Létrehozva: 2023.11.21.
Módosítva: 2023.11.21.

Gyógyszer helyett sportot is felírhatna az orvos a jövőben

Új országos Aktív Magyarország program indulhat, melynek keretében mozgást is felírhatnak majd a háziorvosok a betegeknek. Milyen betegségekre jó a sport és mit lehet eddig tudni a programról?

A Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára jelentette be, hogy több új, egészséges életmódot népszerűsítő, életmód-reformáló program is kidolgozás alatt van. Többek között a Mozgás receptre elnevezésű, aminek keretein belül sportot is felírhatnak majd a háziorvosok.

séta, sétál, idős, sport, nordic walking
Mikor írhat majd fel sportot az orvos? Fotó: SibRapid / Shutterstock

Közismerten rossz a magyarok egészségi állapota

A magyar lakosság egészségi állapota közismerten rossz: magas a szív- és érrendszeri betegségekben, a daganatos betegségekben szenvedők, a mozgásszervi betegségekkel rendelkezők száma, és akkor a cukorbetegekről még nem is beszéltünk. A várható élettartamunk mintegy 4,5 évvel alacsonyabb, mint az uniós átlag, a legjobb országokhoz képest pedig 9-10 éves elmaradásunk van- indokolta az Inforádióban Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár az új lehetőség bevezetését.

Sok múlik az életmódunkon

A WHO egyik felmérése rávilágított arra, hogy az egészségi állapotunkat mi és milyen mértékben határozzák meg. Ebből kiderül, hogy az egészségügyi ellátórendszer (háziorvos, a szakellátás, a kórház) az egészségügyi állapotunkat csak 18 százalékban határozza meg. Az életmódunk azonban 37 százalékos súllyal szerepel a befolyásoló tényezők között.

Csak pár x-en múlik, hogy elindul-e a program

Az életmód jelentőségének felismerése után a kormány és az Országgyűlés úgy döntött, hogy a népegészségügyi termékadó (neta) 10 százaléka az aktív Magyarország programokra ajánlható fel. Ha ezt minden cég megtenné, akkor 8,5 milliárd forintot lehetne egészségfejlesztő programokra költeni. Maga a felajánlás szó egyébként nem is jó, mert ezt a pénzt a cégeknek mindenképpen be kell fizetniük, de ha egy megfelelő rubrikába egy kis x-et jelölnek, akkor a NAV a pénz beérkezése után a 10%-ot továbbutal az aktív Magyarország programokra- tette hozzá az államtitkár.

A Netabölcsek Tanácsa dönt arról, mire megy a pénz

Ahhoz, hogy garantáltan jó programokat tudjanak szervezni, egészségügyi és más szakemberekből megalakult a Netabölcsek Tanácsa. A grémium a garancia arra, hogy a befolyó összegeket hatékonyan használják fel. A szervezet két társelnöke Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke, illetve Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének az elnöke. Rajtuk kívül vannak tagok a Testnevelési Egyetemről, a Semmelweis Egyetemről, a Kerékpáros Szövetségektől, a vízitúrázóktól és az életmód-orvoslás területéről is. A tanács idáig kétszer ülésezett és 15 program elindításáról döntött. Ezek között vannak olyanok, amelyek azonnal indíthatók és vannak olyanok, amelyek a befolyó pénz arányában kezdhetők el. Ilyen a receptre felírt mozgás program is.

séta, sétál, nordic walking, idős, sport
Magas vérnyomást is kiválóan lehet sporttal kezelni. Fotó: KISS ANNAMARIE / Hajdú-Bihari Napló

Gyógyszer helyett sportot is felírhat az orvos magas vérnyomásra

Az államtitkár elmondta azt is, hogy Svédországban, Új-Zélandon, Angliában például ha valakinek magas vérnyomása kezdődik, akkor a háziorvos nem pirulákat ír, hanem felírja, hogy az illető hetente négyszer menjen el mozogni, úgy, hogy 40 percen keresztül a pulzusa mondjuk 30%-kal a nyugalmi pulzus felett legyen. Ezt szeretnék legalább kísérleti jelleggel elindítani Magyarországon is. (Ilyen program egyelőre csak a XII. kerületben működik, amiről itt lehet részletesen olvasni.) A rendszeres testmozgás ugyanis a legjobb prevenció számos betegség megelőzésére, sőt a kialakult betegségek esetén is gyógyító hatású.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók