A kormánykoalíció próbálja túlélni a 2024-es évet” – mutatott rá az elemző, aki a jelenlegi helyzetben úgy látja, hogy az európai parlamenti választásokat már elvesztettnek könyvelik el.

A gazdatüntetések hatásáról szólva arra is emlékeztetett, hogy a baloldali koalíciónak nincs ellentémája. „2019-ben a klímaváltozást tartották a legfontosabb kérdésnek Németországban, de ma már ez messze nem így van. Migráció, infláció, magas adók és a külpolitikai helyzet mind előtte vannak” – tette hozzá.

Önmérsékletre és a szélsőségek elkerülésére szólította fel Olaf Scholz német kancellár az állami támogatások csökkentése ellen tiltakozó gazdákat.

„Ha a legitim tiltakozások dühkitörésbe vagy a demokratikus folyamatok és intézmények figyelmen kívül hagyásába torkollnak, azzal mindenki veszíteni fog” – figyelmeztetett szombaton közzétett videoüzenetében a kancellár.

Egy hete tartó tüntetéssorozatuk alatt a gazdák traktorokkal torlaszolták el egyes autópályák kijáratát és bejáratát,

nagyméretű mezőgazdasági gépekkel vonultak fel Berlinben és más városokban, országszerte akadályozva a közlekedést. Hétfőn gazdák ezreit várják Berlinbe, az akcióhét csúcspontjára.

„Egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak és a személyes fenyegetéseknek” – érvelt Olaf Scholz. Hozzátette: a mostani zavaros időkben különösen fontos az arányos fellépés és az egyensúly megtartása, minden demokratának ügyelnie kell erre.

A szövetségi kormány a dízel üzemanyagra vonatkozó, több mint hetven éve érvényben lévő adókedvezmény megszüntetését tervezi.

A tiltakozók nyomására – az eredeti tervtől eltérően – nem egy lépésben, hanem fokozatosan, három év alatt kívánja meghozni az intézkedést. A feldühödött gazdák nyomást gyakorolnak a Scholz vezette koalíciós kormányra, hogy tovább enyhítse a már módosított terveket.

Rengetegen vonultak fel, hogy tiltakozzanak Olaf Scholz kormányának döntései ellen.

Négyszáznyolcvan millió eurót vonna el a balliberális kormány a gazdáktól, megszüntetve a gázolaj-támogatásokat és csökkentve az adókedvezményeket. Később már visszakoztak: az intézkedéseknek csak egy része valósulna meg, és nem azonnal, hanem fokozatosan.

A videókon is jól látszik, hogy mekkora erővel rendelkeznek a gazdák, meg tudták szólítani az embereket.

Drónfelvételről is látványos, mekkora tömeg vonult fel Berlinben.

Így nézett ki az A13-as út Berlin felé késő délután.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb fordulat Majka gyalázatos botrányában

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

vg.hu

Itt a magyar eper, beindultak a „Szedd magad!” akciók

ripost.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami a tenger mélyén fogadta őket

magyarnemzet.hu

Fordulat Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesete ügyében

origo.hu

Bikinis képeken mutatta meg hibátlan testét Balogh Edina

ripost.hu

Igazán jó a helyesírásod? Ebből a tesztből kiderül!

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.beol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában