Létrehozva: 2023.11.29.

„Nem is merek belegondolni mi lett volna enélkül Sárival" – Hihetetlen áttörés az SMA kezelésében az újszülöttek szűrése

Évtizedekkel ezelőtt még egy ijesztő, kezelhetetlen betegség volt az SMA, a gerinc eredetű izomsorvadás. Orvosok szíve szakadt meg, amiért nem tudtak segíteni a beteg gyerekeken, azonban mára nem csak kezelhető lett az SMA, de már kisbabakorban ki is szűrhető.

Évtizedekkel ezelőtt még csecsemők és kisgyermekek élete forgott kockán az SMA betegség miatt. Az orvosok tehetetlenek voltak a kórsággal szemben. Ez a bizonytalanság és szívet tépő küzdelem ösztönözte cselekvésre a gyógyítókat. Ma már ott tart ez a harc, hogy nem csak kezelhető lett a betegség, de egy éve már újszülöttkorban ki is szűrhető. 

Örömteli, sikeres évet zárhatott a Bethesda Gyermekkórház az SMA kezelése és szűrése tekintetében  Fotó: Máté Krisztián

„Ez a magyar gyermekegészségügy sikertörténete"

2016-ban hihetetlen dolog történt az egészségügyben: ekkor engedélyeztették az első génterápiát az SMA-s betegek számára. Két év múlva pedig a hazai egészségüggyel is nagyot fordult a világ. A Bethesda Gyermekkórházban 2018-ban kezdték el az ilyen betegségben szenvedő gyerekek kezelését. Azóta az egész országot bejárta az SMA-s betegek fejlődése, a budapesti kórház pedig azóta is a világ egyik legismertebb intézménye az SMA kezelések tekintetében. 

Egy különleges évet zárhatott a kórház: egy éve indult el az a szülési program, melyben a kismamáknak lehetősége nyílt arra, hogy a 27 féle betegségre végzett újszülöttkori szűrés mellé kérjék az SMA-ra való szűrést is kisbabájukon. A számok magukért beszélnek, az elmúlt évben 4-ből 3 kisbabánál kérték az SMA-szűrést.

Dr. Velkey György élete szakmai élményeként gondol a génterápia megjelenésére és hazánkba való elhozatalára  Fotó: Máté Krisztián

 A 73 ezer kisbabából összesen 9-ről derült ki, hogy SMA-s. Ők pedig a szűrésnek köszönhetően már 5-6 hetes korukban megkaphatták a génterápiát.

Életünk szakmai élménye volt, amikor megjelentek ezek a kezelések. Bátran mondhatom, hogy ez a magyar gyermekegészségügy sikertörténete, hiszen mennyivel jobb, hogy most itt szaladgálnak köztünk ezek a kisbetegek, mint az évtizedekkel ezelőtti kép róluk, ahogy az életükért küzdöttek." – emelte ki Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a sikeres egy év zárására rendezett sajtótájékoztatón, november 28-án. Az esemény azért is volt különleges, mert a szakemberek mellett jelen volt két SMA-s kisgyermek is szüleivel.

A sajtótájékoztatón részt vett Horváth Noel, SMA 2-es beteg is, aki a kezelésnek hála már oviba járhat és futkározhat boldogan  Fotó: Máté Krisztián

„Sok erőt adott, hogy van kezelés"

Az eseményen jelen volt Horváth Noel is családjával. A kisfiúnál 9-10 hónapos korában vették észre a szülők, hogy nem úgy fejlődik, ahogyan kellene. Majd hosszas utánajárás és vizsgálatok után kiderült, hogy SMA 2-es betegségben szenved a kisfiú. A szülőket letaglózta a diagnózis és a mai napig nehéz édesanyjának, Dórának könnyek nélkül beszélnie a történtekről. 

Amikor kiderült, hogy Noel SMA-s, már akkor tudtuk, hogy létezik rá terápia. El sem tudom képzelni, hogy lehet ezt végig csinálni, ha valaki nem kaphatja meg a kezelést, nekünk ez adott reményt és erőt.

– mesélt a Ripostnak Dóra, akinek kisfiánál bár megmaradt néhány eleme a betegségnek, azokat fejlesztéssel és úszással tudják kezelni. Ma már nem csak a génterápia, de az újszülöttkori szűrés is elérhető, ami azonnal kimutatja, ha a kisbaba SMA-s beteg. Így történt ez Karasz Sárival is, akinél édesanyja, Karasz-Szűcs Noémi úgy döntött, hogy kéri az SMA-ra való szűrést.

Egy pillanatig sem gondolkodtam rajta, hogy kérjem-e a szűrést Sárinak. És milyen jól tettem, hiszen kiderült, hogy Sári SMA-s, így még időben megkaphatta a terápiát. Most azt mondhatjuk, hogy a kislányunk teljesen tünetmentes, „egészséges", annak ellenére, hogy SMA-s. Az egészséges kislányunkat ennek a szűrésnek köszönhetjük, aki a világot jelenti nekünk" – hangsúlyozta a Ripostnak Noémi és férje, Sándor, akik élő példái annak a csodának, amit az SMA kezelése és időben való kiszűrése jelent.

Noémi kérte kisbabájánál, Sárinál az SMA-ra való szűrést, így még időben kiderült a betegség és megkaphatta a kezelést  Fotó: Máté Krisztián

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért