Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.10.15.

Itt a szezonja, de milyet is válasszunk ebből az oltári finom gyümölcsből?

Van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni az ősz egyik finomságának a tárolásával és vásárlásával kapcsolatban. Mutatjuk, milyen szőlők közül lehet a boltokban válogatni és hogy mihez kezdhetünk a gyümölccsel otthon!

A szőlő jótékony hatásaival már az ókorban tisztában voltak. Frissen fogyasztva a legegészségesebb és mivel most van a szezonja, ha tehetjük, minél többet együnk belőle. Segítünk a választásban és a tárolásban, hogy egy szemet se kelljen kidobni, ha már megvettük!

szőlő
Mutatjuk milyen szőlők közül lehet a boltokban válogatni. Fotó: joanna wnuk / shutterstock

Ezek a szőlő jótékony hatásai

A szőlő viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot és vasat. Étrendi- és gyógyhatásában a különböző szerves savak (borkősav, almasav, csersavak) játszanak jelentős szerepet. Ezek javítják a bélműködést, gátolják a vesekő képződését. Számos vitamin is található benne, pl. Béta-karotin, nyomokban B1, B2, B6, folsav. A szőlő fogyasztása csökkenti a belekben a toxintermelést, aktiválja azok bomlását a májban, megkönnyíti a kiválasztást a vesében, fokozza az epeműködést-olvasható a Nébih társoldalán, az eteltcsakokosan.hu-n.

Milyen fajtákkal találkozhatunk a boltokban?

A korai érésű csemegeszőlőfajták már augusztus közepén piacra kerültek. A kínálatban a Csabagyöngye, a Szőlőskertek királynője muskotály és a Saszlák jelennek meg először. Ezeket követik a középérésű fajták, amelyekből a Pölöskei muskotály, az Attila, a Pannónia kincse a legnépszerűbb, a későiek közül pedig a Hamburgi muskotály, az Afuz Ali, a Moldova - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb). A nemzeti fajtajegyzékben jelenleg 43 államilag minősített csemegeszőlő-fajta és 2 csemegeszőlő klón található, de számos borszőlő-besorolásút is árulnak étkezési szőlőként.

Mennyi szőlő terem a hazai földeken?

Magyarország mind a 19 megyéjében termesztenek szőlőt. A termőterület 371 hektár, ebből 142 hektár Bács-Kiskun vármegyében, 62 hektár Heves vármegyében, 46 hektár Tolna vármegyében található. Hazánkban a fehér szőlőfajták termesztése a jellemzőbb. Belföldi termelésből évente 10-12 ezer tonna étkezési szőlő kerül forgalomba, a behozatal főképp Olaszországból, kisebb része Argentínából, Brazíliából, Chiléből, Dél-Afrikából és Peruból származik. Az egy főre jutó magyarországi szőlőfogyasztás évente 2,5-3 kilogrammra tehető, és ez a szám folyamatosan emelkedik, akárcsak világszinten.

Jam,Of,Green,Grapes,On,A,Wooden,Background.,Selective,Focus.
Mennyi most a szőlő ára?Fotó: Veronika Idiyat / Shutterstock.com

Mennyi most a szőlő ára? 

A budapesti piacokon (Vámház körút; Fehérvári út) a belföldi csemegeszőlő fogyasztói ára az elmúlt hetekben a következőképp alakult az AKI PÁIR árinformációs rendszere szerint:

  • Pannónia: 880 Ft/kg
  • Saszla: 680-498 Ft/kg
  • Kozma Pálné muskotály: 980 Ft/kg
  • Fehér: 798-1200 Ft/kg
  • Piros: 698-1280 Ft/kg

Erre figyeljünk szőlő vásárláskor

Fajtától függetlenül fontos, hogy a szemek jó erősen kapaszkodjanak a fürthöz. Ha ilyen fürtöt választunk az üzletben, zöldségesnél, máris tettünk egy nagy lépést annak érdekében, hogy ne kelljen a fele szőlőt kidobni azért, mert idő előtt tönkremegy. Az egészséges szőlőt felismerjük az ép, telt szemekről, amiket kissé nehéz leválasztani a viszonylag merev szárról. A szín is számít: a zöld szőlő akkor érett, ha van egy kis sárgás csillogása. A piros szőlő egyenletesen piros kell, hogy legyen, a fekete pedig mély, bársonyos színben pompázik akkor, ha finom, érett.

Hogyan tároljuk otthon a szőlőt?

Amint hazavittük a gyümölcsöt, szedjük le azokat a szemeket, amik le akarnak esni, majd mosás nélkül tegyük a hűtőbe a fürtöket és csak közvetlenül fogyasztás előtt érintkezzenek vízzel. Ellenkező esetben a szemek a mosásból származó nedvesség hatására könnyebben elkezdhetnek rohadni és penészedni. Az almához hasonlóan a szőlőt is a hűtő hidegebb részében a legjobb tárolni. Tegyük a frissen tartó fiókba vagy a hűtő mélyére, az egyik polc legbelső részére. Ha jó minőségű szőlőt választottunk, és megfelelően tároljuk, akár 2 hétig is eláll majd a hűtőnkben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

borsonline.hu

Az egész ország riasztást kapott, ekkor csap le a brutális vihar

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

mandiner.hu

Új felmérés: fej-fej mellett áll Magyar Péter pártja és Gyurcsányék szövetsége

origo.hu

Majka kínos magyarázkodásba kezdett újabb botránya miatt

mindmegette.hu

Nagy a felháborodás az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók

mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István