Létrehozva: 2024.02.09.

Ilyen farsangi programokkal búcsúztathatjuk a telet – Mutatjuk a legígéretesebbeket!

Maszkos "alakoskodásokon" lehet részt venni, köszöntőket és előadásokat lehet hallgatni, vagy épp fánkot lehet kóstolni az ország több pontján. Ilyen farsangi programokkal várják az érdeklődőket idén!

A farsang egy téltemető, tavaszváró ünnepségsorozat, ami karácsony és húsvét között zajlik itthon és más országokban. Más országokban egyébként ezt az időszakot karneválnak (carneval) hívják, ami olaszul annyit tesz: húst elhagyni, eltávolítani. Itthon a farsang vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig, a húshagyókeddet követő hamvazószerdáig tart, vagyis idén február 14-ig. Mutatjuk, milyen programokon lehet idén részt venni ebből az apropóból!

farsang
Ilyen farsangi programokkal várják az érdeklődőket idén! / Fotó: Shutterstock (Illusztráció)

Az egyik legnagyobb és legismertebb farsangi program: a busójárás

Idén a Mohácsi Busójárást február 8. és 13. között tartják. A látogatókat folklórműsorokkal, néptánccsoportok fellépésével, táncházakkal, busócsoportok bemutatóival, családi és gyermekprogramokkal várják a mohácsiak. A tervek szerint minden eddiginél több, 2500 maskarás és 71 busócsoport vesz részt a mohácsi, téltemető, tavaszköszöntő népszokáson, az idén február 8. és 13. között zajló busójáráson. A 15 helyszínen több mint 160 hagyományőrző programot kínáló, két hét múlva csütörtökön kezdődő esemény hat napjára mintegy 110 ezer látogatót várnak. Szombaton és vasárnap 40-45 ezer érdeklődő fogadására készülnek a Duna-parti városban. A részletes programok itt olvashatók.

Csepelen disznótor lesz szombaton

2024. február 10-én tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Csepeli Disznótort. Az esemény helyszíne a Csepeli Napközis Tábor. Busókkal, játékkal, zenével és tánccal, kolbásztöltő versennyel, hagyományos disznótoros ételekkel várnak mindenkit már reggel 8 órától.

Aki pedig bírja a disznóságokat, az látogasson el február 18-án a Fény utcai piacra az Első budai disznótorra, ahol a hurka és kolbász mellett egyéb disznóságok is terítékre kerülnek! A szervezők szerint ez egy kivételes gasztronómiai élmény a disznóvágás iránt érdeklődőknek, ahol nem csupán az evés, hanem a folyamatokban való aktív részvétel is feledhetetlen élményt nyújt.

Maszkabál a múzeumban

A Szépművészeti Múzeum február 11-én reggel 10:00-13:00 óra között családi farsangot tart. Színes forgataggal várjuk azokat a gyerekeket, akik szívesen részt vesznek a télűző maszkabálon. Légy kreatív és idézd meg jelmezeddel a gyűjtemény festményeinek egy-egy szereplőjét! Öltözz hercegnőnek, hajóskapitánynak, kalóznak vagy nevezz a legjobb családi portré kategóriában! Ha te magad nem akarsz beöltözni, öltöztesd fel a kedvenc plüssfigurád. Nem kell, hogy tökéletesen leutánozd a festményeken szereplő alakok öltözetét, elég, ha megidézed azokat. Engedd szabadjára a fantáziád-olvasható az esemény leírásában. A zsűri a legszebben kivitelezett és legötletesebb jelmezeket díjazza, méghozzá egy 30.000 Ft értékű ajándékcsomaggal.

Fánkfesztivál lesz Nagykanizsán

A kanizsai fánkfesztivál február 9-10 között kerül megrendezésre. A programokat évről évre hatalmas érdeklődés kíséri, hiszen akár versenyzőként, akár látogatóként vesz valaki részt ezen a fergeteges és finomságokkal teli rendezvényen, már mindenképp nyer-állítják a szervezők. Lesz karneváli felvonulás, gasztronómiai verseny, fánkkóstolás és vásár, kézműves termékek, szépség- és egészségpont, gyereksziget, Brazil Samba Show, kulturális programok, koncertek, farsangi buli Sztárvendég: Super Troupers, Desperado feat TimiA részletes program ide kattintva olvasható el.

Téli fesztivál lesz Baján

2024. február 9-10-én rendezik meg az úgynevezett MASKARE – Winter Carnivalt Baján. A kétnapos, ingyenes, téli nagyfesztiválnak a Szentháromság tér ad otthont. A fesztiválon fellép többek között a Bon Bon, Curtis és a Unique.

Itt is lesz egy kolbásztöltő fesztivál

2024. február 10-én tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivált. A verseny és a rendezvény helyszíne a Városi Sportközpont. A környék legnagyobb gasztronómiai rendezvényeként számon tartott fesztivált minden évben fergeteges hangulat jellemzi: egész nap szól a talpalávaló a sportközpontban. Jellemzően komlói cégek, baráti társaságok neveznek a versenyre, de érkeznek Baranya több településéről is versenyzők. A program egy látvány-disznóvágással kezdődik, ami után a csapatok elfoglalhatják a helyüket a sportcsarnok küzdőterén kialakított asztaloknál.

Vácon is lesznek farsangi programok

2024. február 10-én harmadik alkalommal rendezik meg a Főtéri Farsangi Forgatagot Vácon. Kezdés 14 órakor. Lesz jelmezes felvonulás, gólyalábasok, téltemetés, fánksütés, táncos mulatság, jelmezverseny, arcfestés, kézműves foglalkozások és táncház a Váczi Néptáncegyüttessel. A részletes program itt olvasható.

Farsangi forgatag lesz Zircen

2024. február 10-én izgalmas forgataggá változtatják a múzeum udvarát és Zirc városát. Kézművesség, fánkozás, zajos felvonulás, kiszebáb égetés, népzene és tánc várja az érdeklődőket 15 órától. Aki kedvet érez, maskarát is húzhat, a programok pedig itt olvashatók.

Farsangi családi nap lesz Simonpusztán

Érden, pontosabban a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesületnél február 10-én fergeteges farsangi családi napot tartanak. A színes programok között szerepel mini póni bemutató, farsangi álarc készítése, sétalovagoltatás, nem maradhat el a Karneváli Lovas felvonulás, valamint pecsétgyűjtő kihívás ajándékokért. A rendezvény ingyenesen látogatható, további részletek pedig itt olvashatók.

További télűző programok

  • Farsangi felvonulás Bükön: február 13.
  • Kőszegi Farsangfarka: február 13.
  • Télbúcsúztató farsangi felvonulás, Ágfalván: február 14.
  • Dunakeszi Mindmegeszi Toroskáposzta- és Böllérverseny: február 17.
  • Marcali Borforraló Fesztivál: február 17.
  • RockFarsang, Kiskunhalas: február 17.
  • Remélés, Novaj: február 17.
  • Kevi Böllértalálkozó, Túrkeve: február 17.
  • Nemesgörzsönyi Böllérverseny és -Fesztivál: február 17.
  • Disznótoros Hétvége Fertőrákoson: február 23-25.
  • Egerszalóki Boros-Toros: február 24.
  • Tüske-Kiskunlacházi Párlatfesztivál: február 24.
  • Csörögi Csörögefánk Fesztivál: február 24.
  • Vésztői Disznótoros- és Fánkfesztivál: február 24.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rabszolgaként tartották, majd meggyilkolták azt a nőt, akinek Aszódon találták meg a holttestét

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

metropol.hu

Szandi elárulta évtizedek óta tartó házassága titkát: Sosem hinnéd, mi az

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

travelo.hu

Különleges, szökött halat fogtak a balatoni horgászok

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián

INSIDER

Egy gyönyörű, fiatal lányt keres a rendőrség: nem láttad véletlen Laurát?

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó